Bani

Despre criza economica modiala

Economia mondiala se bazeaza pe libertatea de circulatie a banilor,  la fel se bazeaza si microsistemele economice, la nivel de tara sau de localitati… Daca banii nu mai circula, implicit nu mai exista bani pe piata. Ironic vorbind economie nu duce  cu gandul la a face economii, a pune deoparte. Romanul cunoaste foarte bine strategia de economie, pune bani de veacuri deoparte… de aici si expresiile ca romanul isi tine banii la saltea sau la ciorap.

Contrar acestei viziuni o economie puternica si infloritoare este aceea unde banii circula tot timpul. Este pe principiul jocului cu carti  “gura casca” sau poate altii il stiti sub denumirea  de “Popa prostu'”. Unde daca cineva tine de carti, nimeni nu poate face perechea pentru a castiga… Teoria conspiratiei ne sugereaza ca sunt create niste mecanisme din astea  la nivel global si ca aceasta criza economica nu este una naturala ci una dictata, provocata, alimentata de niste terte asociatii. Care au scos cantitati masive de bani de pe piata si le tin, scoase din joc si urmaresc castiguri colosale.

Insa unii oameni au intele ca daca banii nu se misca, nici eu nu pot castiga…  De aceea multimilionarii SUA, cea mai afectata tara de criza, au decis sa se implice in luare  unor masuri pentru stabilizarea economiei.

Alta idee precum ca multi bani aduc buna starea, este iar data peste cap… tara care detine probabil cei mai multi bani pe cap de locuitor, Elvetia se afla intr-o situatie fara precedent. Probabil stiti ce se intampla cu francul Elvetian si cu exporturile din acea tara.

Tagged

15 thoughts on “Despre criza economica modiala

 1. Francul creste in prostie. Am platit eu o rata luna trecuta si era 3,86 ron un franc. Acum este 4,17 ron si CRESTE. Cand creditul a fost contractat, francul era 1,9 Ron. Am contactat un avocat si procedurile sunt extrem de simple avand in vedere ca nu s-a garantat cu nimic. In consecinta acel credit nu se va mai plati. Sfat pt cei cu credite in franci : gasiti un avocat !

 2. Si totusi, pana la urma oricat ar circula banii niciodata nu vom fi toti bogati.
  Economia unei tari consta in investitii, in rulaj, insa investitii gresite pot aduce faliment. Acelasi lucru fiind valabil si in cazul in care tin banii lichizi la ‘saltea’.
  Ma intreb insa ce ar fi daca economia tarilor bogate s-ar prabusi iar economiile tarilor din lumea a treia vor creaste.

 3. Într-un fel ai dreptate dar cred că adevăratul motiv este acela că anumite valori, acţiuni, proprietăţi imobiliare au fost supraevaluate şi în plus mai este vorba şi de o criză de supraproducţie, exemplu autoturizmele: se pot produce mult mai multe decât sunt necesare, nu mai sunt îndeajuns şoselele pentru ele chiar dacă s-ar ieftini drastic astfel să-şi permită chiar oricine, xp a fost făcut prea bun atât de bun încât nu mai e loc pentru vista sau 7, cu un pentium 4 la 3000 te descurci acasă la fel de bine ca şi cu un quadcore etc. (dacă nu eşti molipsit de jocuri)

 4. Dupa parerea mea criza economica este o bucatica, o parte ca sa zic asa a unei crize mult mai ampla, mai mare, cu care se confrunta omenirea – criza morala! Multi oameni de stiinta, cercetatori si mari invatati au inceput sa traga semnale de alarma in acest sens! Dar cine-i aude?

   1. Da, ar fi si trocul o chestie interesanta, care poate ar functiona intre noi, vecini, colegi, oameni de rand.
    Insa, ce am putea noi sa oferim unui lant de magazine (haine, alimente), in schimbul produselor sale ? Aici ar fi o problema. Suntem dependenti de marii colosi comerciali. Nu stim sa ne fabricam propriile produse, iar cei care stiu si au mijloace sunt avantajatii din ecuatie 🙂

    1. Dependenti am fost, dependenti vom fi pana vom muri! Steaua Bucuresti!
     😀
     N-ai cum sa fie bine, oricum cineva o sa aibe de castigat mai mult… dar macar daca tu esti multumit(de tine) eu vad ca toata treaba e bine.

 5. Principiile societatii de consum sunt cele care au adus omenirea in acest impas economic.”Foloseste si arunca” e un principiu bun numai pentru hartia igienica… In rest, obiectele cu fiabilitate mare ne tin banutii in punga. Da’ne omoara si fudulia, cultivata tot de creierele societatii de consum. Cum sa nu am si eu ultimul model de masina nu stiu care, rochie de la Dolce&Cabanna ca nu stiu cine ;), frigider cu patru usi etc.etc. ?!!!

  1. Asta cica se numeste progres… De ce sa iei un pulover de calitate farte buna pana in 200 de ron? cand poti sa dai 400 de euro pe el? doar are eticheta de la nu stiu ce firma.

 6. Eu zic ca criza economica e o scuza a unora cu interese mari, eu ce vad in viata de zi cu zi e ca, aia care aveau bani continua sa aibe si aia care nu aveau continua sa nu aibe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.