Bani

Cum traim in tara noastra?

Suntem romani, fiindca ne-am nascut in Romania.
Ne-am nascut, am crescut si traim intr-o tara dura, dar cu multe posibilitati chiar daca unii o blameaza altii profita din plin de ce poate oferi.
Nu este usor sa traiesti in Romania, uneori pare un chin alteori chiar este…depinde de norocul fiecaruia, de dorinta si vointa fiecaruia de a realiza ceva. In principiu nu este imposibil, in practica nu-i usor sa realizezi ceva…dar daca depui un efort considerabil si ai putin noroc poti sa-ti realizezi cam tot ce ti-ai propus, asta daca nu visezi avioane.

Sa ne imaginam un tanar, care a trecut de perioada copilariei, cu bine… a venit “o varsta”, cand a trebuit sa se miste cumva sa-si faca dorintele realitate. Aici ne referim la dorintele decente, dupa ce a implinit 18 ani.
A mai invartit niste bani de pe la bunici, de pe la rude, din colinde pana la varsta aceea invata-se sa-i stranga sa-i dramuiasca si sa-i cheltuiasca mai atent pana atunci, dar totusi si el avea vise.
A inteles ca trebuie sa traga linie intre vise si dorinte, intre nevoi si mofturi, intre cheltuieli si risipa.

A devenit student, parintii nu si-au luat mana de pe el. Desi visa la independenta absoluta, intelegea ca nu e cu putinta sa se realizeze pe plan personal/profesional fara acest ajutor, care implica strictul necesar, dar nu era de ajuns. La un moment dat a realizat ca poate produce ceva banuti dintr-o activitate ce devenise pasiune, fata de care nu avea interese banesti dar au aparut niste oportunitati care-l ajutau sa produca singur anumite sume de bani care sa-i permita anumite mofturi, inca nu extravagante!

Pustiul si-a vazut de treaba, n-a ascultat in stanga si in dreapta nu s-a lasat descurajat de pesimismul din jur, a terminat facultatea si s-a angajat.

Incepuse sa invete sa calculeze cu grija orice miscare, sa inteleaga din avans anumite cheltuieli neprevazute, sa deprinda anumite abilitati de management al finantelor de care dispunea, astfel intelegand ca remuneratia este minunata, decenta, chiar mare fata de ce se intampla in jurul lui la acel moment dar tot nu era de ajuns. Obiectivele tanarului deja erau altele, nu vroia neparat bani, dar deja devenise confuz intre ce inseamna termenii: necesitate, decenta si vis in realitate.
Intelege ca visa la un Camaro, la 18-20 de ani, acum are masina una mai mult decat modesta dar isi doreste o casa a sa. Banii pe care i-ar putea economisi de pe urma remuneratiei de la job, i-ar putea strange probabil in 10 ani.

Perioada prea mare in viziunea mea, avand vedere ca are deja 24 de ani iar timpul trece cheltuielile nu fac decat sa urce…iar salariul nu creste direct proportional cu ritmul de scumpire din tara noastra.

Mai in gluma mai in serios, nu poti trai doar din salar, astfel ca trebuie sa te gandest la venituri extra. Fiecare roman cred, ca face astfel, fiindca n-ar putea trai altfel si aici ma refer la a avea ce pune pe masa, nu la un trai decent si fara lipsuri.

Eu ma gandesc pentru viitorul apropiat sa lansez un nou proiect online, independent de ce inseamna acest blog prin care sa incerc sa produc un venit suplimentar, am o idee momentan ramane in stadiu incipent, sper ca pe 1 martie daca voi reusi sa ma misc sa-l fac sa prinda viata si de ce nu in urmatoarele 6-8 luni sa inceapa sa produca si ceva bani. Sper ca ideea mea este una viabila, o voi mai studia in perioada urmatoare, voi calcula atent ce cheltuieli apar pentru a-l sustine si dezvolta precum planuiesc, voi stabili ce este de facut pentru acest lucru.
Efectiv voi face un studiu de fezabilitate al proiectului si ma voi ruga sa mearga bine, pentru a putea sa diminuez pe cat timpul estimat pana la atingerea urmatorului obiectiv.

Tagged , , ,

4 thoughts on “Cum traim in tara noastra?

 1. Pato, vad ca esti pus pe fapte mari, mult succes cu noul proiect!
  Si da, ai dreptate, daca nu ai salariu de peste 3000 de lei e cam greu sa razbati in ziua de azi.

 2. Stii cum e Nice? Sunt aproape sigur ca si atunci cand il voi avea, de 5000 tot nu ar fi de ajuns.
  Iti propui alte cheltuieli in functie de buget, in functiie de aspiratii… cum tu te dezvolti si aspiratiile devin mai mari si sau mai costisitoare.

 3. Eu sunt foarte dezamăgită de modul în care funcționează (sau NU) economia la noi în țară.
  Practic, dacă ești singur și nu ai propria ta locuință, deci trebuie să stai în chirie, nu ai cum să supraviețuiești în țara asta. Când dintr-un salariu abia reușești să îți plătești chiria și cheltuielile, nici nu are rost să îți răspund la întrebarea din titlul articolului. Teoretic, mai trebuie să și mănânci – nici nu vorbim de alte cheltuieli (că poate trebuie să îți faci abonament pe mijloacele de transport în comun, poate apare ceva neprăvăzut, poate ți se strică ceva în casă etc).

  Hai, dacă te mai înghesui cu cineva în aceeași garsonieră, poate vă descurcați cumva. La limită. E de-a dreptul jenant și frustrant pentru orice tânăr din țara asta care vrea să nu mai stea pe spinarea părinților, care poate nu are deloc acest sprijin, care poate vrea să fie independent. Nu ai cum, nu singur, nu dacă trebuie să stai în chirie.

  Mă rog, noi mai discutasem cred puțin lucrurile astea… Nu putem decât să fim recunoscători că ne mai sprijină părinții, așa cum pot și ei.
  E frustrant când ai vise și nu ești blocat într-un cerc economic din care nu poți ieși. Și atunci, da, cam asta e o soluție, să îți găsești mai multe surse de venit (doar sănătate să ai și energie) 🙂

  1. Efectiv ai dreptate, abia daca reusesti sa traiesti, chiar si cu un salariu frumusel ca al meu nu prea simt mare lucru. Poate am eu aspiratii prea mari, poate ca m-am invatat cu bani mai multi si nu ma mai raportez la putin…dar daca era bine nu cred ca ma plangeam degeaba.
   Trebuie sa schimbam ceva in vietile noastre! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.