ship

Nava

Ce este o nava? Definitie.

Nava este o structura capabila sa pluteasca si sa navige, in scopul transportarii de marufuri si/sau pasageri, sau pentru a indeplini misiuni specifice si auxiliare.
In constructiile navale moderne, termenul “navă“, implica un deplasament de minim 100 tone, insa in limbajul cotidian nava poate reprezenta orice constructie plutitoare, apta pentru navigatie, avand dimensiuni superioare unei ambarcatiuni(barci, plute etc.)

Termenul navă include orice mijloace plutitoare inclusiv mijloace fara pescaj(lipsa pescajului implica ca nava sa “pluteasca” in aer, adica sa nu atinga apa sau sa gliseze pe suprafata apei), folosite sau capabile de a fi folosite ca mijloace de transport pe apa, precum feribotul(ferry-boat) din imaginea de mai jos:

Foto via

Nava din punct de vedere mecanic este o grinda complexa pe mediu elastic, reprezentat de apa, in care plusteste si naviga.

Termenul “vas” este un sinonim al termenului “nava”, este in curs de iesire din uz insa se poate folosi in paralel, nefiind gresita utilizarea lui.

Tagged , , , , , , ,

13 thoughts on “Nava

    1. E mai complicat, de explicat o sa-mi rezerv niste articole viitoare de facut asta!

      Dar in principiu deplasament reprezinta greutatea volumului de apa dezlocuit de corpul navei, cand este introdus in apa(scufundat). Mai pe intelesul tuturor cand bagi un corp in apa, apa se fereste iar spatiul care trebuia sa fie ocupat de apa acum este ocupata de partea scufundata a navei.

      Pescajul este inaltimea de la planul bazei pana la linia de plutire…efectiv este adancimea, pana la care s-a scufundat nava de la suprafata apei pana la partea inferioara a navei.

      O sa reiau lucrurile astea in articole separate fiindca e destul de greu si implica mai multe explicatii si informatii!

        1. Multumesc, sper ca ati inteles si 😀 cu deplasamentul si pescajul ceva! :-p …o completare acel “hovercraft” pluteste deasupra apei deci nu are pescaj si nici deplasament fiindca nu-i scufundat deloc!

          O sa reiau explicatiile, cum spuneam in articole viitoare pentru a intelege mai bine!

    1. Prima data logic… am trecut cu bacul Dunarea(bacul fiind reprezentat de un ponton fara propulsie proprie care este impins de un impingator), a doua oara prin clasa 8 am fost la Tulcea, la olimpianda nationala, si ne-au plimbat cu un “autobuz fluvial” pe canalele, lacurile deltei, pe o nava propriu zis am ajuns sa “calatoresc” prin intermediul blogului (https://pato.ro/2011/10/sa-ai-blog-la-braila-inseamna-sa-te-plimbi-pe-dunare.html)…pe nave ancorate la mal, am avut sansa sa urc in mai multe randuri.

      1. Uite ca eu nu am ajuns pana acum sa ma plimb pe Dunare. Insa, poate cel mai mult mi-as fi dorit sa vad izvoarele ei. 😛

        1. Eu am avut ocazia, e foarte placut… cand e apa calma, pe furtuna am inteles ca n-ar fi insa nu pot sa-ti spun din propria experienta.

  1. O intrebare cam tampita , dar submarinele intra tot la nave ? Adica ele pot si ” pluti ” , dar se pot si scufunda .

    1. Da submarinele sunt tot niste nave(la fel si submersibilele-“submarinele civile”), ele au posibilitatea de a naviga atat la suprafata apei cat si in stare de imersiune(scufundare).

  2. Un bac tot nava se poate numi, sau nu exista un astfel de bac ce suporta masa de 100 de tone?

    1. Conditia de 100 de tone deplasament nu este o regula…este o conventie cred a celor din domeniu.
      Dar da un bac mititel chiar implineste aceasta conditie, fiindca bacul il iei ca pe un total atat pontonul cat si nava impingator(se ia ca un tractor cu remorca…este considerat automobil cu tot cu prima remorca pe care o cara dupa el) si daca ea e nava, implicit pontoul aduce ceva peste. Am vazut Bacul de la braila incarcat cu 3 camioane cu cate 2 remorci pline cu grane…imagineaza-ti cata greutate aveau!

Leave a Reply

Your email address will not be published.