Concurs

Diferenta dintre brandy si cognac

Nu sunt un fan al bauturilor alcoolice si mai ales al tariilor, insa vreau sa demonstrez inca o data ca bloggerii organizeaza concursuri pe bune, de aceea am participat la concursul organzat de Grig!

Tema concursului este sa stabiliesc diferentele dintre brandy si cognac.

In prima faza trebuie sa subliniez faptul ca ele sunt obtinute prin acelasi procedeu, iar in Romania echivalentul popular pentru cognac sau brandy il reprezinta termenul “vinars“. Aceasta denumire de Vinars, se pare ca a aparut in zona Transilvaniei care a primit importante accente germanice, ca urmare a adaptarii termenului din germana Weinbrand, care tradus mot a mot inseamna  “vin”  “ars”.

Brandy este o bautura alcoolica tare, obtinuta prin distilarea anumitor soiuri de vin si invechirea produsului obtinut in butoaie de stejar. Poate sa aiba o concentratie de alcool etilic cu valori cuprinse intre 37.5% si 86% vol.

Numarul de stele pe care il puteti observa pe o sticla de brandy reprezinta numarul anilor in care a fost pastrat in butoaiele de stejar la invechire, de obicei sunt 3, 5, 7, dar mai exista si anumite serii de colectie foarte vechi de la 15 ani in sus.

Singura deosebire intre Brandy si Cognac nu poate fi decat aceea a numelui…fiindca numai produsul învechit obtinut prin distilarea vinurilor din regiunea viticola cu acelasi nume din Franta, poate purta numele de Cognac. Aceeasi regula/lege a folosirii apelatiunilor de origine este in vigoare si la celebrele sampanii(localitatea franceza Champagne) sau vinuri spumante!

Eu personal nu beau tarie decat cu ocazii speciale si atunci in cantitati moderate, nu beau alcool in general. Dar consider ca la o ocazie alaturi de cei dragi un pahar, la masa, e medicament si un liant perfect pentru discutii.

*Bauturile alcoolice sunt interzise minorilor!Consumul excesiv poate dauna  grav sanatatii.

 

Tagged

20 thoughts on “Diferenta dintre brandy si cognac

 1. Pai atunci zic sa bem un paharel de brandy daca vei castiga concursul. Sau poate de cognac 🙂

  1. poate ne intalnim anul asta! Am speranta sa ajung la Medias(Cupa bloggerilor la fotbal) pe la sfarsitul lunii mai, si cred ca trec prin Brasov

 2. Daca vei castiga, eu prefer un vin spumant sau o sangria, brandy-ul nu-mi place, e prea tare. 😛
  Habar nu aveam care e diferenta dintre cele doua, noroc cu tine ca ai facut putina lumina. 😀

  1. Eu beau in general apa, dar cu unele ocazii mai beau si eu cate o bautura… oricum daca l-as castiga cred ca si-ar castiga un loc in bar si va fi pusa in actiune probabil cu o ocazie mai speciala, cand voi avea oaspeti de seama.

 3. Nu ma omor dupa aceste “bauturi” sincer precum Cognac, Whiskey, JB etc. Mie ori imi dau o Votca buna ori o bere. O votca buna am baut, Finlandia. Marele avantaj este ca poate fi bauta fara a-ti “rupe” grumazul.

  Aceste combinatii de vin + alcool etilic nu prea m-au prins datorita gustului, care mi se pare ciudat. Eu voi tine una si buna: Tu alegi ce bei: Vin, Bere, Votca. Nu vreo combinatie intre ele de gusturi si arome, indiferent de numele sub care sunt fabricate.

  1. Dar de ce votca? o rachie ce are…

   Nu stiu ce sa zic nu-s un fin cunoscator al bauturilor mai ales al celor tari… Gust cand am ocazia dar mai mult nu. Spre exemplu nici eu nu agreez whiskey-ul.

  2. Incearca sa treci la categoria +50 euro per sticlă şi ai să vezi că un Brandy sau un Whiskey sau o Grappa iti va spune mult mai multe decât o votcă din aceeaşi gamă de preţ.

 4. Interesanta chestia asta cu denumirile Cognac si Champagne. Ai dreaqu frantuji cum au stiut ei sa-si protejeze marcile 🙂

 5. Nu e chiar atât de simplu. Există și brandy obținut din alte fructe decât strugurii, ba chiar două feluri, unul similar țuicii de prune și unul similar rachiului, din alte fructe.

 6. In general, calificativele pentru cognac sunt VS, VSOP si XO. Stelele se folosesc mai mult la noi in tara pentru vinars.

  1. da si VS, VSOP si XO s-ar vedea tot in numarul de stele fiindca aceste calificative sunt primite in functie de numarul de ani in care a fost pastrat la invechire!

 7. deci sa inteleg ca in final nu este nici o diferenta intre brandy si cognac. Ciudat este ca din ce stiam eu brandy-ul este un pic mai dulceag, dar sunt sanse foarte mari sa ma insel.

 8. In principiu un brandy este un distilat din vin (vinul nu se face doar din struguri, se poate face din smochine, coacăze etc). Cognacul este un brandy produs în Franţa, în regiunea Cognac, din vin de struguri.

  1. Eu cand ma gandesc la vin… ma gandesc la vin de struguri nu cred ca am baut vreodata alt tip de vin, insa multumesc de completare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.