ship

Comportarea navei pe valuri – testul de seakeeping

Stabilitatea navei reprezinta proprietatea pe care o are nava, care scoasa din starea de echilibru sub influenta anumitor forte exterioare, sa poata reveni in pozitia initiala in momentul incetarii actiunii fortelor exterioare. Termenul englezesc care descrie aceasta caracteristica este “seakeeping“, care s-ar traduce mot a mot “tinerea marii”, dar cum nu suna prea bine s-a apelat la comportarea navei pe valuri.

Fortele care pot actiona asupra navei sunt: vantul, valurile, curentii marini, forta centrifuga(apare cand nava efectueaza miscari ciculare “de giratie”) etc.

In clipul de mai sus, intitulat “ship in storm”, puteti observa o comportare excelenta a unei nave pe o mare agitata, in care valurile pot crea probleme serioase stabilitatii oricarei nave. Daca nava nu este foarte bine proiectata se poate chiar rasturna in astfel de conditii extreme, sau intamplat chiar si accindente navale in care navele s-au rupt in doua, in cazul navelor cu o lungime considerabila.
Imaginati-va ca atunci cand nava ajunge pe “coama valului”, aceasta nemaiavand in acel moment intreaga carena scufundata in apa, isi poate pierde stabilitatea si sa se rastoarne.

Tagged , , , , ,

12 thoughts on “Comportarea navei pe valuri – testul de seakeeping

 1. Comportare excelenta? Eu am avut chiar emotii pentru ea uitandu-ma la clip, dintr-un moment in altul ma asteptam sa se rastoarne. 😀

  1. Nice orice alegere a unui inginer este un “compromis optim”, asa cum povesteam in articolul ala “unde ma vad peste 10 ani”…perfectiunea nu exista. Insa la ce valuri sunt si ce forte actioneaza in acele conditii extreme se comporta excelent nava.

 2. Excelent filmuletul.
  Am avut o experienta de acest gen (la o scara muuult mai redusa), in Turcia pe un mic vas de croaziera.

   1. N-am avut rau de mare pentru ca am stat in varful vaporului si picam in val cam de pe la 6 -7 m.
    Rau de mare au avut cei care se leganau si lateral :).
    Pentru mine a fost o experienta interesanta, nu neaparat foarte placuta.

 3. sunt curioasa cine a filmat. nu stiu de ce, dar am impresia ca e un pic de prelucrare video pe undeva. poate coloana sonora mi-a produs impresia asta.

  1. Pai banuiesc ca s-a filmat din elicopter… normal ca a fost prelucrat, dar depinde in ce te referi tu!
   Fiindca e filmat din mai multe unghiuri si, au facut un montaj dupa aia!

 4. Super senzatia….cred ca se simt ca si in balansoar marinarii aceia…..as vrea sa incerc …dar daca as sti cu siguranta ca ma mai si intorc…

Leave a Reply

Your email address will not be published.