Bani

ANRE – serviciul universal și prețurile concurențiale de piață liberă a energiei electrice

În ultimele două zile tot bat televiziunile apa în piuă cu subiectul privind contractele de energie electrică pentru consumatorii casnici din România. ANRE în sus ANRE în jos. Știri despre cine este șeful ANRE (un tip de la PSD,  ce case, terenuri și avere are el, bla bla.).

L-ați auzit probabil declarând că prețul energiei electrice se va liberaliza, și că ar fi bine să ne informăm și să purcedem la atac (la tăiat, că și de data asta fraierii suntem noi). Vom plăti în medie prețuri mai mari la energia electrică începând de astăzi 1 ianuarie 2020, indiferent ce decizie luăm. Fie că rămânem pe contractul existent, care efectiv se transformă din oficiu în “serviciu universal” fie că migrăm spre sectorul prețului concurențial prețurile cresc.

Am făcut câteva generări de preț, pentru județul Brăila pentru un consum de 130 de kw pe lună pentru care plăteam până în decembrie 2020 cam 85 de Ron.

Am găsit doar trei oferte în sistem concurențial care ar avea un cost final mai mic, cu doar câteva procente, decât prețul din 2020. Valori mai mici de 2 procente!

Unde găsesc ofertele de preț pentru curent, electricitate, energie electrică?

Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei are site-ul anre.ro.

Pentru a merge direct la calculatorul de prețuri astfel încât să beneficiați de niște estimări de preț pentru energia electrică, dați click pe link!

Site-ul ANRE arată ca în imaginile de mai jos.

Intrând pe site-ul ANRE, la calculatorul de prețuri / oferte de pe noua piață liberă de energiei electrică, curent electric, electricitate, am realizat un studiu de caz pentru situația mea actuală. Introducând în calculator datele urmare:

Am setat:

– data de la care vreau să schimb 31 ianuarie (procedura spune că ești obligat să îți anunți oficial prezentul operator că vrei să schimbi operatorul cu cel puțin 21 de zile înainte)

– tip ofertă atât sistem concurențial dar și serviciu universal (nu puteți seta decât pe rand acest parametru)

– județul Brăila
– noi consumăm cam 130 kW lunar
– plăteam in jur de 85 de Ron

În schimb, nu am modificat nimic (am făcut niște teste și am primit mai puține opțiuni, chiar unele care nu sunt coerente. Exemplu am setat să primesc factura prin email, drept efect nu mai primeam oferta unui furnizor care mă interesa, intrând mai serios în documentele furnizorului am aflat că transmite și prim poștă și prin email. Ați înțeles…treabă românească!)

Prețul cel mai mic pentru energie electrică în 2021

Prețul este generat pentru cazul personal, evocat de mine mai sus. Furnizorul pentru locația mea, conform site-ului ANRE, cu prețul cel mai mic este SC AIK ENERGY ROMANIA SRL. Pentru 130 kW pe lună factura din sistemul concurențial, de la AIK Energy este estimată la 83.61 Ron, aproape cât am platit și pe anul 2020. O reducere de sub două procente!

De menționat că această ofertă la curent electric, electricitate sau energie electrică este garantată prin contract 12 luni.

Cea mai bună ofertă la energie electrică 2021

Efectiv doar trei oferte în total, pe sistemul concurențial sunt în zona de preț actuală fiindcă reducerea este aproape inexistentă.

Prețul cel mai mare la energie electrică în 2021

Prețul cel mai mare pentru electricitate, curent electric sau energie electrică vine tot din zona de servicii cu prețuri concurențiale. Cea mai scumpă ofertă de preț propus pe piața liberă și concurențială a energiei electrice, curentului electric sau electricității este propus de firma S.C. ENERGY NETWORK S.R.L. iar valoarea facturii estimate pentru 130 de kw lunar este cu aproape 80% mai mare!

Cel mai scump preț al electricității 2021

Implicit dacă optați să treceți în sistemul concurențial trebuie să aveți mare grijă ce tip de oferte alegeți, fiindcă diferența procentuală este de 80% raportat la prețul din noiembrie 2020, firește ținând cont că datele prezentate sunt estimate de calculatoarele ANRE având că date de intrare un consumator casnic (normal) din județul Brăila, cu un consum mediu lunar de 130 kW.

Câte oferte de preț pentru energia electrică avem pe site-ul ANRE

Pentru locuința propusă, în speță pentru clientul din judetul Brăila cu un consum lună de 130kW, am pe site-ul ANRE nu mai puțin de 73 de opțiuni / oferte de preț!

Se scumpește curentul în 2020?

