Braila-Galati

Braila prin obiectiv – Art8 Castelul de apa inzapezit

Destula vreme Gradina Mare a reprezentat locul favorit de promenada al brailenilor, e drept, din alte timpuri…fiindca Gradina Publica este foarte aproape de centrul vechi, centrul istoric al orasului. Insa de cand Km0 a fost mutat, in fata primariei (Casa Alba). Loc care are numeroase denumiri precum “La pietre” ori “La Fantani”. Insa ne-am indepartat cam mult de subiect cred.
Castelul de apa din Braila sau Turnul de apa a fost proiectat pentru prima data prin 1893 si autoritale vremii au finalizat lucrarile abia in 1912, implicit constructia are mai bine de 100 de ani… in vremea cand functiona, in scopul pentru care a fost proiectat, alimenta jumatate din oras.
In timpul regimului comunist acesta a functionat ca un select restaurant al orasului insa astazi dupa cum banuiti este in paragina probabil asteapta ca timpul sa il stearga de pe fata pamantului.

Este posibil sa fie restaurata cu fonduri europene insa ma indoiesc ca se ca intampla acest lucru… zic sa ne bucuram cat mai putem de aceasta opera arhitecturala veche de un secol.


Fotografie realizata de Radu Arama

Tagged , , ,

16 thoughts on “Braila prin obiectiv – Art8 Castelul de apa inzapezit

  1. Presați primăria, organizați o dezbatere publică, voi cetățenii pe aspectul restaurării. aici foarte multe străzi, clădiri, zone pietonale au fost realizate, restaurate pe fonduri europene, am avut și-o dezbatere publică pentru brandul de oraș și avem ambasador al Clujului pentru susținerea Cluj Capitală culturală europeană 2020 (ambasador, doamna Simona Noja, a fost aleasă, primul ambasador al Clujului în competiţia pentru titlul de Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană.

    Balerina Simona Noja, clujeanca recunoscută drept „Maria Callas” a baletului, va fi astfel primul ambasador al Clujului în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Fostă prim-balerină a Operei de Stat din Viena, în prezent director executiv al Şcolii de balet din cadrul aceleiaşi Opere, Simona Noja a declarat:

    „Mă bucur că am ocazia de a promova Clujului, oraşul de care sunt atât de legată, mai ales că este vorba de o iniţiativă culturală europeană de înaltă clasă. Clujul are un potenţial extrem de valoros din punct de vedere culturalşi intelectual, iar asemenea proiecte contribuie din plin la dezvoltarea oraşului şi la o mai mare apropiere a oamenilor de cultură, în toate formele sale”.

    Propunerea de a o invita pe Simona Noja să devină ambasador al Clujului – candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană a venit din partea scriitoarei Irina Petraş, la rândul său o susţinătoare a proiectului (Asociaţia Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană).

    În cadrul întâlnirii a fost anunţat membrilor Asociaţiei un parteneriat strategic cu compania Ursus Breweries, cu care a fost semnat un contract de sponsorizare în valoare de 37.500 euro.

    De asemenea un număr din ce în ce mai mare de companii clujene sau din Ardeal şi-au anunţat interesul şi susţinerea pentru acest proiect important. Companiile străine din Cluj-Napoca, reunite în diferite asociaţii-cluburi de afaceri (Dutch Business Club, German Business Club, Spanish Business Club, French Business Club, British Business Club şi EUREKO) au transmis aceste mesaje, iar companii precum Brinel, Nervia, sau Arcer au oferit deja sprijin prin furnizarea de dotări pentru amenajarea sediului Asociaţiei.

    În cadrul discuţiilor, membrii au fost anunţaţi că Asociaţia beneficiază de servicii voluntare de avocatură din partea cabinetului Lăpuşan, Moscovits, Şteopan şi Asociaţii.

    Asociaţia Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană, are un sediu nou, pe Bd-ul 21 Decembrie 1989 nr. 58, în incinta Palatului Adminsitrativ, camerele 20 – 21.)

    1. Inafara ca stiu unde e cladirea primariei, habar n-am pe unde se intra ca am observat ca lumea intra prin 5-6 directii :). Ce as putea eu sa fac? Nu cunosc pe nimeni…si sincer acum timp de o luna sunt preocupat cu sesiunea deci acolo o sa ma implic total :(.

      1. chiar prin blogul tău, blogării din localitatea ta, presați, inițiați acțiuni. Aici, blogării au făcut presiuni în multe rânduri. Ei bine, după ce ți se degajă nițel timpul, trezește din amorțeală primarii și blogosfera locală. se poate dacă există voință, să știi.

        1. Daca ma apuc de o intiativa de asta o sa am nevoie de multe informatii, de la cineva cu experienta fiindca o sa am multe intrebari( abia am facut 22 de ani).

  2. Eu zic sa demarati ceva campanii pt restaurarea lor. Vorbiti cu autoritatile locale, cu presa sa faca ceva valva si cine stie? poate se face ceva ca e pacat sa se lase in paragina un monument de istorie.

    1. E clar ca nu-i ok sa stam cu mainile in san, dar nu vad ce as putea sa fac eu…banuiesc ca trebuie timp liber, nervi, rabdare 😀 si ajutor fiindca n-as sti in primul rand ce sa fac. Si cum i-am zis si lui Tury, pana nu termin sesiunea eu nu pot sa ma implic prea mult.

    1. Poate ca e doar frica de a-si lua responsabilitati, asa fug toti de ele inclusiv eu probabil :D, ca n-as face mai mult decat sa-mi dau cu parerea 🙁

  3. Am vazut ca mai toate orasele mari au astfel de cladiri simbol, acum imi vine in minte turnul de apa din Barcelona, ce m-a impresionat prima data cand l-am remarcat pe fereastra autocarului…
    Si Castelul vostru e deosebit, ar fi pacat sa nu fie restaurat. Iar voi aveti o comunitate destul de mare de bloggeri in Braila…cred ca puteti face ceva in sensul asta.

  4. Povestea asta mi-a amintit de Cazinoul din Constanța, abandonat și el…
    Trebuie să te informezi cum se face la cineva serios și cu experiență în campanii, mă gândesc la Chinezu sau la Adi Hădean. Bineînțeles, întâi vezi-ți de examene ! Muncă și baftă Vasile, vreau să fii iar integralist ! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.