Braila-Galati

Permis de pescuit. De unde fac rost? Cât costă?

Probabil ați observat, în 2020, am fost de câteva ori la pescuit. Am mai investit in scule de pescuit, mi-ar fi plăcut să mai investesc ceva dar m-am oprit. Pescuitul este și el ca un drog, poate unul mai rezonabil decât altele dar are și părți proaste.

Ei bine, încă de la început de an am urmărit să-mi fac permis de pescuit pentru anul în curs. Momentan permisele de pescuit sunt emise anual, în trecut am înțeles că mergea și doar să le vizezi.

Cine eliberează permise de pescuit?

Cel mai mare emițător de permise este Agenția Națională de Piscicultură și Acvacultură (ANPA), în România. Totuși ANPA oferă permise doar pentru un anumit areal de pescuit. Există zone în special lacuri dar și râuri și pârâuri care intră în administrarea unor asociații, astfel că pentru a putea pescui acolo veți avea nevoie de aprobarea asociației respective (plătiți taxa de protecție=permis).

Problema acum este că nu știu unde își au arondate zonele de influență aceste asociații de pescuit!

ANPA pune la dispoziție pescarilor două tipuri de permise de pescuit:

Permisul de pescuit recreativ valabil pentru Dunare cu brațele sale și habitatele piscicole naturale necontractate

Permisul de pescuit recreativ valabil numai pentru Marea Neagra

Cele două permise se pot solicita în urma completării unor date cu caracter personal, necesare legitimării și identificării după caz a solicitantului, de aici.

Practic nu înțeleg unde poți pescui efectiv cu permisul ANPA. Eu am fost anul trecut la Galați pe canale și la Dunăre, dar să înțeleg că tot județul Galați este “vândut” de ANPA la o asociație de vânători și pescari. Că parcă poți să ucizi pe cineva cu cârligul de pescuit și trebuie sa faci parte dintr-o asociație.

Firește,j este o părere personală!

Dacă așa este legea, ne conformăm…doar că pe siteul ANPA nu găsești toate informațiile necesare (ce am scris în paragraful de mai sus, am găsit în presă locală scris prin 2017). Însă, pare destul de greu să te informezi corect fiindcă nu găsești toate datele datele într-un format coerent într-un singur loc.

Mai există două tipuri de permis de pescuit:

Permisul de pescuit în zona apelor de frontieră

Acesta se obține de la poliția de frontieră, cu o solicitare online aici. Nu este automat și instant precum cel de la ANPA dar am înțeles că primești răspuns în cel mai scurt timp (ținând cont că se respectă programul de muncă).

Pescuind la Galați, județ de frontieră, chiar dacă nu am fost niciodată pe Prut, anumiți domni agenți sau ofițeri mai scrupuloși ar putea să considere că pe canalele din Bădălan, pe unde am mai fost, să fie necesar acest popular numit PeGhe (știu că intră în atribuțiile dumnealor aria undeva la 15-20 km de limita de frontieră, în acest sens chiar munciupiul Galați probabil se află sub această arie). Intenționez să îl dobândesc în acest an, pentru a nu avea probleme pe viitor. E aiurea sa mergi să te relaxezi, și să apară neplăceri, firește ele ținând de pescar că nu este corect informat.

Permis de pescuit sportiv în zona Rezervației Biosferei Delta Dunării

Permisul se poate obține online, este un serviciu similar cu cel de permise de pescuit recreativ ANPA, și se poate face de aici. Eu mi-am făcut acest tip de permis astăzi pentru prima dată, arată ca mai jos.

Înainte de a merge și a pescui în orice zonă din țară recomand să citiți:

Activitatea de pescuit recreativ /sportiv se desfăşoară cu respectarea condiţiilor stabilite în Regulamentul de practicarea
pescuitului recreativ /sportiv, prevăzut conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale Nr. 159 / 1266 din 2011 privind condiţiile de practicarea pescuitului recreativ /sportiv.

Este posibil ca în anumite zone să aveți nevoie de cel puțin două permise simultan. Sunt absolut convins că dacă vreau sa merg să pescuiesc prin județe montane, spre exemplu, trebuie să-mi fac permise cu plată pe la asociațiile de pescari locale. Trebuie să aveți mare grijă, să vă informați corect. Unde exact nu prea știu, teoretic pe siteul ANPA. Dacă aveți dubii formulați întrebări către ANPA.

Cât costă permisul de pescuit în 2021?

Permisele de pescuit eliberate de organe, administrații ale statului român sunt gratuite: ANPA, ARBDD și Poliția de Frontieră.

În schimb asociațiile de pescari nu mai prididesc să facă un ban! Sau să dezinformeze corespunzător pescarii doritori de acțiuni de agrement. La asociații fiecare își stabilește o “taxă de protecție anuală”. Chiar nu știu cine le reglementează, probabil Consiliul Concurenței.

Este mișto să știi clar, mai pescare uite aici poți să pescuiești cu ANPA, aici cu Biosfera Deltei Dunării, aici ai nevoie și de PG, nu vine AJVPS Galați zice că la Dunăre de la Prut până la Siret face legea. Când este întrebată dacă chiar așa este, în comentarii vine si zice că are juristicție doar pe afluenții Dunării în Județul Galați (dar și aici nu pe toată lungimea) iar de pescuitul pe Dunăre se ocupa ANPA. Aici nu vorbesc de braconaj, dar când ai maxim 4 bețe, cu maxim 2 cârlige cum prevede legea e de la sine înțeles că te duci pentru relaxare.

Vrem să tratăm și să fim tratați cu același respect! Semnat Pato, un pescar amator.

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.