Bani

MINTOS – Cum funcționează?

Vă povesteam, nu de mult, că mi-am creat cont pe MINTOS.

Între timp am reușit să câștig primul euro. M-am îmbogățit! Glumesc!

Nu m-am îmbogățit, dar măcar am putut să-mi fac o idee despre filosofia de la baza MINTOS și să înțeleg cum funcționează o astfel de platformă de împrumuturi.

Ideea este următoarea ei (MINTOS) pun platforma la dispoziție pentru investitori: persoane fizice sau juridice, pe deoparte iar pe de altă parte MINTOS ia banii investitorilor și îi pune la dispoziția terților, care realmente sunt IFN-uri, ei la randul lor împrumută cu bani: persoane fizice, companii în diverse forme.

Practic MINTOS este o companie înființată în zona Baltică, unii zic că este din Letonia eu am făcut plata către Estonia.

Cert este că MINTOS este practic o platformă de crowd funding, care strânge capital pentru IFN-uri!

Eu așa am înțeles că funcționează.

Ce este un IFN său Instituție Financiară Nebancară este o companie care joacă rolul de creditor, este reglementat de legislația fiecărei țări sub diverse forme. În Europa, cadrul legislativ este cumva uniformizat, nu cunosc detalii despre Africa, Asia, America de Sud.

Să vă faceți o idee IFN-uri sunt: societățile de leasing (automobile, echipamente și utilaje industriale sau agricole), CAR-urile, toate societățile de credit rapid (Ferratum, iCredit, Provident, Viva credit, bine MINTOS nu lucrează la acest moment cu aceste exemple prezentate), amaneturile, și altele asemenea.

Ideea este următoarea, MINTOS se laudă cu o rată anuală de câștig pentru investitori de 11%. Poate că este așa, eu nu garantez asta nici MINTOS. Practic poate fi posibil fiindcă societățile de credit au nevoie de capital de investiții, pentru a putea oferi credite, cât mai multe credite. Aceste credite sunt puse la dispoziție de creditori către creditați cu dobânzi care variază între 20 și 50% pe an (iar pentru credite scurte că durată pot să ajungă și la 200%). Deci, este fezabil ca MINTOS să ofere această valoare a revedenței, primind și ei un comision tot sub formă procentuală de la IFN fiindcă le pune la dispoziție de capital investițional.

Cam asta e principul de bază după care funcționează MINTOS.

În interiorul platformei există două piețe de împrumuturi:

Piața primară – unde se pot achiziționa credite noi, publicate în platformă.

Piața secundară – unde găsești credite în curs care au fost vândute părți ale unor investitori care au ales să se retragă: fiindcă aveau nevoie de capital, nu considerau creditele că fiind viabile pe întregul contract, poate că au câștigat cât și-au propus.

Punte pozitive ale platformei MINTOS!

* Mintos îți pune la dispoziție creditele individuale solicitate de părți, nu o sumă “de proiect global” a IFN-ului care solicită ajutorul financiar.

* Mai mult de atât diminuezi riscul, practic la diluezi, datorită faptului că platforma îți permite să investești doar o parte dintr-un credit alături de alți investitori.

* Dacă nu ai timp de studiu platforma îți pune la dispoziție trei formule automate de învestiții

* Dacă timpul nu reprezintă o problemă, poți să studiezi și să alegi singur manual creditele pe care le acorzi.

* Poți să setezi propriile modele automate de investiții care să respecte condițiile pe care le agreezi.

* Are o garanție buy back din partea IFN-ului care listează creditul, care este validă până dă faliment.

* În aparență par destul de transparenți.

Puncte negative ale platformei MINTOS!

* Din experiența de până acum, am ajuns să cred că acele modele de investiții puse la dispoziție de MINTOS pe mine nu mă “caracterizează”. Mi-au băgat pe gât vreo 4 credite de 80+ de luni (7 ani), din Africa iar creditorii au 55-56 de ani, nu știu care este speranța de viață în țările alea. Da, au o dobândă mare, dar riscul asociat nu mi se pare că merită. Le voi urmări (4-6 luni) și dacă mi se confirmă temerile le voi închide.

* N-ai o garanție concretă că îți vei recupera banii investiți.

* voi mai aduce completări pe măsură ce mă voi lovi de alte situații.

Tagged , , ,

2 thoughts on “MINTOS – Cum funcționează?

    1. Nu trebuie și ei să fie ajutați să își depășească condiția, un credit poate reprezenta o soluție. Nu crezi? Dar este riscant pentru cel care baga banii. Doar că aș merge pe durata de 6 -24 de luni…nu 84. Nu-ți închipui că ei împrumută sume mari, între 17 ai 400 de euro :)) dar pe 7 ani…

Leave a Reply

Your email address will not be published.