Bani

Scurte calcule pentru prima casa 2015

Tanar fiind ma gandesc si eu sa evadez din cuib…va ziceam si in articolul precedent. Din punctul meu de vedere, chiria este doar o solutie pe termen scurt ( nu mai mult de 6 luni) in anumite contexte. Nu m-as muta intr-un alt oras, sa platesc chirie nu se merita.

Acum fac naveta, pe cont propriu pe barba mea cum s-ar zice, insa in tarile civilizate firmele sunt obligate de stat sa deconteze valoare transportului pentru angajatii care vin din alte localitati, eu chiar fac asta din alt judet.
Nu m-as vedea platind chirie, in Galati niciodata, prefer sa mai fac o vreme naveta fiindca cum ziceau multi nu stii unde te arunca viata peste 2-3, 5-10 ani.

Am luat in calcul o recomandare data pe facebook, la acest articol care spunea “Prima casa!
Sunt client al ING de mai bine de 7 ani, asa ca am intrat la ei pe site sa-mi fac niste calcule.

Estimez ca as avea nevoie de 175000 de ron, ca sa cumpar un apartament si sa-l mobilez dupa bunul plac.

ING imi ofera o dobanda anuala de 3.83%. Dobanda variabila in functie de indicele ROBOR(vezi mai multe informatii aici).

Sa zicem ca vreau sa iau un credit pe 30 de ani:
175000+(175000*0.0383)*30 = 175000+ 6702.5*30=175000+201055=376075 Ron

Implicit eu va trebui sa-mi platesc suma indatorata plus 100% plus inca ceva… mai exact 3.83*30=101,4%.
Asta doar in cazul ideal in care dobanda ramane fixa(dar este o dobanda variabila), dar cum lumea la nivel mondial parcuge o perioada cu niste dobanzi care bat spre minime istorice…tind sa cred ca in urmatorii 10-20 de ani dobanzile vor creste, ajungand indatoratii in situatii mai grele decat cei care au acum credite in Franci elvetieni.

Un risc enorm pe care eu nu as vrea sa mi-l asum.

Rata lunara intradevar este mica:
Rata lunara(credit 30 ani)= 376075/(12*30)= 1044 Ron

Pentru mine nici un astfel de credit nu este o solutie… cu banii pierduti in anii de chin ma pot distra sau ii pot investi in mine, familie, decat in bunastarea bancilor.

Tagged , , , ,

4 thoughts on “Scurte calcule pentru prima casa 2015

 1. Eu incerc sa strang cat pot de mult ca sa imi iau in urmatorii 2 ani ceva. Cu banii jos. Eventual fac un credit mic, de completare, dar nu pe 30 de ani.
  Sigur, nu am pretentii de mobilat, sa fac nu stiu ce feng shui-uri, dar macar va fi al meu… cu banii jos.

  1. Ganduri asemanatoare am si eu, insa este al naibii de greu sa strangi bani in tara asta, cand salariile sunt asa cum sunt, preturile sunt astronomice si viata este din ce in ce mai complicata.
   Plus ca imi place sa profit si de concedii, acolo se cam duc banii.

 2. Buna,

  Faptul ca nu poti sta cu chirie la nesfarsit si ca nu poti face naveta ani la rand te poate indrepta spre aceasta varianta si anume aceea de a lua un credit. Nu e cea mai buna varianta in tara asta, dar mi se pare una la care vom ajunge multi mai devreme sau mai tarziu. Iti intemeiezi o familie, apare un copil, gazda poate nu te poate tine la nesfarsit acolo, te poate indeparta atunci cand iti e lumea mai draga. Iti zic asta ca am trecut prin multe si nu am fost un chirias rau.
  Ai nevoie de stabilitate cand ai un copil, trebuie sa iti mobilezi casa, etc. Sunt multe lucruri de discutat si pana la urma o rata la un apartament mediu se apropie cam de suma ce trebuie sa o platesti la chirie.

 3. Nu pune mobilatul la banii de casa. Banca Îți dă fix cât costa după ce dai avansul. Eu am o rata de 750 ron după ce am dat avansul, adică rata ăsta e pentru 38.000€ (2000 avans). Deja am 1 an , dacă nu făceam rata mai trecea un an în care am pizdit banii fără sa fac nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.