Ca o concluzie, dacă mediem extremele de preț propuse de furnizorii acreditați de ANRE în piața concurențială liberă, ne putem da seama că prețul pentru energia electrică, în medie (firește după formula propusă) de la întâi ianuarie 2021, se va majora cu aproximativ 38%!

În același timp, dacă facem media aritmetică a tuturor valorilor procentuale, firește raportat la clientul brăilean cu 130kw consum lunar (repet aceste lucruri fiindcă un studiu de caz se realizează într-un set de condiții, este posibil ca pentru alte date prețurile/procentele să varieze).

Prețul electricității la consumatorii casnici va crește cu cel puțin 23%, în sistemul de preț concurențial tip piață liberă de energie.

Sistemul universal de prețuri pentru energia electrică îmi propune numai 6 oferte!

Toate cele 6 oferte sunt mai scumpe decât prețul la electricitate platit de mine în luna noiembrie 2020. Efectuând același tip de calcule aflăm că în sistem universal de plată prețul energiei electrice crește cu cel puțin 16%, dacă mediem extremele!

Dacă facem media aritmetică, rezultă o creștere în valoare procentuală de peste 17%!

Ideea importantă este că oricum de la 1 ianuarie 2020, prețurile vor crește la energia electrică!

Este foarte important să vă documentați! Trebuie să citiți cu mare atenție noile contracte, fiindcă pot conține diverse clauze care în final v-ar putea provoca pierderi în materie de: bani, timp, etc. dar riscați și să câștigați sentimente din cele mai neplăcute.

Vă sfătuiesc asta fiindcă aveam contract cu Electrica Furnizare Muntenia Nord, și observ că la ei cresc prețurile cu cel puțin 12% și au vreo 7-8 oferte diferite despre care nu înțeleg încă cum funcționează. Prezintă destul de puține informații, despre cum se aplica noile oferte, în ce context, ce criterii au… în sensul că unele oferte sunt pe abonament (dar nu am văzut în ce condiții, nu am găsit condițiile), altele sunt expuse ca preț pe kW, dar iarăși au mai multe oferte de preț și încă nu am înțeles cum funcționează. Mai trebuie să mă documentez în această direcție.

14 thoughts on “ANRE – serviciul universal și prețurile concurențiale de piață liberă a energiei electrice

 1. Foarte bun articolul, felicitari!

  In rest, da, mare, foarte mare atentie la contractele semnate si mai ales la clauze! Desi aparent pretul contractat initial este mai mic, la pretul final se mai pot adauga si alte cheltuieli, cele mai mari fiind cele legate de transport/mentenanta care pot sa apara cu vreun asterix dupa o anumita perioada in care tu ai beneficiat de o “promotie” si multe alte imbarligaturi, mai ales la firmele astea intermediare/samsarii care au aparut ca ciupercile dupa ploaie in ultimele cateva luni de zile! Teoretic de preferat ar fi un pret un pic mai mare la Hidroelectrica de exemplu, care pe langa faptul ca este o companie cu capital romanesc (si asta ar trebui luat in seama) este si producator de energie, nu doar samsar/intermediar!

  Eu unul deocamdata nu fac nimic ca orice as face tot ma voi “bucura” de scumpiri, raman deocamdata la aceiasi contract cu acelasi furnizor pana cand se mai linistesc apele … si oricum, din cate aud si vad, s’ar putea sa se amane cu minim 6 luni aceasta trecere pentru ca guwerner nu a avut timp sa se ocupe de aspectul asta in un an si trei luni cat au fost in campanie electorala, desi s’au tot straduit sa dea vina pe “pesedistul notoriu” de la ANRE, de parca daca le pasa, nu il puteau schimba cu un “penelist notoriu” care ar fi facut fix acelasi cacat si tot pe carca noastra.

  1. Sincer sa fiu, eu abia acum am aflat de chestia asta. Că nici presa nu prea și-a făcut datoria. Au așteptat al 12lea ceas, să sperie populația, poate prind șoarecii în plasa. Iarăși dacă electrica distribuție are un cost pentru serviciile astea, care asta face de o viață, mi-e greu sa cred că cineva poate face diferit fara subvenții…gen cum pățește și CFR-ul. Adică vine întrebarea logică de ce electrica distribuție vrea sa își piardă clienții și scumpește energia electrică în 2021 in medie cu 14% fata de preturile din 2020.

   Probabil sunt niște manevre contractuale, fiindcă pe undeva am văzut că prețul pe kW afișat nu include TVA, taxa de timbru verde, de mentenanță, transport… Zici că e taxa de emitere facturi. Cam mare dacă mă întrebi.

