Braila-Galati

Recompense pentru “sifon”

Cel puțin așa vor spune mulți, am văzut deseori astfel de “expresii” la găinăriile făcute publice pe grupurile de șoferi.

“Sifon” sau datorie civică?

Vezi un automobil pe stradă care merge pe o lungime de 50 de metri pe 3 benzi, fără să aibă o logică, croșetează strada într-un minut evitând la limită 3 accidente, o fi sifon să anunți poliția că omul posibil este băut și poate omorâ pe cineva nevinovat sau chiar pe el însuși?

Mulți vor vedea o oportunitate să își deconteze camerele montate pe mașini. Dar nu este normal să arunci nici măcar chiștoace de țigară.

Ce alegem să facem?

Tagged

9 thoughts on “Recompense pentru “sifon”

 1. Nu stiu daca e chiar legal, dar moral mi se pare ok ce se intampla. Cumva trebuie sa educam si o parte a Romaniei. 🙂

  Bine, poate ca niste politie si amenzi + media ar rezolva treaba asta, dar meh…

  1. Știu că este lege care îți confiscă chiar automobilul când ești prins că arunci gunoi, în stilul acesta.

 2. Am mai spus și repet. Capul balaurului va crește la loc ca în basm odată tăiat. Însă mai mare și cu încă vreo trei capete pe lângă el în plus.

  Oamenii și sunt sigur că toți suntem oameni, înțeleg mai degrabă de vorbă bună decât pârâți și amendați. Nu se face decât o tulburare și ne vom feri unul de altul crezând că ăla ne-a turnat. Vom isca o paranoia generală de care nu mai reușim să scăpăm încă de pe timpul lui Ceaușescu când vecinii se turnau pe vecini la securitate. Or nu de asta avem nevoie acum.

  Avem nevoie să ne înțelegem unii pe alții și faptul că fiecare are momentele lui de slăbiciune când mai poate arunca aiurea gunoaie.
  Ideal ar fi doar să trecem cu vederea și/sau să arătăm cu vorbă bună și băiețește că ce face e nașpa. Oamenii de obicei înțeleg când le vorbești frumos și ești dispus să îi ajunți. Personal m-aș apleca eu după hârtia respectivă și aș pune-o în coș la mine, dacă omul respectiv nu are. Pentru că până la urmă salubrizarea își face treaba. Așa am mai câștigat un fan al ordinei și curatului pe străzi. Oamenii se vor simți la un momentdat rușinați să mai arunce ape jos. Și asta e normal. Pentru că dacă așa faci în public așa faci și în bătătură.

  În plus sunt localități mari, importante, vizitate în care abia vezi câte un coș de gunoi. Și te mai miri că oamenii umblă cu gunoaiele în buzunar până dau de un coș, așa cum mi se întâmplă mie de multe ori.

  Atitudinea descrisă de pâră, este în opinia mea o atitudine josnică, nepoată a știm noi cărui regim.

  Mai bine băiat.

  1. Realitatea este undeva la mijloc, lași “primatele” să se poarte ca atare…vezi rezultatele, le “dresezi” cu pedepse și recompense, vezi alte rezultate.

 3. N-am inventat noi roata … prin 1990-1991 în Germania, în autobuze, erau afișe cu recompensa de 25 de mărci pentru “dat în gât” pe cei care distrugeau mijloacele de transport. Și eu atunci, venind după perioada de dictatură din România, am avut o puternică reacție de respingere … până când am avut niște discuții cu localnicii de pe acolo în care mi-au povestit cam cum a fost implementată disciplina și ordinea germană, în special după război(WW2). Se pare că și la ei prima dată s-a folosit coerciția și apoi a venit educația. Acum după câteva generații în care educația s-a făcut cu “biciul” amenzilor, un copil învață din familie să respecte bunurile altora, curățenia etc. La noi dupa 1990 s-a instaurat așa zisa democrație, de fapt mai mult un fel de anarhie, iar acum ne va fi foarte greu să ne revenim pentru că am pierdut mult prea mult timp. Poate că nepoții celor născuți între 1990-2000 vor prinde vremuri mai bune …

  1. E bine la alții, dar de ce să ne doară pe noi capul!? Nu e mai bine așa? Pai nu, “să se facă, dar să nu se schimbe nimic”.

 4. Nu e prea normal sa platesti oamenii sa iti furnizeze imagini , atata timp cat tu ca autoritate ai oameni , ai atatea posibilitati de a monta camere . Acum ce fac autoritatiile stau sa verifice sute sau mii de poze care sunt trimise , sa vada daca a fost sau nu a fost o infractiune si mai apoi sa faca platiile la oameni ? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.