ship

Teste pe un model la scara in Bazinul de Carene

Astazi la facultate am avut parte de o experienta foarte placuta… am asistat la o serie de “trageri” a unui model la scara.
Tragerile au fost facute la diferite viteze:
viteza1=0.5 metri pe secunda
viteza2=1 metru pe secunda
viteza3=1.5 metri pe secunda

Facultatea de Arhitectura Navala din Galati are un Bazin de Carene, folosit in principal pentru determinarea rezistentei totale de frecare si a unor componente a acesteia. Aceste teste se fac cu ajutorul unor modele(navomodele), replica la scara a unui proiect de nava reala… aceste teste se fac pentru a afla eficienta formelor navei in natura.

Bazinul de Carene al Facultatii de Arhitectura Navala, are: 45 de metri lungime, 4 metri latime si 3 adancime. Are la dispozitie un carucior automatizat care impune o viteza data modelului si totodata preia rezultatele de la anumite dispozitive si senzori amplasati pe model.
Modelele la scara au in general cam 2.5-3 metri lungime… in functie de scara la care au fost reproduse.
Bazinul mai dispune si de un generator de valuri, pe care totusi nu l-am vazut in functiune si despre care am inteles ca este destul de rudimentar si se incearca o modernizare a acestuia.

Oricum ar fi, mie mi-a placut experienta si sincer imi pare rau ca abia in anul 3 am avut sansa sa intru in acest bazin, mi-ar place sa o fac mai des… fiindca altfel intelegi teoria cand vezi fizic ce se intampla. Eu sunt genul care imi place sa fiu echilibrat, asa ca mai multa practica si experimente nu ar strica pe langa teoria care ni se preda. Fireste bazinul este folosit in scop stiintific, insa cred ca o implicare mai mare a studentilor ar fi benefica pentru toti.
Momentan cam atat am aflat despre acest bazin, dar sper sa mai particip si la alte sesiuni de trageri in viitor si sa aflu si sa invat mai multe.

Tagged , ,

2 thoughts on “Teste pe un model la scara in Bazinul de Carene

  1. Ce imagini spectaculoase! 😀 Desigur ca fara practica, doar cu teorie, e destul de greu sa-ti formezi o viziune asupra domeniului studiat. E destul de greu sa te descurci si sa intelegi ceva din el. Cel putin asa a fost la mine. Pe practica ar trebui sa se puna accentul.

    1. Mie mi-a placut nespus noua experienta… nu stiu daca m-as baga in viitor in cercetare, dar are frumusetea ei. Iar acum mi se pare foarte interesant si ma face sa imi sedimentez mai bine anumite cunostinte pe care le-am deprins pe timpul studiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.