   1. Daca am fi avut un guvern interesat si de problemele oamenilor, intr’o tara cu apa calda (macar in capitala) acel guvern avea datoria de a obliga furnizorii de curent sa isi informeze clientii cu privire la aceast lucru cu minim 3 luni inainte. In acelasi timp, pe langa servirea intereselor de campanie electorala si miluiala de covid, presa mare era datoare ca in parteneriat cu guvernul prin ANRE sa promoveze o campanie de informare in toata perioada aia si in acelasi timp sa ofere un indrumar mai ales pentru cei cu acces minimal la informatie. Mai are rost sa punem aici si faptul ca noile contracte se pot incheia EXCLUSIV online? Pai si cei care nu au acces sau nu se pricep cu online’ul asta, ce vina au sa plateasca in continuare tarifele umflate de samsarii astia din energie?! Una peste alta, piata de la noi NU era si NU este pregatita de nici o liberalizare pentru ca pe piata de la noi concurenta reala NU exista cum nu e nici pe aia de retail, nici pe aia de combustibili, ci doar niste carteluri de mafioti mascati care profita de o legislatie mai mult decat proasta si permisiva sa isi faca de cap, consiliul ala al concurentei fiind mai mult o gluma proasta decat o realitate atata vreme cat din el fac parte si este controlat fix de samsarii astia si nu de un organism puternic al statului care sa ii supravegheze si sa protejeze interesele cetatenilor! Asta este realitatea si nu alta!
    In rest, asa cum am spus, MARE atentie la ce contracte semnati si cu cine ca s’ar putea sa va luati o teapa de toata frumusetea cum a fost si pe la DigiEnergy, unde toate au fost miununate la inceput pana cand lumea si’a facut contracte pentru ca dupa aia sa le sara tarifele in aer din diverse motive, acestia fiind acoperiti de un contract pe care mai nimeni nu citeste, nu pune intrebari si nu e curios de nimic. Din ce am vazut si eu prin oferte, multe sunt tarife brute care nu includ tarife de transport (astea reprezinta ~30% din factura), TVA, certificate verzi, mentenanta, taxa cogenerare, taxa verde, etc, etc, de aia eu mai stau macar 1-2-3 luni de zile pana cand se aseza un pic lucurile si prefer sa platesc aia 20% in plus in perioada asta, decat sa ma leg la cap cu o teapa de minim un an cu diverse asterixuri.

    1. Cam așa și eu, dar sincer piață liberă, mă aștept să mai umble și ei la preturi? Oferte?
     Fiindcă am înțeles ceva de genul, nu m-am documentat sper să nu bat câmpii, că ofertele astea au fost făcute că la licitație la plic sigilat…în sensului că teoretic, nimeni nu știa cine ce propune, dar dacă te uiți cei consacrați au preturi de cartel. Au băgat niște “foști subcontractori” le zic eu poate nu sunt …să diversifice puțin portofoliul dar mai mult în zona creșterii de preț (20-80%). Că sa arate, uite cat de rău poate fi, au băgat niște no name in zona de preț mai mic, dar care nu prea dau detalii acolo pe pagina ANRE.

     Sper să văd niște oferte în aproprierea Paștilor. Dar in același timp să văd și transparență mai mare, vreau sa văd și contractul, prețul final pe el pentru kW, iar daca e abonament să-mi zică de cât este abonamentul, cât costă dacă depășesc, dacă există mai multe praguri. Informații de bun simț!

     1. Pai si ce, nu s’au putut intelege inainte sa dea plicul ala sigilat?! 😀 Se vede din avion ca exista preturi de cartel care asa vor si ramane cum e si cu preturile la benzina, unde diferentele sunt de 1-5 bani/litru … adica concurenta de ochii prostilor. La fel e si in cea mai mare parte din retail, unde pana si la “promotii” par a se intelege sa le faca pe rand. 😀

      Piata la gaze e liberalizata de mai bine de jumatate de an, ai observat tu pe acolo sa se fi facut macar vreo oferta decenta in afara de povesti de genul “ia centrala termica in rate de la noi”? No gandeste’te ca tot aia care dau gaze, in mare parte furnizeaza si curent! 😀

      In concluzie, eu unul nu imi fac nici cea mai mica speranta cu privire la vreo competitie reala, oferte si nici vreo transparenta pe care cica au facut’o acum vreo doi ani, insirandu’ti pe factura aia niste date care mai rau te baga in ceata decat te lamuresc! 😀

  1. Suntem în 2021, ce trebuie să mai așteptăm? A fost și lock down-ul :)) când mai digitalizăm și noi țara?

  1. Nu-i rău dar se poate și mai bine. De ce sa nu poți să accesezi astfel de prostii cu câteva clickuri? Nu știu ce păzește ANRE. Cât despre cealaltă problemă, expusă de tine, probabil generațiile care sunt acum în școală vor dobândi ceva aptitudini digitale și cu școala online.

