apa

Un blog pe apa – Istoria Navigatiei – Cursul 1 – “Busteanul”

Istoria navigatiei incepe inca de la descoperirea flotabilitatii si asta se intampla putin dupa epoca de piatra, perioada in care s-a descoperit o alta unealta folosita astazi, o contracarare a flotabilitatii…cel mai probabil oamenii din epoca de piatra au incercat sa folosesaca piatra pentru a traversa raurile si lacurile, astfel ei inventand “stilul de inot topor“, folosid pietre de diferite dimensiuni pentru ceea ce numim astazi lest!

LEST, lesturi, s.n. Încărcătură formată din nisip, pietriș, plumb etc. care asigură stabilitatea navelor de apă sau aeriene; balast, savură. – Din fr. lest.
preluat din Dex

Lestul este folosit in deosebi la scufundari, o contracaracteristica a flotabilitatii. Scafandri folosesc o centura de lestare, formata din placute de plumb. Submarinele folosesc drept lest apa marina, cu care isi umple rezervoarele de lestare.

Dar asta nu ne intereseaza in mod deosebit ci primul sistem care asigura flotabilitate, si usura munca omului pentru a se deplasa prin intermediul apei.

Practic istoria navigatiei a inceput asa:

Nu prea conferea o stabilitate ridicata, insa pentru traversarea unui rau sau chiar fluviu era de un real ajutor la aceea vreme. De asemenea busteanul era folosit la pescuit dar si in operatiuni de salvare ale oamenilor primitivi asemeni salvamarilor din Baywatch, care foloseau acel flotor rosu din imaginea de mai jos:

Busteanul in navigatie poate fi considerat o descoperire notabila, asemeni celei a rotii, utilizata in deosebi in domeniul transportului terestru!

Foto via and via

Cursul 2 – Pluta

Tagged

12 thoughts on “Un blog pe apa – Istoria Navigatiei – Cursul 1 – “Busteanul”

  1. Dunarea, dunare, cum mai inspiri tu oamenii 😀
    Fain articol, frumos scris 🙂

  2. Chestiunea cu busteanu am inţeles+o, aia cu placa de asemenea, l-am înţeles pe D-Petre că de, om e şi el ! Ce n-am înţeles e chestia asta “cel mai probabil oamenii din epoca de piatra au incercat sa folosesaca piatra pentru a traversa raurile si lacurile”. Cum adică ?!

    1. vezi tu Zina un balast precum o piatra mare… confera stabilitate si daca vrei sa traversezi sa zicem un rau repede(de munte) te ia la vale, la propriu… asa ca trebuie ori sa treci calare(dar ei nu cred ca aveau asa ceva). Asta a fost o presupunere de a mea, raportandu-ma la epoca de piatra cand toate erau facute din piatra gen Familia Flinstone, am zis sa mai glumesc putin :).

      Ps- Zina o sa revin maine cu un articol in care o sa explic mai multe!

      1. i-au conferit pietrei un rol de (semi),,ancora”, la asta te referi cand zici de stabilitate ?
        E interesanta comparatia bustean-roata. Caci asa si este, descoperirea flotabilitatii (hihi), a plutirii pe ape, a fost un pas important in dezvoltarea umanitatii. Ce-i drept, pana azi, nici nu m-am gandit de unde a inceput totul. Unele lucruri le consideram deja atat de banale, incat uitam sa ne intrebam CE, CUM si DE CE 😛

      2. Nu imi pot imagina acea epoca de piatra. Cum adica totul era din piatra, chiar si hainele erau din piatra, si cana, si incaltamintea, si bata, si mai ce?
        Oare chiar asa a coborat “omul” din copac si a gandit: uite o piatra! Hai sa facem o epoca de piatra! Totul din piatra.
        Pai cum? Cum se putea modela o piatra cu alta piatra?

        1. pai au folosit si ei ce le era mai la indemana… nu aveau cu ce sa faca rost de fier, fiindca nu stiau sa sape, nu aveau cu ce sa sape, de minerit nici atat nu aveau cunostinte de niciun fel… erau ceva de genul se foloseau de ce puteau optine mai usor si mai repede.

          1. vezi ca stii? pepite de aur… adunate din rau :))… nu stiu banuiesc ca uneltele din piatra erau foarte pretuite, plus ca mai erau si femeile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.