ship

Mila marina

Mila marina reprezinta o unitate de masura pentru distante, utilizata in marina si aviatie.

1 mila marina internationala=1852 metri

Mila marina mai este denumita mila nautica sau mila maritima. Valoarea ei a fost fixata printr-o conventie in cadrul Conferintei hidrografice internationala extraordinara din 1929, care a avut loc la Monaco – Franta. Mila marina nu reprezinta o unitate de masura derviata a metrului, chiar daca dimensiunea de 1852 metri se imparte exact.

Mila marina reprezinta un minunt de arc, al meridianului de longitudine 0 masurat la intersectia acestuia cu ecuatorul terestru.

Sursa Wiki

 

 

Tagged

9 thoughts on “Mila marina

 1. Si inainte de 1929 in ce unitati se masurau distantele pe apa?

  Din cartile de calatorii pe care le-am citit (prin copilarie) imi facusem impresia ca mila marina reprezinta o unitate mult mai veche.

  1. Pai tot in mile, insa nu era o unitate exacta exprimata in metri… adica pentru unele state putea sa varieze. Acest mod de masurare a distantelor parcurse pe apa se pare ca ar data inca din vechime din cultura sumeriana care folosea astfel de calcule.
   Ar mai fi si leghea… daca ai citit 20000 de leghe sub mari de Jules Verne, care varia de la tara la tara. Aici insa am dubii fiindca leghea este exprimata ca distanta pe care o poate parcurge un om intr-o zi, si apar mai multe modalitati calare pe jos! E ciudat…

   Ideea principala este ca la acea data toate statele au convenit ca o mila marina sa aiba 1852 de metri! E o conventie internationala. La fel cum sunt si celelalte unitati de masura care de altfel sunt unitati relative.

 2. Pingback: Apel | deiuma.com
 3. – 1 mila marina internationala=1852 metri
  – o mila marina sa aiba 1582 de metri!
  Pato ne hotaram pana la urma ? sau luam varianta engleza de mila marina anterioara standardizarii … 1853,184 metri

  1. e vorba de 1852 de metri pentru o mila marina… ideea e ca sunt racit cobza si mi-e greu sa ma mai concentrez.

 4. Da-i cu ceaiuri cu felii de lamaie, eventual indulcite cu putina miere. Eu in caz de raceala beau peste 3 litri de lichide pe zi ca sa am de unde transpira.

 5. M-am întrebat care e treaba cu mila marină când am auzit pe la TV dar niciodată nu am căutat, lenea asta. Postul e binevenit, thanks.

  1. Ma bucur ca pot aduce ceva nou in onlineul romanesc, bine nu e nou… dar sa zicem ca promovez chestii pe care altii nu se gandesc sa o faca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *