Bani

Nu chiriei in Romania

Mai am 24 de ani, merg usor pe 25…e drept stau cu parintii, am un job bun.
Dar va inchipuiti ca visez la un “cuib” al lui Pato, chestia este ca n-am ënergia fincanciara care sa ma ajute sa cumpar ceva in momentul de fata, imi mai trebuie vreo 6 zile pana reusesc sa-i strang pe toti(glumesc evident).

Ar fi o solutie pentru obtinerea independentei sa-mi caut ceva in chirie, dar la noi este si foarte scump in raport cu salariile, sau cel putin asa mi se pare mie. Plus lucrul de care mi-e cel mai mare frica este faptul ca in tara noastra nu exista o cultura a chiriei…

Mi-e teama ca daca ma mut in chirie, va trebui sa-mi fac abonament la o firma de transport mobila fiindca ii vine “proprietarului” nepoata din SUA, sora din Canada, fiica din Franta.
Nu prea sunt omul cu bagajul la usa, plus ca atunci cand te muti oarecum la casa ta, chiar si daca e mobilata complet tot vei vrea ceva al tau: un birou, un fotoliu, masuta de cafea etc. Si ca sa te muti iar si iar pe langa ca e deranjant si obositor, devine frustrant. E bine ca in ziua de azi poti sa apelezi la firme specializate pe mutatii, dar eu sunt un om consecvent nu m-as vedea facand schimbari prea des.

Nu mai spun faptul ca pretul unei chirii se ridica la nivelul unei rate pentru un imprumut.
Oricum ar fi visul fiecarui tanar roman este sa aiba o casa a lui, daca se poate cu banii “jos”.
Vise tata!

Voi ce ati alege in locul meu?
1. Stat la parinti cu posibilitatea unor economii.
2. Chirie.
3. Credit bancar, pe xx ani.
4. Alte idei…

10 thoughts on “Nu chiriei in Romania

  1. Eu visez la o autorulotă cu care să mă plimb prin lumea largă și să nu fiu dependent de nimeni. Să faci credit la 2X ani pe 15-20 de ani mi se pare o prostie. La noi nu găsești de muncă și ai șanse mari să faci naveta îl alt oraș. Deci de ce să stau legat de ratele la apartament când serviciul nu e sigur?
    Cât despre chirie ai avantajul că ești mai dinamic dar ai dezavantajul spus de tine cu mutările, mobila, etc.

    Momentan locuiesc cu părinții și visez să împac și capra și varza și anume să lucrez pe TIR. Nu plătești chirie. :))

    1. Inteleg, dar si cu rulota nu esti chiar extrem de liber, ma gandesc la utilitati… Plus ca nu m-as vedea locuind in rulota o viata intrega, iar cand tu zici rulota ma gandesc la una cu standardele anului 2014 cel putin de la un 20k euro in sus. Lucru care se apropie de investitia intr-un apartament.

      Depinde acum si ce faci in viata, daca am un job destul de nepermisiv, nu prea as investi intr-o rulota. Iar in Romania n-as vrea sa locuiesc intr-o roluta, ea fiind super tare in concedii, excursii, dar astea la cele 21 de zile de concediu pe an de care beneficiez nu prea reteanza investitia.

    1. Chiria nu este pentru cei care nu pun nimic deoparte… chiria e ok pentru salarii, pentru care nu se simte sa zicem este echivalentul a 20%. Dar cand chiria in general, este 70%. Nu multumesc! Vreau sa si traiesc.
      Eu de bine de rau, am un venit mai mare decat media, dar vorbesc si in general si personal n-as arunca cu banii asa.

  2. Să știi că și-n alte țări e la fel cu chiriile. M-am uitat de curiozitate cum stă treaba în Olanda și nu găsești ceva decent decât de la 800 de euro/ lună în sus (m-am uitat în două orașe apropiate de Amsterdam, zona care mă interesează, în altele nu știu cum e).

    Am comparat și cu București și condițiile sunt mai bune în NL la același nivel de preț (cele mai ieftine variante). 🙂

    Eu aș zice să nu te hazardezi să-ți cumperi un apartament pentru că nu știi pe unde te duce viața și poate o să trebuiască să te muți din oraș (sau chiar din țară 😛 ) cândva.

    1. In tarile civilzate relocarea pentru munca…este achitata si sustinuta de firmele care fac relocarea. Efectiv le platesc absolut toate cheltuielile.

      La noi da trebuie sa te gandesti si la problema asta, de aia oamenii aia sunt lejeri…firmele se gandesc ca au nevoie de ei la potential maxim, nu ca angajatii lor trebuie sa se gandeasca zilnic ce fac cu cheltuielile, ca nu isi gasesc ceva unde vor, cum vor. Aia ii pun sa-si aleaga un apartament sau casa ceva, ce le place si firma nu zice nu…stiu din fapte concrete nu povesti.
      Si este vorba chiar despre Olanda.

      Acum ca o alta treaba veniturile sunt cam asa in Amsterdam http://www.payscale.com/research/NL/Location=Amsterdam/Salary
      daca faci echivalentul procentual nu cred ca ajugi pe aproape in Romania. Unde mai pui ca acolo cand stai in chirie stai in niste apartamente ca in cataloagele IKEEA, mobila futurista, amenajate cu designer nu ca de la matusa Saveta… :))

      1. Din păcate, jobul meu nu e pe lista aia, deci salariile-s o idee mai mici, însă tot decente și de vreo 7-10 ori mai mari decât dacă aș lucra în Ro, so why not? 😛

        Îmi văd mai sigur viitorul în altă țară decât aici. Nu e prea bine, dar, dacă asta e situația…. Oricum, o mutare mai la vest te poate schimba doar în bine. 🙂

          1. Da, tot cu alea mă ocup. 🙂 Vreau o carieră în Vest pentru că pur și simplu nu se compară industria de acolo cu cea de aici (da, acolo e o adevărată industrie, în Olanda am numărat cam 8 companii care se ocupă cu așa ceva) – ce se întâmplă aici nu pot să numesc decât letargie.

            Din păcate, nu întrevăd șanse de schimbare-n următorii ani, așa că aleg să plec și eu unde mi-e mai bine. În plus, multe companii d-astea din NL se ocupă și cu grafica video, iar eu știu să fac și asta. 😛 Mi-ar prinde numa’ bine o plecare acolo. 😀

          2. Trebuie sa te orientezi cum crezi ca-ti va fi mai bine, doar ca trebuie sa-ti masori bine pasii sa nu ai deceptii 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.