Bani

Economiile ca salariat. Alt paradox

Sunt salariat de mai bine de 6 luni, ma asteptam sa pun ceva deoparte dupa socotelile mele preliminare momentului angajarii.

Ei bine castig mult mai bine decat in perioada studentiei, dar parca nu se lipeste nimic de pusculita in forma de purcelus, poate doar praful.

Ciudat, foarte ciudat este ca in aparenta am bani… dar in esenta nu raman cu mai nimic dupa o luna. Ma sperii sa-mi fac o socoteala sa vad pe ce nimicuri se aduna milioane cheltuite.

Parca eram mai strangator in perioada studentiei, cand a naibii treaba e ca nici nu prea aveam multe venituri.

Cred ca fara un ciubuc facut pe langa salariul de baza, nu prea reusesti sa faci ceva in viata. Un hobby, din care sa scoti un ban suplimentar. Cunoscutii vor zice ca nu ma mai satur de bani, probabil.

Banii se duc, pe plimbari, iesiri in oras, nimicuri, excursii, masina, masina, combustibil, masina, si in casa. Imi ramane de o punga de chipsuri si un pachet de gume de mestecat. Unde mai pui ca ma mai si imprumut uneori spre sfarsitul saptamanii.
Pare ireal chiar si pentru mine.

Paradoxul e ca economiseam mai mult cand aveam venituri mai mici. Acum nu reusesc sa pun mai nimic deoparte.

13 thoughts on “Economiile ca salariat. Alt paradox

  1. Odata cu veniturile cresc si nevoile. Singur ai zis… masina, masina, iesirile in oras cu masina… 🙂

  2. Nu mai știu care mare miliardar american ne învăța cum să fim economi (o să caut articolul respectiv și ți-l trimit, dacă îl găsesc). Printre altele, spunea să te gândești, de câte ori cumperi un lucru, orice ar fi el: ”Chiar îmi trebuie ăsta ? Nu pot trăi fără el ? Nu m-aș putea descurca și fără el ?” Dacă răspunzi sincer la întrebări, se pare că înveți să selectezi ceea ce îți trebuie cu adevărat, evitând cheltuielile inutile, deci făcând economii. Cât despre mașină… Despre o chestie care se numește bicicletă ai auzit ?! ☺

  3. O sa intelegi pe parcurs un aspect de baza: cat ai, atat cheltui. Si daca o sa-ti schimbi locul de munca si o sa castigi de 2x mai mult, tot “nimic” vei pune deoparte. Asa ca, indiferent cat castigi, refa-ti calculele si vezi unde e problema, pe ce se duc banii mai exact.

  4. Eu de obicei ca sa pun deoparte ceva banuti, in ziua salariului ma duc la cursul valutar si schimb in euro o parte si incerc sa traiesc din cei ramasi. Odata schimbati in euro, nu imi mai vine sa schimb inapoi in lei ca ies pe minus.(” nu schimb inapoi, ce sunt eu fraier ? ca ies pe minus”) – tot imi zic asta. Pt mine strategia asta functioneaza.

  5. Ironia sortii: cand eram studenta, reuseam sa economisesc…. A urmat o perioada in care veniturile mele erau de 5 ori mai mari, dar economiile mele erau 0. Cu timpul mi-am dat seama ca este cazul sa imi schimb prioritatile… Dar este adevarat… cati ai, atat cheltui, asta daca nu iti faci niste planuri de economisire. Ideea lui Attila mi se pare buna: trebuie sa iti propui sa nu cheltui mai mult decat ce ai in buzunar.

    1. Cam asa simt si eu acum, voi vedea ce si cum dar totusi parerea mea este ca ar trebui sa am si alte surse de venit in afara a ceea ce inseamna salariul.
      Altfel nu prea vad sa faci ceva in tara asta 🙁

  6. Dacă afli rețeta spune-o și la alții care sunt în aceeași situație :))
    Când m-am angajat prima dată reușeam să pun deoparte din salariul ăla mediu pe economie (atât aveam prin 2005). Nu știu cum se face acum, dar cât iau atât cheltuiesc, oricât de zgârcit m-aș chinui să fiu. 🙂

    1. Inca n-am aflat reteta, dar ma zbat sa gasesc ceva in asa fel sa pot spune ca viata e mai buna si mai linistita dar nu prea pare asa 😀

  7. Probabil ca aceeasi problema o avem toti. 5 lei acolo inca 5 lei acolo si asa se duc cateva milioane de nici nu stii pe ce. Putin cu putin se face mult 🙂 Eu de la un timp, am inceput sa scriu fiecare leu care il cheltui. Nu ca as ramane cu mai multi bani dupa aceste calcule dar macar stiu pe ce i-am cheltuit si nu mai raman mut de uimire la sfarsitul lunii 🙂 Orice ai face, intru-un final tot fara bani ramai 🙂

    1. Probabil voi recurge si la asta, fiinca parca nu mai merge treaba, dar cum ai zis si tu nu stiu daca m-ar ajuta efectiv ca in definitiv tot pentru lucrur care-mi trebuie ii cheltui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.