ship

Vant din pupa

Ce inseamna: Vant din pupa?
“Vant din pupa” este o expresie marinareasca pur romaneasca, nu cred ca mai e intalnita in alte limbi, destul de veche, care caracteriza si caracterizeaza veliere. Aceasta forma a a panzelor navei, obliga acele abarcatiunii constructiv sa se deplaseze strict cu vant din pupa navei.
Trebuie mentionat ca in acele vremuri navigatia era inca la inceputuri, cel putin prin zona noastra geografica si era ori de natura interioara, ori costiera. Sistemul de vele era unul foarte rudimentar, panzele erau defapt niste prelate grele, de forma patrata.


Sursa via

In acea perioada putem considera ca marinari se aflau la mila vanturilor prielnice navigatiei, ei asteptand zile in sir, poate chiar saptamani vant favorabil adica “vant din pupa”. Ceea ce denota faptul ca vantul din pupa putea sa fie o urare de “drum bun”, “voiaj usor pe mare”, etc.

Cu timpul s-a dovedit ca nu era o solutie inginereasca foarte practica, ba chiar pozitia de navigare a unei nave cu cu vant din pupa fiind una periculoasa datorita instabilitatii laterale ridicate conferita navei, sau fiindca velele puteau trece oricand dintr-un bord in celalalt si ghiulul, bara de la baza velelor, matura toata puntea, acest eveniment devenind un principal factor de accidente pe mare in acea vreme.

In timp tehnicile de constructie a navelor si de navigatie au evoluat, astfel ca s-a trecut de la forma patrata a panzei la cea triunghiulara, care permitea vaselor deplasarea chiar daca nu aveau vant din pupa.
Astfel s-a dovedit si ca nava cu vant strict din pupa, pe directia planului diametral al navei, nu putea atinge o viteza maxima, deoarece acesteia ii este caracteristic un unghi de circa 40 de grade a velei fata de directia de inaintare a vantului real.


foto via

Astazi navele de tip velier nu mai sunt de actualitate, insa exista ambarcatiuni mai mici pentru agrement si dedicate competitiilor sportive de yachting.

Expresia “Vant din pupa!” a ramas si astazi in memoria oamenilor, nu doar a marinarilor, ca o urare de noroc!

Tagged , , , , ,

17 thoughts on “Vant din pupa

 1. Probabil cei din Constanta sunt mai familializati cu expresia asta. Eu chiar nu stiam ce inseamna si nici nu am auzit. 🙂

  1. Nu sunt constantean, probabil ei sunt mai familiarizati decat cei din restul tarii care nu prea vad nave… dar e bine sa avem o cultura generala.

 2. Parca in “Toate panzele sus” am auzit prima data expresia asta. O carte care mie mi-a placut tare mult, chiar sunt curioasa daca tie ti-a atras atentia, stiuta fiind pasiunea nebuna pentru tot ce inseamna nava. 😛 😀

   1. De obicei exista si o carte. E cea dupa care se face filmul. 😀 😛 Sa o citesti, o sa-ti placa. 🙂

 3. da…pato ai dreptate, am cartile in arhiva pe calc si am cautat, am visat eu, probabil am citit in alta carte

  1. Pai e un blog pe apa, se accepta :D, pana ii pune propulsoare mergem ECO…prin OCEANUL numit Internet si Marea Blogosfera

  1. s-ar putea sa nu fie chiar bine asta, fiindca nu stiu ce efect are asupra fortei portante… care tine avionul in aer, plus ca termenul “pupa” nu caracterizeaza decat navele si ambarcatiunile menite sa se deplaseze pe apa. Aeronavele nu stiu sa se bucure de termeni prova, pupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.