Bani

Cu institutiile statului

E greu sa interactionezi cu institutiile statului roman, am observat asta cand un prieten a incercat sa plateasca o amenda (si ne-au plimbat de colo-colo…de parca noi eram fratii “Colo”).

Ei bine de aceasta data problemele ma vizeaza pe mine, ieri am primit o scrisoare in care am gasit o decizie de impunere ciudata, venita din partea CNAS(CAS Braila).
Decizia de impunere ma obliga sa platesc o suma(contributia la asigurarile sociale de sanatate) in contul unor venituri, care nu le-am obtinut in acel an.

Am fost astazi la CAS Braila sa intreb despre ce este vorba si se pare ca in 2011 am avut un contract de prestari servicii, de care imi si amintesc…o campanie pe blog(inca aveam patobasil.blogspot.com pe vremea aceea) am tinut un banner pentru KFC, o singura luna.
Dar de la o suma de cateva sute de lei la cateva mii, la cateva mii de euro nu inteleg cum au ajuns!
Se pare ca Fiscul pune din oficiu, din burta… sau in termenii lor venit anual/estimat dar in baza a ce face lucrul asta nu stiu?
Cica mi-au pus drept venituri, salariul minim pe economie lunar tot anul 2011…pai cum? De ce? Ca n-am fost salariat in acea perioada nici macar 1 zi!

Uite asa imi pierd eu timpul in loc sa invat pentru examene ca sunt in sesiune, sa demonstrez ca banii aia n-au ajuns la mine decat din punctul lor de vedere…care nu stiu ce are la baza!

Asa ca daca faceti contracte de genul dragi bloggeri mai tineri, aveti grija! Eu m-am trezit din oficiu cu o banca aleasa pentru pensii private(cica daca in 6 luni de la obtinerea primului venit nu iti alegi, o face sistemul…asa m-am pricopsit cu unii de la care sincer as vrea sa ma mut) sau puteti sa va treziti cu probleme din astea cu CAS-ul ori Fiscul…deci mare grija!

Institutiile statului roman isi fac treaba, doar in legea lor!

8 thoughts on “Cu institutiile statului

  1. Dar treaba a fost perfect legala…doar ca n-am stiut ca mai trebuia sa platesc si contributia la CASS(sanatate), am crezut ca sau ocupat ei de tot. A venit pe urma fiscul si mi-a calculat venituri pe tot anul in baza acelui contract “salariul minim lunar timp de 1 an”…si tu fraiere plateste.
   M-am dus cu contractul care era mai mic decat salariul minim pe economie si mai era de pe 15 ale unei luni pana pe 15 ale urmatoarei, asa ca mi-au calculat (corect legal cica…dar total ilogic dupa parerea mea) venitul pe 2 luni cu salariul minim pe economie. Cand venitul meu a fost o singura data, pe o luna(30 de zile)…si era mai mic decat acel salariu minim pe economie, si ma nemultumeste profund acest fapt!
   Fiscul imi calculeaza venituri fictive…eu nu am detinut veniturile amintite de ei, nu le-am castigat. De ce sa le platesc?

 1. Eu acum vreo 2 sapta am scapat de ei :)) Am vrut sa am iau la harta si din alea, insa pana la urma am renuntat. Statul roman e prea prost pentru a-l lua in serios.

 2. Ce situatie neplacuta, Pato, e prima data cand aud asa ceva. Sa ne spui ce ai rezolvat, eu sper sa ii lamuresti cum stau treburile si nu platesti nimic. Mult succes!

  1. Citeste comentariul catre D-Petre… am platit mai putin la final, insa tot nu a fost o recalculare corecta si logica!
   mi-au calculat venitul cu venituri fictive! Eu castiga x ei imi calculeaza cu y…ca asa e legea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.