Bani

Investițiile imobiliare – “cele mai sigure investiții”

Vă povesteam nu de mult despre cum unii oameni pot să influențeze în interes personal piețe de sute de milioane de euro/dolari/ce vreți voi, dându-l exemplu pe Robert Kiyosaki când vine vorba de metale prețioase. El promovează agresiv aurul și argintul.

Nici crypto nu duce lipsa de acești guru ai finanțelor, că de economii nu știu dacă putem spune că ei nu fac. Vezi Elon Musk care a băgat bani în Bitcoin sau Dogecoin, apoi a făcut o mișcare și mai agresivă investind banii ai companiei Tesla în crypto. Mulți dintre noi nu ne putem imagina cum arată acei bani, foarte mulți dolari!

Ciudat este că Tesla teoretic nu este pe profit, din zona de producție de automobile electrice și sau autonome! Dar, lumea bagă la bursă bani în Tesla văzând-o ca pe El Dorado.

Cam multe El Dorado în zilele noastre am putea crede că trăim în zilele noastre!

Toată lumea conștientizează riscurile!

Citeam la Iulian cum că după ce tăiem toate oportunitățile riscante nu ne mai rămân decât investițiile imobiliare.

Nu vreau sa fiu lupul moralist, dar din punctul meu de vedere nici imobiliarele mie nu-mi prezintă siguranță. Pe lângă faptul că trebuie să investești în ele o avere (dacă mă refer la faptul că pentru 80% din publicul larg casa în care locuiesc reprezintă bunul lor cel mai de preț), mulți arvunindu-și jumătate din veniturile obținute și prognozate pe întreaga perioadă de activitate în piața muncii.

Pe lângă riscul de a cumpăra la maxime istorice, fiindcă atunci ai nevoie (veți spune că asta nu este investiție fiindcă nu a fost studiat, fiindcă a fost luată sub influența emoțiilor) și a fi nevoiți să vindeți poate în momente de criză adică în pierdere. Clar, astea sunt afaceri proaste…

Totuși cred că riști să pierzi totul la anumite intervale de timp mai mari, zeci de ani. De ce zic asta?

Mulți poate nu sunteți familiarizați cu istoria!

Cel puțin pe ale noastre meleaguri naționalizarea nu este un concept nemai întâlnit fiindcă în ultimul deceniu, părinții, bunicii sau prinții bunicilor noștri au trecut prin acest proces despre care nu au sau nu au avut nici puterea să vorbească.

Acum nu știu dacă americanii știu ce este aia naționalizare a bunurilor private mobile și imobile. Nu știu dacă ați văzut filmul Hawai, dar în comunism nu aveai dreptul la proprietate nici la bijuterii nici la acțiuni ale unor firme, nici la proprietăți sau acțiuni în străinătate.

Cred că acest proces a existat și prin alte state ale lumii la un moment dat. Mai ales în situații precum starea de urgență, când este instaurată legea marțială, armata, statul, putând să rechiziționeze aproape orice bun dar și servicii.

Deci poți fi lăsat oricum cu ochii în soare, dar aici vorbim de ocuparea de forțe străine ale unei țări, situații în care doar viețile mai contează. Totuși în cazul naționalizării comunitate nu a fost cazul și totuși a fost creat contextul, ce ne face să credem că în următorii 30-40 de ani nu se va repeta un astfel de episod fiindcă știm că nu ne place să învățăm nimic din istorie.

Tagged

10 thoughts on “Investițiile imobiliare – “cele mai sigure investiții”

  1. Pot sa-ti spun din experienta ca un aparartament cu 2 camere semidecomandat, cumparat de ocazie, a fost vandut cu o suma mult mai mare. E tot ce pot sa spun. (Fara a investi nimic in el, decat perdele la geamuri).

    1. Nu contest! Doar că este necesar un capital considerabil. Și mai sunt oameni care au cumpărat și acum zece ani in boom imobiliar :), la prețuri cam că acum. Pe vremea aceea salariile nu erau că acum.

  2. In viata totul are un risc, nimic nu este garantat, de aceea ideal este sa colectezi informatii de peste tot, sa o gandesti la rece si pe urma sa o iei o decizie. Doar pentru ca un guru iti recomanda ceva, asta nu inseamna ca nu trebuie sa treci si tu informatia prin propriul tau filtru mental; sa vezi ce efort presupune investitia, cam care ar fi randamentul si ce efort/risc presupune din partea ta raportat la nivelul tau real de trai.

    1. Ai scris perfect, viața în sine poate fi considerată un risc din punct de vedere filosofic. Dar “no pain, no gain”, zice americanul…

Leave a Reply

Your email address will not be published.