Bani

Jocurile murdare de pe bursele mondiale. Exemplu SUA, prin NYSE.

Puternice fonduri de investiții, care învârt miliarde de dolari, pot să destabilizeze “din pix”, mă rog dintr-un click prețuri în diverse domenii în întreaga lume.

Probabil ați auzit de cel mai recent scandal, în care oamenii simpli au creat o mică revoluție în domeniul investițiilor financiare. Game Stop ținând prima pagină a multor publicații din întreaga lume.

Ce s-a întâmplat mai exacte?

Un banc mare de peștișori au speriat rechinii de pe bursa de la New York (probabil instituția care da ora exactă în domeniul financiar în întreaga lume). Conducătorii acelor fonduri de investiții văzând potențialul unor pierderi însemnate au intervenit pe sistemul PCR (pile, cunoștințe, relații). Au apelat la politic, au apelat la brokeri și la platformele de investiții online.

Au reușit totuși să îi facă pe unii oameni da piardă sume considerabile. Oameni simpli… fiindcă au reușit să oprească efectul “bulgărelui de zăpadă”. Astfel au oprit avalanșa ce îi păștea.

Aici apare iarăși dublul standard!

E mișto ca fondurile doar să câștige pe spinarea oamenilor simpli. Când se creează oportunități pentru oamenii de rând, “mai marii” au grijă să le taie din fașă.

De-a lungul timpului aceste fonduri de investiții au făcut numai “rahaturi turcești” prin multe industrii. Vezi exploatarea prețului la cacao.

Acum, din decembrie 2020, vor să aibă o influență geopolitică majoră prin tranzacționarea la bursă a resurselor de apă potabilă.

Mai rămâne să pună preț și pe aer și chiar că am ajuns proștii lumii.

Bursa nu este cel mai sfânt loc să-ți duci banii

Trei cazuri din experiența mea.

Denbury Resources – investit prin mai, în august au intrat în insolvență. Prin noiembrie au listat compania cu un nume puțin diferit, investitorilor ne-a tras clanță. Să-mi zică cineva dacă există justiție?

Nu tu redevențe, nu tu acțiuni în noua companie. Dar cei care au condus restructurarea s-au bonificat, singuri, milioane.

Oasis Petroleum – aceeași poveste. Ei în schimb s-au relistat la bursă cu 17 dolari pe acțiune (acum valorează vreo 36 de dolari). Am primit garanții care pot fi achiziționate cu 94.57 de dolari. Practic după ce trec de 100 aș putea să le iau ca să nu mai plătesc bani din buzunar. Oricum garanțiile au fost acordate ca a 100 parte din investiție, practic că să-mi recuperez investiția prețul trebuie să crească de 400 de ori.

Asta așa să vedeți cum se împarte dreptatea la bursă!

Latam – a fost coborâtă pe piata secundară, practic nu este tranzacționabilă prin Revolut. Chiar dacă mai au valoare, revolut îmi oferă 0.01% din cât valorau.

Astea sunt exemple despre cum bursa e bună să te stoarcă de bani, când ai șansa să storci și tu vezi cazul Game Stop, deși nu am investit în el fiindcă mi se par prea riscante aceste acțiuni speculative, m-aș fi bucurat să câștige și norodul.

Bursa mondială simt că este în declin!

De ce spun asta?

În vremuri trecute era destul de condiționată și restricționată, în sensul că nu oricine își juca economiile la bursă. Bursa s-a adresat multă vreme oamenilor cu stare, nu oricine își permitea să aibă un capital de 10000 de dolari pentru a incepe să investească la bursă.

De puțin timp acele praguri s-au diminuat sau chiar au dispărut pe unele platforme.Vezi Revolut unde poți să investești la bursă și sume de 5-10 Ron. Clar nu vei simți la 10 Ron nimic, chiar dacă ai avea un randament de 30% anual. Ți-ai dubla suma în 3 ani.

Cine așteaptă, are răbdare să câștige 12 lei în 3 ani chiar și cu o investiție de 10? Nimeni!

Dar creșterea bursei din ultimii 4-5 ani, s-a bazat pe citatul din “proști, dar mulți” din opera lui Costache Negruzzi “Alexandru Lăpușneanul”.

Să luăm 100 de milioane de mușterii care investesc anual cate 200$ anul. Înseamnă un plus de capital de 20 de miliarde anul, bani cat într-un procent însemnat se duc in buzunarele lupilor și rechinilor de pe Wall Street.

Proști ca mine, poate ca tine! Dar e în trending “devino independent financiar!”. Nu-i așa, bibane?

Tagged ,

6 thoughts on “Jocurile murdare de pe bursele mondiale. Exemplu SUA, prin NYSE.

  1. Bursa e o jucărie inventată de ăia cu mulți bani ca să poată să facă și mai mulți bani. Cei bogați fac bani pentru că ei nu trebuie să vândă niște acțiuni pentru a cumpăra altele, că mai au și alți bani.

  2. Am urmărit trendul cu gme și se va duce ușor în cap. Cine a știut să profite, bravo lui.

    Din ce mai urmăresc ca și stocks, sunt puțin haotice. Companii care nu au randament, au avut probleme pe perioada pandemiei si încă au, le-a crescut prețul pe acțiune cu x %.

    Pe Revolut am investit mai mult de curiozitate. Nu e un loc bun pentru “day trading”.

    1. Am observat că ai o limită de 3 “day tradings”, nu știu sincer la cat timp. Nu este avantajos, doar că are comisioane acceptabile, și chiar face call-urile rapid. Despre alte platforme am înțeles că e nasol, in sensul că nu operează când vrei tu și riști să cumperi la preturi mai mari și să vinzi la preturi mai mici.

  3. Mulțumesc! O sa vin zilele următoare cu strategia pe care mă chinui să o respect. Destul de greu! Mi-ar plăcea să am răbdare și să nu mă abat de la ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.