Bani

Microîntreprinderile te ajută doar în modelul B2C

A trecut ceva timp, am mai studiat ideea. Am mai modificat planul, am mai testat câte ceva.

Am făcut, nu am stat. Bine și când am stat am gândit, planificat.

Și tot mă întorc la zona de contabilitate, TVA -ul ăla îmi dă dureri de cap.

Ca să îți deschizi un business începi aproape sigur ca microîntreprindere. Aparent pare că te ajută, dar nu e chiar așa în orice model de business.

Ideea este că la microîntreprindere când faci achiziții ești fix ca un client final (persoană) adică achiți TVA…TVA pe care nu-l mai vezi. TVA-ul la microîntreprinderi nu este deductibil fiscal.

Ideea este că la conceptul gândit de microîntreprindere spun ei că ieși mai bine ținând cont de facilitățile fiscale. 1 sau 3% impozit pe venituri. Față de 16% impozit pe profit.

Dar ei zic că dacă nu ești plătitor de TVA. Practic să zicem că ieși puțin mai ieftin la contabil. Dar,

Dacă castigi:

1000 Ron – 160 de Ron impozit
1000 Ron – 30 de Ron impozit

Clar, pare bine!?

Ei spun chiar că te bucuri de același preț când venizi produse sau servicii, cu prețul pieței, dacă nu plătești TVA. Doar că în realitate nu este așa.

Să zicem că pentru a câștiga 1000 de Ron am cheltuit în total 4000 de Ron.

4000 (valoare produs+TVA) recuperezi 760 Ron din deduceri fiscale la o firmă mare. Deci ai la final de an fiscal 1760 Ron.

4000 (valoare produs+TVA). La firma de tip microîntreprindere ai 1000 de Ron nici măcar 1000+(19% din 1000) care ar rezulta din prețul echivalent cu cel al firmei mari.

Ai la final de an fiscal 1000 de Ron dacă faci B2B sau 1190 dacă faci B2C.

Ar funcționa treaba cu microîntreprinderea dacă:

1. Optezi pentru model B2C

2. Nu ai cheltuieli mari (normale) cu achiziții de bunuri și servicii

Ex: ești blogger ai cheltuieli: un host și un domeniu (laptopul îl aveau dinainte, camera foto la fel, le aduci pe firmă prin contract de comodat și nu ai intenția să deduci cheltuieli de chirii, utilități, etc.)

Așa, să curgă contractele de advertising.

Tagged , ,

6 thoughts on “Microîntreprinderile te ajută doar în modelul B2C

  1. Cred că pe firmă este mai avantajos decât pe Intreprinderi Individuale sau PFA. Asta pentru că pe firmă poți pune mai multe activități, în cazul în care te ocupi cu mai multe.

    1. Ai dreptate, dar nu știu dacă la început aș fi pregătit să gestionez mai multe activități din domenii diferite. Probabil că așa voi face, mă gândesc la două.

Leave a Reply

Your email address will not be published.