ship

RMS Titanic 100 de ani de la naufragiu

Titanic cea mai mare nava pachebot din lume la momentul  plecarii sale in calatoria inaugurala.
RMS Titanic a plecat pe 10 aprilie 1912, din Southampton (Anglia) cu destinatia New York (USA).
Pe 14 aprilie 1912 Titanicul a lovit un aisberg, pe la miezul noptii, nu a durat 2-3 ore sa se scufunde…facand din acest eveniment unul dintre cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
O data cu Titanicul si-au pierdut viata 1523 din 2228 de pasageri, supravietuind doar 705.

O nota de tragedie si ironism a fost data de faptul ca a Titanic s-a scufundat la prima sa calatorie, si poate si din cauza legendelor create la acea vreme. E drept ca Titanic este o poveste de succes fiindca a fost ecranizata de 2 ori si se pare ca James Cameron, regizorul minune al filmelor 3d vrea sa refaca pelicula in care au jucat Leonardo Di Caprio si Kate Winslet intr-un format 3d care ca aparea in primavara anului 2012 in cinematografe.

Ce nu se stie este ca Titanic a mai avut doua nave surori, de obicei cand se face un proiect nu se construieste o singura nava ci mai multe evident din considerentele reducerii costurilor.
RMS Olimpic era o nava aproape identica cu Titanic, avand doar mici diferente care o individualizau.
HMHS Britannic de asemnea a fost tot nava sora cu Titanic, nava ce a devenit in timpul razboilui “His Majesty’s Hospital Ship” in urma unei reconditionari.

Titanic este si va ramane in istorie una dintre cele mai marete nave din istorie, cum o recomanda si numele provenit din legendele grecesti cu si despre zei din Olimp.
Foto via

Tagged , , , , , , , , , , , , , ,

17 thoughts on “RMS Titanic 100 de ani de la naufragiu

 1. J Cameron poate sa refaca filmul in ce format vrea el, eu cu siguranta nu ma voi afla printre spectatori. Daca poti sa-ti imaginezi, nu am vazut niciodata Titanicul. 😛

  1. Cum asa? Eu l-am vazut de vreo 3 ori… si de fiecare data sunt impresionat de tipii care isi fac meseria!
   Mecanicii care mor de fiecare data primii ca niste soareci, fiindca sunt ferecate usile pentru a etanseiza compartimentele navei!
   Echipajul care trebuie sa stapaneasca instinctul de supravietuire al lor si al pasagerilor!
   Acei artisti care canta chiar si cand Titanicul incepe sa se scufunde.

   Ei sunt dedicati muncii lor mai presus vietii!
   Asta ma impresioneaza pe mine la un astfel de film, nu povestea de dragoste…
   Plus ca incerc sa invat cate ceva, imi place sa stiu chestii despre o nava atat de celebra daca tot studiez domeniul si voi activa in el!

   Anul asta pe 14 aprilie se vor celebra 100 de ani de la tragicul eveniment in care si-au pierdut viata 1523 de oameni! Si de cand poate a inceput re/evolutia moderna a constructiei navelor de pasageri si nu numai. In orice caz acest eveniment poate fi considerat un punct de referinta in domeniul maritim atat ce tine de navigatie cat si de constructie si proiectare a navelor.

   1. Pato, din unghiul din care privesti tu filmul banuiesc ca e chiar fascinant, uite ca m-ai convins sa-l urmaresc cu proxima ocazie. 😛

    1. 🙂 pai trebuie sa privesti si din alta perspectiva… fireste cand eram mic scena in care ii facea nud era tentant :)), dar pe langa alea am inceput sa inteleg si altele… faza aia e doar pentru publicul “slab pregatit”

 2. Eu nu l-am văzut niciodată cap-coadă. De fiecare dată l-am văzut pe bucăţi 😛

   1. Nu stiu daca chiar se pune, ar trebui vazut o data cap coada :), e foarte interesant!

  1. daca aduni toti factorii n-ai sa mai gasesti asa ceva…la prima cursa sa se scufunde un vapor, la cursa de inaugurare, sa moara atatea mii de oameni fara a fi topilat vaporul. Plus ca era cel mai mare la vremea sa, deci toata presa a scris despre eveniment, presa din toata lumea!

 3. Cu siguranta Titanicul nu s-ar fi scufundat daca capitanul si ceilalti marinari ar fi tinut cont de avertizarile emise de o nava care se afla in cel timp in apropierea sa si care anunta ca exista un aisberg. Au fost prea siguri pe ei.In orice actiune exista un risc, care trebuie luat in calcul. Dar asa sunt oamenii!

  1. Nu putem sti noi ce a fost acolo, cu exactitate… in ce circumstante s-a intamplat. Se spune ca ar fi vrut sa faca un nou record de viteza constanta in mars pentru un pachebot ce strabatea Atlanticul… in detrimentul unor idealuri se asuma si riscuri!

 4. De aia nu-i bine sa te increzi intr-un lucru sa spui ca este indistructibil…faptul ca s-a scufundat a aratat realitatea.

 5. Salutare! Am fost impresionat de mic de povestea Titanicului (jn clasa a XII-a chiar mi-am dat atestatul la limba engleza pe subiectul acesta). Filmul l-am vazut de multe ori (nu stiu exact de cate ori, am pierdut numaratoarea la 15), este intr-adevar cel mai bun film facut vreodata. Impresionante sunt si povestile celor doua nave surori Olympicul (care a fost singurul vas care a adus profit companiei White Star Line), a fost folosit in Primul Razboi Mondial continuand sa functioneze ca transatlantic pana in 1935 cand a fost dezmembrat dar si a Britannicului (despre care de asemenea se spunea ca este de nescufundat dar nu a fost nevoie decat de o singura mina germana). Despre cel din urma s-a facut un film in anul 2000, “Britannic”, dar care include multa “fantezie” din partea regizorului, in mare parte lucrurile care apar in film nefiind in concordanta cu realitatea.
  Am inteles din anumite surse ca acesta va fi ultimul an in care se vor mai organiza expeditii la epava Titanicului, lanasndu-l ulterior sa “isi doarma somnul de veci”. Crezi ca nu se vor mai face si alte xepeditii vreodata (bine, atat timp cat va mai exsita epava)? Eu crec ca se vor mai face.

  1. Din cate stim anul acesta este “sarbatorit” un secol de la scufundarea Titanicului… din cate am inteles firma care s-a ocupat de explorarea epavei a adus la suprafata majoritatea bunurilor care pot fi scoase la licitatie, in cadrul ceremoniei. Probabil de asta n-ar mai prezenta un interes pentru altcineva fiindca nu ar avea cum sa isi atenueze cheltuielile si ar avea pierderi foarte mari. Probabil din considerente financiare se considera ca nu va mai merita pe viitor…

Leave a Reply

Your email address will not be published.