Bani

Ce ar fi Barcelona fără barcelonezi?

Vali a venit ieri cu o propunere, care a iscat controverse, cel puțin eu nu sunt de acord cu ideile lui în forma în care le-a expus.

El propune mărirea impozitelor la locuințe ca procent din valoarea de vânzare actuală a imobilelor. A dat exemplu 1% pe an.

Personal mi se pare mare și inechitabil să taxezi atât de mult o locuință. Problema asta ar dispărea dacă ar fi pusă în mod diferit. Am înțeles, el zice că piața imobiliară este blocată, că există multe imobile nefolosite…vrea să facă ce a făcut TLDR-ul cu domeniile .Ro. care au devenit mai scumpe decât .com, .net, .orice.

Eu zic altfel, ok ai o locuință plătești prețul actualizat la inflație pe care îl plăteai și până acum. La a doua locuință poți pune un preț precum cel menționat de el, și să crești progresiv cu celelalte (la fiecare, dacă ai sânge in cojones să propui așa ceva ar însemna că unul care are 10 spații individuale de locuit (nu imobile, că imobilul poate fi un bloc de 50 de apartamente) să plătească un apartament statului anual sau mai mult).

Nu poți să spui avere la spațiul în care locuiești și să impozitezi averea astfel. Mi se pare doar o mârșăvie care ar strânge bani de la populație, oamenii cu averi reale vor ști cum să le deducă fiscal, să le învârtă și să nu piardă nimic. Iar populația, ca de fiecare dată, va plăti nota sau dacă nu va accepta “deportarea”.

Dar vin și întreb ce ar fi Barcelona fără barcelonezi?

Eu zic că oamenii însuflețesc locul, iar dacă oamenii nu mai reprezintă locul nici locul în scurtă vreme nu va mai fi ce a fost…ce a atras.

Vezi Bucureștiul, nu mai are identitate toții caută identitatea în Cluj, Oradea…pentru cât timp? Sau cât timp va dura până își vor pierde atracția?

Când oamenii care însuflețesc locul vor fi obligați să părăsească “raiul”. Eu am folosit un cuvânt dur poate, dar așa sună nu vei fi “deportat” de bună voie sau cu forța, fiindcă așa își dorește generația din urmă.

Vă ziceam că în Cluj prețul terenului a depășit 500 euro mp. Un actual pensionar care a dobândit prin muncă sau chiar a moștenit casa părintească un imobil cu teren ar trebui să poată să își permită o viață decentă și demnă acolo? Sau să se mute că poate nu-și mai permite o viață la standardele celor activi pe piata muncii?

Tagged

2 thoughts on “Ce ar fi Barcelona fără barcelonezi?

 1. Zoso ăsta își trage informațiile doar de pe net. Să mai întrebe pe la colțuri și oamenii de pe stradă, că stă mai tot timpul cu capul în monitor. ĂPun pariu că dacă l-ai lăsa într-un grup de 1000 de persoane să le spună asta sau un discurs nu s-ar băga la șa ceva.
  Ca blogger este bun, are stilul lui. Dar ca hatter tot. mÎnjură în stânga și în dreapta și trăiește în bula lui din Brașov sau pe unde o mai fi acum.

  1. Este stilul care creează harță între lume. Daia se bate lumea în comentarii, pentru că știe ce butoane să apese.

   Iar @Pato, nu merită să îți faci nervi. Eu m-am săturat de atâtea dări la stat și să primesc fix pix când dau de o secretară și trebuie să mute o foaie.
   Statul e primul la impozitat, luat bani, dar investit și făcut ceva pentru cetățeni cu acei bani, nada.

   Idei trăznite tot vor exista și lume care să le promoveze. Sper doar ca multe din ele să nu se implementeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.