Bani

De ce nu-mi place sistemul de ONG-uri în general

Am o problemă când aud de ONG, de donații mediate în general.

Mă deranjează faptul când știu că cineva câștigă sau are de câștigat și acel cineva nu este “cazul” pentru care se face “dezbaterea” sau comunitatea.

A nu mă înțelege greșit, fac donații în mod curent. Dar evit ONG-urile și orice intermediază gestul, în general care poate să-și tragă foloase, din punctul meu de vedere, necuvenite.

De ce nu-mi convine?

Este simplu…nu consider că e moral ca oamenii din ONG sa folosească banii din donații pentru a-și plăti salarii. Un buget de salarii, care nu știu sigur cum este limitat, asta dacă este.

Mă râcâie următoarea formulă…

Eu plus alte 999 de persoane donăm cate 30 de ron fiecare pe lună.

Asta înseamnă un venit având echivalentul a 30000 Ron lunar. ONG-ul are un administrator plus soția, amanta ca angajate. Trei sferturi din bani se duc pe salariile domniilor lor, 1/4 mai rămân pentru o eventuală cauză dar mai au și un leasing la un automobil…așa că din 7500 Ron mai rămân 5500 ron. Dar stați așa că utilitățile și chiria sediului ajung și ele la valoarea de 2000 Ron. Deci în final putem ajuta pe *Kyle cu fabuloasa sumă de 3500 de Ron, adică spre 10% din cât am considerat noi că ne permitem.

Poate nu este chiar așa, poate că sumele sunt exagerate deși mă gândesc că sigur există și ONG-uri mari care administratorii au salarii cât CEO-ul la Petrom sau Orange.

Oare e normal? Oare n-ar trebui reglementate?

Acum vorbesc din supoziții poate chiar legislația prevede astfel de reglementări și eu nu le cunosc. Îmi cer scuze că debitez, în acest caz.

Dar dacă nu este nimic reglementat. Însemnă că și dacă suntem 100 de donatori vin total și ONG este pe măsură mai mic… administratorul își ia un salariu și 10-50 de Ron ii rămân să facă ceva, firește exceptând implicarea lui.

Ceea ce mi se pare cel mai ipocrit și m-am lovit și eu de asta în adolescență, este faptul că unii câștigă bani în ONG și implicarea o fac voluntarii. De ce să nu fim voluntari cu toții?

“mimează că lucrezi ba Dinescu-le, zise Caramitru”

E că și cum mi-ai cere să țin cu clasa politică, când eu în liceu aveam colegi, pe care-i vedeam că chiulesc de la școală în campanie pentru câțiva RON și poate și o excursie, gen tabără, pentru unii mai norocoși. Și mi se pare ipocrit din următoarele puncte de vedere. Pe lângă faptul că îi priva de educație, le mai și insufla anumite valori cum ar fi corupția/ traficul de influență etc. Fiindcă un medic, acolit partidului, avea grijă să le de-a scutiri medicale pentru campanie… Bănuiesc că se mai practică.

Sau e ca și cum vii tu ONG, care îți plătești salarii aici pe blog și vrei orice fel de mediere pretinzând că vrei să fie gratuit când e vorba de un caz umanitar și că nu există buget

5 thoughts on “De ce nu-mi place sistemul de ONG-uri în general

 1. In state, procentul donat este public si da, exista ONG-uri care functioneaza precum corporatiile. Zeci sau sute de angajati.

  Eu prefer sa donez direct cazului sau prin comunitatea care se ocupa pe retelele de socializare.

  1. Alin, bine te-am regăsit aici pe blog! Observ că nu ai lăsat un link, sa înțeleg că nu te mai ocupi de blogul personal.?

   Am niște nelămuriri și cu acele grupuri de pe Facebook, cred că o să abordez că subiect curând.

   1. Din pacate am renuntat la blogul personal pentru a putea dezvolta alte proiecte.

    Legat de grupurile de donatii de pe facebook, unele sunt shady.
    Noi am urmarit mai mult cele care erau legate de cazurile copiilor cu SMA-1 si le-am vazut evolutia.

    1. Pai daca oamenii isi dedica tot timpul ONG-ului si DACA alearga pentru banii aia donati nu ar trebui sa aiba si ei macar un salariu?! 🙂

     1. @marius ar trebui probabil sa trăiască din ceva…poate un salariu de asistent social/ sau ceva echivalent. Întrebarea mea și firește îndoiala este raportul de costuri care ar trebui să o fata echitabilă față de scopul organizației și doi transparenta pentru public (cum este la bugetari)

Leave a Reply

Your email address will not be published.