Bani

Avem vaccinuri SARS-COV-2 în Romania, cât costă un vaccin Pfizer BioNTech?

În această dimineață tânărul colonel medic asistent universitar dr. Valeriu Gheorghiță, a condus o conferință de presă prin care informa populația României, că primul lot de vaccinuri SARS-COV-2 produs de parteneriatul Pfizer BioNTech, a ajuns în România. Urmând ca în perioada imediat următoare să înceapă procesul de vaccinare a populației din Romania.

Planul de vaccinare național, manageriat de mai sus amintitul colonel medic, prevede că vor exista trei etape de vaccinare.

Etapa 1 de vaccinare – este adresată personalului medical și social.

Etapa 2 de vaccinare – este adresată populației cu grad ridicat de risc și lucrăturilor cu activitate în domenii cheie, esențiale.

Etapa 3 de vaccinare – este adresată populației.

Au fost diverse întrebări.

Cine va fi prima persoană vaccinată în România?

Președintele și primul ministru se vor vaccina acum?

Și altele de logistică:

De ce transportul de vaccinuri SARS-COV-2 Pfizer BioNTech a venit cu un transport rutier din Belgia și nu pe calea aerului cu un avion militar?

Cum va fi transportat vaccinul de la cele 6 centre regionale în teritoriu?

Dacă se vor respecta timpii de transport specificați de producător?

Dar parcă la un dat niciun “jurnalist” nu a întrebat cât costă un vaccin SARS-COV-2 Pfizer BioNTech.

Ok! Am înțeles că vaccinul SARS-COV-2 Pfizer BioNTech nu va fi comercializat în România!

Ei zic în schimb, reprezentanți statului, printre care și coordonatorul campaniei de vaccinare colonelul medic asistent universitar dr. Valeriu Gheorghiță spun că vaccinul SARS-COV-2 Pfizer BioNTech este gratuit!

Nimic mai fals!

Vaccinul SARS-COV-2 în România este necomercializabil, adică nu poate fi vândut! Asta nu înseamnă că vaccinul SARS-COV-2 este gratis pentru români!

Adevărul este că poporul român ar trebui să cunoască prețul acestui vaccin! Preț pe care statul îl plătește din bugetul de stat adică din banii noștri, banii tuturor românilor.

De ce este important acest preț?

Fiindcă de cele mai multe ori statul face cele mai proaste afaceri, fiindcă dacă vaccinul era liber pe piață poate ar fi costat mai puțin. Fiindcă UE deși reprezintă o putere de cumpărare ca grup de țări, reprezentând peste 300 de milioane de locuitori, a ales să negocieze contracte diverse pentru vaccin la nivel de țară.

Știm cu toții că la volume mari, chiar și în condiții din astea extreme în care viețile oamenilor depind de produs, poți obține un preț mult mai bun.

Nu de asta UE impulsionează fermierii să se asocieze?

UE, țările UE, România de ce nu aplică aceste bune practici ale pieței de consum?

Capital spune că cele două tranșe de vaccin Pfizer BioNTech, pot costa și până la 50 de euro.

Digi 24 spune că cele două tranșe de vaccin SARS-COV-2 Pfizer BioNTech ar costa 24 de euro conform unor informații “scăpate pe Twitter” de un oficial al comisiei europene (Eva de Blekeer).

De ce mă interesează prețul vaccinului că cetățean român?

Mă interesează fiindcă de la prețul amintit de Eva de Blekeer și prețul menționat de cei de la Capital este o diferență mai mare de 100%.

Aceste informații ar trebuie să fie publice nu doar pentru Pfizer BioNTech, ci pentru orice vaccin cumpărat de statul român din bani publici. Fiecare român plătește vaccinul SARS-COV-2 și trebuie să fie informat!

Acum poate nu este un preț prea mare, am platit pentru copil, să facă vaccin pentru Rotavirus peste 100 de euro pentru cele două tranșe, Rotarix-ul ca și vaccinul de SARS-COV-2 se efectuează tot în rapel. Dar dacă statul român va plăti cu 100% mai mult decât orice altă țară din UE, deja mi se pare un caz ce trebuie trași la răspundere atâta reprezentanții statului român cât și cei ai UE fiindcă permit asemenea inechități! Fiindcă nu negociază un preț bun pentru toți membrii uniunii europene!

6 thoughts on “Avem vaccinuri SARS-COV-2 în Romania, cât costă un vaccin Pfizer BioNTech?

  1. Foarte, foarte misto pusa problema! Din pacate insa, nu o sa aflam niciodata pentru ca vor invoca secretul, iar contractul il vor sigila ca atare, iar la ce “jurnalisti” de investigatie mai avem si cata miluiala … nici o speranta!

    1. De ce secret? Când intră în zona de interes public. de ce nu putem cumpăra patentul să-l producem la institutul nostru celebru și închis politic!?

  2. Din cate stiu eu, pretul este in jur de 20-25 de euro pentru europeni. In jur de 50 de euro au platit britanicii pentru el. Nu exista un pret liniar, tarile sarace nu platesc acelasi “scor” pentru vaccin.

    1. Bine, ce zici tu nu este concret, până nu aflăm ce scrie in contract sunt doar presupuneri. Dar dacă zici că aia săraci, iarăși au plătit mai scump decât cei bogați… Iartă-ma dar credeam că “suntem europeni”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.