ship

Masa de biliard cu sistem giroscopic

Aceste tipuri de mese de biliard ( Gyro pool table ) care au incorporat un sistem giroscopic care contracareaza actiunile exterioare precum oscilatiile, sunt folosite pe vasele de croaziera care sunt supuse in caz de vreme rea asupra actiunilor unor forte exterioare precum valurile si vantul, la fel ca in imaginile de mai jos:

Fireste ca in imaginile de mai sus e greu de crezut ca mai poti sta pe punte, jucand biliard… insa pentru situatii putin mai acceptabile se poate juca normal fara ca bilele sa plece intr-o parte sau alta din cauza inclinarii vasului.
Probabil daca prinzi o croaziera ca cea de mai sus iti blestemi zilele!

Cum joci biliard pe o nava de croaziera?

Este uimitor sa poti juca biliard pe un vas care se afla in mars, pe o mare agitata. Pe mine m-a impresionat cand am descoperit sistemul fiindca tine masa dreapta indiferent de variatiile de nivel ale puntii navei.
Aceste tehnologii cred ca sunt folosite si in bucatarii, fiindca va imaginati ce accidente ar putea avea loc cu cratite cu ulei incins sau oale cu apa clocotita.

Tagged , , ,

15 thoughts on “Masa de biliard cu sistem giroscopic

 1. Îţi dau o idee: poate proiectezi o navă care să aibă toată puntea dotată cu un astfel de sistem giroscopic, ca să se simtă bine şi cei cu rău de mare.

 2. Revolutionara inventie, intr-adevar, dar personal ma lasa rece pentru ca nu suport biliardul. 😛
  Urat de tot ce se intampla cu nava cand marea e furioasa…

  1. Era un exemplu de aplicare a tehnologiei sa iti dai seama cat de utile sunt… imagineaza-ti cum fac in bucatarie oalele pe foc 😀

 3. Tehnologie de acest fel se foloseste de cativa ani pe vase pentru a le tine drepte.

  1. Intradevar, dar se foloseste de mult am gasit o sursa in care erau prezentate de prin 1917 pentru nava USS Henderson, care a fost construita in Philadelphia Navy Yard.

 4. Cred ca daca s-ar face publice toate inventiile / descoperirile tinute sub cheie am ramane cu adevarat uimiti.
  Oricum un astfel de sistem nu se gaseste pe orice vas, asta pentru ca trebuie sa scoti niste bani din buzunar ca sa te bucuri de asa ceva. Asa ca ma lasa rece deoarece nu imi permit sa ma joc si eu pe o astfel de masa…

  1. Si eu sunt de parere, ca multe din filmele sf care au fost produse si sunt… investesc mult in cei care “scurg informatii” din cercetarea de avangarda.
   Cum se face ca prin anii 60-70 au preconizat cam tot ce s-a inventat 50 de ani mai tarziu.

 5. Frate da’ n-ar pune și ei camera aia pe ceva să nu mai tremure.. un trepied, o masă.. ceva stabil 😛

  Da, drăguță masa… da’ nu-mi place filmarea 😀

 6. O singura data am mers cu bacul si nu m-a emotionat in nici un fel. Nu imi pot imagina ce as simti pe o nava, iar biliard nu am mai jucat de cand eram la liceu. Dar un asemenea sistem este de apreciat.

  1. Bacul are o stabilitate transversala destul de buna… iar pe Dunare nu sunt valuri incat sa te sperii. Incearca pe mare cu o nava de viteza 😀

     1. Primul zbor cu avionul a fost catastrofal, am crezut ca nu ajung vie pe pamant. Simteam ca cineva imi smulge venele de la tample. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.