ship

Nave construite din ciment

Stiati ca au fost construite nave din beton armat?
Betonul armat este un material compozit din beton/ciment turnat peste un schelet din bare sau/si sarme de otel.

De ce s-a adoptat aceasta solutie tehnica, de a face nave?
Betonul este un material mult mai ieftin decat otelul, mai usor de procurat si prelucrat. “Navele beton” ar fi trebuit sa fie “beton” din punct de vedere economic, fiind mult mai ieftina constructia lor.

Cea mai veche ambarcatiune construita din beton, in 1848, se pare ca a fost a unui francez pe nume Joseph Louis Lambot. Acestea erau insa mai degraba niste barci.

nave din ciment

In anii 1890 un inginer italian pe nume Carlo Gabellini a construit numeroase barje si nave mici utilizand betonul ca materie prima. Cea mai importanta nava construita de el s-a numit Linguria.

Intre 1908-1914 au fost construite barje destul de mari in Germania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia si California.

In in 1917 a fost lansata la apa prima nava construita din beton armat cu propulsie proprie, destinata calatoriei pe ocean, in Norvegia. Nava se numea Namsenfjord si a fost proiectata de Nicolay Fougner.

In timpul celor doua Razboaie Mondiale s-a dat o atentie sporita acestori tehnologii de fabricatie a navelor, fiind construite cateva, altele ramanand la stadiul de proiect.

Am vazut ca studiul si tehnologia producerii unui beton de calitate destinat diverselor activitati este in floare, posibil ca si constructia navelor utilizand materiale compozite avand la baza banalul ciment sa devina in viitor o paine de mancat pentru industria santierelor navale la nivel mondial.

Foto via and via

Tagged , , ,

4 thoughts on “Nave construite din ciment

 1. hmm, interesant.
  merci de articol.
  vazusem ca s-a incercat construirea din pykrete (din gheata si fan, hartie etc.) dar se topea (evident) in apa.
  insa la flacara rezista de 5 ori mai mult fata de un cub de gheata normal.

  1. te referi strict la navele din beton? Pai in general depinde greutatea lor propriu zis( doar a constructiei te referi nu?) de dimensiuni.

   Greutatea totala depinde si de deadweight.

Leave a Reply

Your email address will not be published.