   Asta dacă nu învață de pe Tik Tok de la profu online Cumpănașu, că e in trending, cred că merge pe motoul prietenului tău care își dorește ” O Românie educată” :)). Doar că mr. Candidat la președinție Cumpănașu o arde pe ritmuri de manele și apucături de cocalareala

   1. La aia cu, “probabil generațiile care sunt acum în școală vor dobândi ceva aptitudini digitale și cu școala online” … cata vreme nu vorbim de productivitate ci doar de consumerism, slabe sanse, analfabetismul digital fiind acum scos la suprafata mai mult decat oricand:
    https://ingerisidemoni.ro/scoala-online-a-scos-la-suprafata-o-realitate-crunta-analfabetismul-digital-al-tinerilor
    In rest, cum ai putea sa dobandesti ceva cand pur si simplu nu exista acces si acolo unde este e de foarte proasta calitate, investitiile fiind in functie de profitabilitate, iar furnizorii considera ca mai mult de atat nu merita din punctul lor de vedere?!

    1. Uite, cred că din toamna asta s-a dar o lege probabil astfel “vă dăm liberalizareaa energie, dar să știți că aveți și obligații față de cetățeni” până de curând era destul de greu să te branșezi la gaze. Fiindcă furnizorii nu extindeau rețeaua din considerente de profitabilitate. Mulți cetățeni plătind până atunci din buzunarul propriu mii sau zeci de mii de euro pentru a ajunge țeava de gaze la perimetrul proprietății. Am înțeles că mai nou au obligația legală să facă asta în urma unei solicitări, pe costurile furnizorului.

     Deci se poate, fiește nu este mereu profitabil dar civilizația trebuie să fie in masă. Uite chiar și pe vremea lui Ceaușescu s-au racordat multe cătune la electricitate.

     1. Pato amice, legea aia de care vorbesti a fost cuprinsa intr’un pachet care s’a numit OUG 114 in care furnizorii erau obligati sa asigure o etichitate in ce priveste distribuirea serviciilor. Tot idiotul a sarit de cur in sus la manipularea conform careia, OUG 114 va distruge economia, desi, conform datelor statistice a ajutat’o enorm, in pachetul ala fiind cuprins si stimularea sectorului de constructii care a cunoscut o dezvoltare exploziva. OUG 114 a fost abrogata inainte sa isi faca efectele si in alte sectoare cum ar fi cel al etichitatea consumatorilor, care cuprindea si aceea extindere pe banii furnizorilor, singura care a ramas ulterior in vigoare si inclusiv o plafonare a preturilor la gaze si energie pana in 2024 …. tocmai pentru ca piata concurentiala sa aiba timp sa se dezvolte, oamenii sa fie informati si in acelasi timp protejati de japca pe care o avem acum! Cine a inteles ceva din asta? Cine? Idiotii care au iesit in PV sa apere interesele multinationalelor care trebuiau sa plateasca un infim 2% la buget din cifra de afaceri pana atunci multi raportand an de an doar pierderi desi le duduiau profiturile, lege care dealtfel exista in toate tarile civilizate, mai putin Romania? Nu a inteles nimeni nimic, toti ramanand blocati in sintagma aia cu mure adresata unui anume partid politic, desi ar fi trebuit sa conteze mai putin din partea cui vine o asemenea initiativa daca era buna pentru noi. Eh, uite asa … s’a dus dracului tot si sa iti mai zic ceva care poate ca nu stii, de cand legea aia a aparut ca una separata si nu cuprinsa in acel OUG ce conditiona dezvoltarea retelele pe mai multe paliere, orice investitie in reteaua de gaze s’a stopat peste noapte! Aici in zona teava aia de gaz e la 200m de mine si acolo a ramas pe motiv ca “nu au bani de noi investitii”. Pai cand dai doar o lege de cacat fara conditionari de nici un fel, la ce te astepti? Asa e si in cazul digitalizarii, unde furnizorii de servicii au fost obligati de Ancon sa isi extinda retelele si au facut asta, insa nimeni nu a controlat si calitatea acestor servicii unde sa zicem ca ai norocul sa ai acoperire, insa e ca vai de mama ei, dar legal, ca legea e prosta, este? Este! Bun.

     2. *echitate nu etichetate …. ti’as recomanda sa iti instalezi “Simple Comment Editing”, un plugin light care ofera comentatorilor posibilitatea de a isi edita comentariile daca observa greseli. I l’am recomandat si la Cucu si de cativa ani il are instalat, e ok si foarte util! Multumesc! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *