Am 27 de ani, poate nu pare, sau poate v-ati obisnuit cu tanarul de acum 8 ani care scria fara timiditate pe blog despre diverse. Am abordat teme de interes pentru varsta la care ma aflam, cum si acum unii considera ca ma aflu la varsta la care as sau ar trebui sa vorbesc despre casatorie. Unii apropiati sustin chiar ca nu ar trebui doar sa vorbesc despre o nunta ci sa pun si in aplicare, trecand la fapte.
Nunta nu am facut inca, dar urmaresc cu interes ce se petrece in jurul meu pe aceasta tema fiindca voit sau nevoit va trebui sa ma LOVEsc de treaba asta…la partea cu “love” sunt in grafic, ma bucur de dragostea cuiva si sper eu ca ofer pe masura; cat despre “sc” sa zicem ca m-am gandit, ma gandesc dar pe langa partea cu “love” trebuie sa creez cadrul socio-economic pentru a trece la fapte. Poate gandesc si planific prea mult! In viziunea mea niciodata nu e rau sa gestionezi o actiune aidoma unui manager.
Pana acum am remarcat ca cel mai important “nebun” de pe tabla de pe sah a casatoriei, nu este mirele cum ati putea crede (el este doar un pion, merge inainte cate o patratica si rareori ataca facand un pas lateral inainte). Mireasa e regina.
Nu pot sa zic ca m-am lamurit cine este regele! Dar ce mai conteaza.
Sa vorbim despre “nebunul” nuntii, personajul care alearga ca pe tabla de sah in zig zag dupa regina. Acesta este fotograful de nunta!
Un fotograf bun de nunta din cate am observat nu este doar fotograf, este un adevarat coordonator al evenimentelor ce succed intr-o viteza de neimaginat pentru cei implicati in mod subiectiv, iar el este ca un personaj reflector, dar care se implica spre respectarea traditiei a mersului firesc al nuntii de la inceput si pana la final.
Daca ai un fotograf profesionist la nunta in proportie de 70% nunta ta este un eveniment de neuitat, fiindca are grija sa te sfatuiasca:
– in privinta carei biserici sa alegi pentru cununia religioasa, astfel vei avea cadrele cele mai frumoase.
– cum sa planifici orar sosirea invitatilor la mire, plecarea de la mire, la nasi (cat se sta la nasi), sosirea acasa la mireasa (cat timp se petrece aici) etc.
– la ce ora sa-ti programezi starea civila, pentru a nu sta prea mult in soare cu nuntasii.
– locatiile pentru shooting-ul mirilor, in functie fireste de personalitatea si dorintele celor care-si vor uni destinele in acea zi.
Trecand de partea organizatorica pe care un fotograf bun trebuie sa o stapaneasca destul de bine, fiindca el este cel care insoteste perechea de miri intreaga zi si pe durata noptii nonstop, trebuie sa ne raportam si la calitatea serviciului pentru care este contractat.
Un fotograf de nunta trebuie sa aiba un portofoliu.
Pe vremuri puteai sa vezi fotografiile din portofoliu live tip “hardcopy”, intr-un album; dar cum in 2018 totul este digitalizat, online sau si in cloud, un fotograf profesionist de nunta va avea un site/blog de prezentare. In acest colt online toti cei curiosi de serviciile oferite pot sa “rasfoiasca” fotografiile adaugate de el in portofoliu(fireste daca are acordul subiectilor pentru a folosi informatii cu caracter personal).
Pe acelasi site un fotograf ar trebui sa aiba dovezi pentru cursuri de specializare in arta fotografica, lucru care denota faptul acea persoana este mai mult decat pasionat de fotografie si ca a dorit si doreste sa-si imbunatateasca abilitatile si serviciile pe care le oferta contracost clientilor. Faptul ca investeste timp si resurse financiare in formarea si dezvoltarea sa conduce spre o atitudine profesionista.
In opinia mea, dar nu este neaparat obligatoriu, ar trebui sa prezinte aparatele si poate si chiar softurile de editare pe care le foloseste pentru a oferi servicii de fotografie la evenimente precum nuntile. Acest factor poate conduce spre un sentiment de linste al clientului stiind ca fotograful care il va asista intr-un eveniment major al vietii sale are spre exemplu un aparat foto de rezerva, sau un pachet de baterii de rezerva, sau ca lucreaza cu un soft profesionist pentru prelucrarea fotografiilor realizate.
Un fotograf profesionist va lucra doar pe baza de contract, in care este stipulat un tarif perceput clar si cu conditii, obligatii, drepturi si indatoriri cu efect legal.
Nu in ultimul rand cred ca ar trebui sa fie activ in social media si in mediile de comunicare a profesionistilor din domeniu: cont/pagina facebook, cont linkedin, etc. De ce ajuta aceste lucruri? Faptul ca serviciile si brandul personal al fotografului sunt publice si ies din zona gri-obscura denota o doza de transparenta fata de client, lucru care conduce si la o incredere sporita. Aici vorbesc din perspectiva de a primi review-uri de la clienti multumiti/nemultumiti.\
Am lasat la final baza! Sistemul de referinta/recomandare cred ca este totusi baza. Daca cineva a lucrat cu un fotograf nunta si a fost multumit cu siguranta il va recomanda prietenilor, cunoscutilor.
Este foarte important acest sistem de recomandare (sistem direct) si review (sistem indirect). Poate toti factorii sunt indepliniti, calitatea imaginilor este cea dorita(una artistica), prezenta in ziua nuntii fiind ireprosabila dar apare o intarziere de cateva luni in livrarea pachetului de fotografii. Ei bine in aceste cazuri, daca ai un contract ferm si pe care si-l asuma ambele parti la semnare sa zicem ca esti acoperit partial, dar o greutate in alegerea unui fotograf o va avea experienta impartasita de alti clienti.
Pentru a intelege si mai bine necesitatea de a apela la profesionisti putem sa luam drept exemplu o intamplare din viata unui jurnalist notoriu, om de radio, Vlad Petreanu (care este si blogger). Povestea intr-o dimineata, chiar in aceasta saptamana, in matinalul de la Europa FM “Desteptarea” cum in urma cu ceva ani, pe cand lucra la un post de televiziune a fost rugat de niste prieteni sa imortalizeze un eveniment important din viata lor ca familie. Petreanu nestand pe ganduri si chiar fara un interes pecuniar lua camera si se prezenta la eveniment pentru a lua imaginile necesare. Ei bine totul a fost frumos pana la momentul zero, cand personajul povestirii sale (Petreanu mai tanar si naiv) pierde momentul cel mai important al evenimentului datorita situatiei in care se afla, era nevoit sa schimbe acumulatorii camerei. Astfel povestea el ca a doua oara n-a mai fost chemat sa realizeze astfel de servicii si probabil a fost si o lectie profesionala pe care a invatat-o.
Să înțeleg că te pregătești de nuntă?
PS:Îmi place cum ai rearanjat blogul și îți urez succes în a-i reda viața de odinioară!
Mai ce sa zic, de cand m-am nascut cred ca m-am gandit ca intr-o zi se va intampla. Momentan merg cu pasi calculati spre aceasta directie, desi poate partenera mea si-ar dori niste pasi mai repezi si mari si nerabdatori.
PS. Multumesc! incerc sa raman actual, pentru zilele noastre. Nu ma apuc sa fac vine-uri, vloguri, dar macare sa fac cum trebuie ce-mi place sa fac, adica sa scriu.
Imi place articolul! Voi citi si urmatoarele! Bravo!
daca am fi avut informatiile astea inainte de nunta, bine era!