Film

Cine era Peleu?

Acest articol este dedicat istoriei. Deseori știm că istoria unei bătălii, spre exemplu, a fost scrisă din două perspective, alteori chiar rescrisă.

Ce este istoria?

Istoria este știința care se ocupă cu studiul faptelor și evenimentelor trecutului. Asta ca o definiție mai concisă a termenului “istorie”.

Din punctul meu de vedere nu este o știință exactă, chiar dacă ea prezintă datări exacte ale întâmplărilor relatate. Vă dau un exemplu contemporan cu părinții mei, încă nu se știe ce s-a întâmplat cu exactitate la “Revoluția Romaniei din decembrie 1989”.

A fost revoluție?

A fost o revoltă spontană? Oare a fost o întâmplare ca unii oameni cheie, să se fi aflat în anumite puncte cheie, la momente cheie?

A fost o revoltă populară orchestrată?

A fost un puci?

Daca a fost un puci cine la orchestrat? Cine a avut de câștigat? Ce a câștigat?

Multe întrebări fără răspuns. Firește, există relatări, perspective diferite. Multă lume încă contemporană a trăit zilele Revoluției Române din Decembrie ’89 fiecare are perspective proprii. Unele poate mincinoase ale personajelor cheie ale Revoluției.

Ideea este că un om, istoricul creează o poveste pe baza unor date și informații care pot fi exacte sau inexacte, părtinitoare sau nepărtinitoare, subiective sau obiective, peste care mai adaugă și doza proprie de subiectivism. Lucru care mă face să cred că istoria nu este, nu a fost și nu va fi o știință exactă ci din contră poate că este cea mai “relativă” știință raportându-se la subiectul care relatează datele și întâmplările.

Istoria ajunge să fie un fel de jurnalism al evenimentelor îndepărtate în timp, care să fie adoptat de majoritate ca adevăr istoric, asemeni evenimentelor la care suntem contemporani și sunt relatate în presă din perspective diferite. Global totuși se adoptă ca perspectivă obiectivă, perspectiva agreată “democratic”, adică la volum de simpatizanți.

Totuși cine este Peleu și ce legătură are cu articolul sau cu istoria?

Peleu sau Peleus a fost în mitologia greacă un erou, rege al regiunii Phthia.

Împreună cu soția Thetis erau părinții unui cunoscut erou al epopeelor elene Ahile sau Achilles. Deci Peleu este tatăl lui Ahile.

Ahile este unul dintre cei mai importanți erou din mitologia greacă, Homer amintind de el în “Iliada” unde descrie războiul Troian.

Troia a fost cinematografic în mai multe variante. Ultima variantă a născut un adevărat val de controverse cu tentă și conotații “rasiste” și “contra rasiste”, la nivel internațional.

Netflix a transpus povestea lui Homer într-o miniserie: Troy Fall of a City.

Personajul Ahile a fost jucat de actorul de culoare David Kwaku Asamoah Gyasi, de origine ganeză dar cu cetățenie britanică. Actor care a jucat într-unul dintre filmele mele preferate “Cloud Atlas“, un film care m-a lăsat să rumeg.

Idee este următoarea Homer se pare că l-a descris pe Ahile ca având părul blond, prin analogie se înțelege că era de culoare albă a pielii (grecii antici nu puneau preț pe astfel de detalii, noi tindem să ne înecăm în propriul nostru rahat, dar nu știm dacă este turcesc). Istoric vorbind Brad Pittu’ blond, dădea mai bine în relatarea adevărului istoric. Criticii au acuzat faptul că Netflix a făcut un astfel de casting.

Mno acum imaginați-vă cum ar reacționa românii să fie făcut un serial despre Ștefan cel Mare, și să-l joace Victor Yila. Actor foarte bun de altfel, ba chiar trăit la Iași deci cu accent moldav, s-ar potrivi de minune! Serialul ar câștiga prin intriga asta BLM.

Dar Netflix nu s-a oprit la inserarea petei de culoare în film, egalitate rasială nu prea a fost oricum asigurată fiindcă nu am văzut asiatici în rolurile principale din “Troia caderea unei cetăți”, dar ia dat lui Ahile și filmului note LGBTQ+ minus, asterix, etc, și altele asemenea. În ideea că Ahile ăsta de culoare ii plăceau și femeile albe dar și de Patrocle care-i semăna. Deci Netflix drăguții au implementat un homo, bi, interracial scenariu să promoveze curentul minunat, colorat (aici mă refer la curcubeu).

Istoric vorbind, Ahile și Patrocle erau tovarăși din tinerețe, fiecare și-ar fi dat viață unul pentru celălalt avându-se ca frați de sânge. Bine nu așa a relatat Homer și alți istorici, dar nu era nici o notă de romantism între ei.

Netflix denaturează istoria, lumea vede, lumea crede.

Poate fi un fel de rescriere a istoriei… O istorie “care convine cerințelor actuale” în care sunt promovate excesiv LGBTQ+ minus, asterix, etc. Ați înțeles ideea!

Cea mai recentă denaturare a adevărului istoric, cel pe care îl cunoaștem cu anumite dovezi palpabile apare în ultimul sezon din serialul “Vikings”. Aici aflăm că vikingii, au ajuns în America de Nord primii între secolele VII-X (când este plasată povestea lui Ragnar și a fiilor săi). Nu uitați istoria este scrisă de cei care știau să scrie, nu de cei care se bazau pe istoria populară transmisă prin saga și balade, adică prin viu grai, iar în al doilea rând istoria era impusă cu bocancul de cei puternici! Poate este adevărat, poate nu!

Conform serialului Netflix primul european care a călcat în America a fost Floki, constructorul de ambarcațiuni, viking get-beget. Fiind urmat de fiul regelui viking Ragnar, Ube care a colonizat probabil zona din nordul Marilor Lacuri. (Floki și Ube cel mai probabil sunt personaje fictive, deși există saga despre Ragnar și ceva însemnări despre Ivar și Ube, dar care datează abia la secole distanță după existența lor).

Ce Cristofor Columb? Ce Amerigo Vespucci? Secolul XV?

Date istorice? “Netflix face pe ele, are ipoteze din ale bune, ieșite la un “cui” de scenarist”, ai putea zice.

Toată lumea a învățat la școală că unul zis Columb a descoperit America, dar nu a fost tare pe “brand” și a venit un șmecher cu bani de la tasu’ (ceva origini sau afinități cu La famigla Di Medici, pentru mai multe detalii există serial și pentru ei pe Kanal D, unde mai pui că Amerigo și Lorenzo Di Medici au fost contemporani) să închidem paranteza și să revenim, Amerigo Vespucci ăsta s-a dat mare, în lung și în lat a relatat în scris ce a văzut prin America (era un fel de blogger de călători, numai că el scria cu penița pe hârtie). Oamenii au apreciat că le avea cu scrisul și i-au omagiat talentul prin adoptarea numelui noului continent “America”.

Totuși există niște vestigii vikinge undeva pe coasta estică Canadiană, la nord de Marile Lacuri care datează de la începutul secolului XI. Ipoteze plauzibile de altfel, nu mai trăiește nimeni sa zică că nu a fost așa! La fel și cu desecretizarea dosarelor Revoluției din România decembrie 1989, trebuie să moară toți actorii fiindcă oricum povestea este scrisă și rescrisă de câteva ori în 30 de ani.

Eu vin cu o nouă ipoteză ținând cont de piramidele egiptene și cele aztece și mayașe, tind să cred că egiptenii au fost primii cei mai mari navigatori și au ajuns în America și au populat-o, au construit piramidele, apoi au colonizat tot continentul America de Sud și de Nord.

Dacă face cineva conținut cu Stefan cel Mare, jucat de Victor Yila sau cu marea migrație din Egipt către America din epoca piramidelor să nu uite să-mi de-a credit!

Tagged ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.