ship

Ceremonia de botez a unei nave

Navele sunt botezate?
Da! Botezul navei face parte din “viata” navei si uneori coincide cu ceremonia de lansare a navei la apa.

Ce implica ceremonia de botez a navei?
La botezul navei trebuie sa existe o sticla de sampanie si o nasa, care sa ii ureze cele bune si care sa fie in stare sa sparga sticla de sampanie de corpul navei(coca navei). De obicei sticla de lichid, fie ca este sampanie, vin sau chiar apa este sparta de prova navei, probabil pentru a sugera ca ea va lua contact si va lupta cu valurile marii.
Traditia marinareasca sustine ca daca sticla de sampanie(vin) nu se sparge, nava va fi urmarita de ghinion.

Ceremonia de botez a navei Nzinga Mbandi, lansata ieri pe santierul naval Damen Ship Yards Galati, a avut un moment mai special, nasa nefiind pregatita sa boteze “pruncul abia venit pe lume”:

Se pare ca traditia ceremoniei provine din vremuri trecute, cand romanii, grecii si egiptenii invocau puterile zeilor pentru a proteja navele si marinarii ce aveau sa calatoreasca pe ele.

Inca din secolul XIX botezul navelor a devenit un eventiment familiar si obligatoriu. Ceremoniile de botez ale navelor au devenit evenimente publice care strangeau si strang inca multimi, care sa asiste, la frumosul eveniment. La scurt timp sampania a luat loc tuturor lichidelor ce aveau sa fie sparte de coca navei, deoarece ea reprezinta rafinamentul si topul  licorilor ce pot fi baute.

Nancy Reagan christens the USS Ronald Reagan

via wikipedia

Tagged , , , , , , , , , ,

8 thoughts on “Ceremonia de botez a unei nave

  1. asa ar fi ideal, sa invatam in fiecare zi ceva… altfel creierul uman daca nu e pus sa lucreze se stafideste. Chiar daca il hidratam cu minim 2 litri de lichide pe zi 🙂

  1. Dupa niste interjectii dezaprobatoare si-a dat seama sa dea drumul panglicii. Ma bucur ca aflati chestii interesante de la mine de pe blog!

 1. Dacă nu mă înşală memoria, la botezul petrolierului “Independenţa”, sticla nu s-a spart! S-a spart destul de repede … nava. Oare, cine era căpitanul ei?!

  1. Petroliere romanesti? Traian Basescu din cate stiu a fost capitanul singurului petrolier romanesc care a scapat “cu viata”! La asta te referi?

  1. Da, exact cu el clipul evidentiaza cele spuse in articol cum sticla de sampanie se sparge undeva in partea numita prova navei 🙂
   La fel ca si in clipul din articolul precedent observ ca norii sunt de vis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.