ship

Cele mai mari spargatoare de gheata

Am discutat despre ce reprezinta o nava spargator de gheata intr-un articol precedent, chiar aici pe blog.

Cel mai mare spargator de gheata din Romania este nava numita Perseus, care este momentan ancorata la Galati.
Nava Perseus, care defapt s-a numit Albatros 1 cand a fost lansata la apa si botezata, a fost construita in Santierul Naval Braila in 1990. Ea are o istorie foarte interesanta pe care o puteti citi aici.
In aceasta iarna grea 2011-2012 sa prezentat cu brio la datorie si si-a demonstrat utilitatea, lasand in urma sa un senal navigabil, pe Dunare, prin spargerea ghetii( mentionez ca nava apartine de Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati). Se pare ca si-a castigat dreptul in urma bataliei din aceasta iarna cu gheturile la reparatii si modernizare.
Mai jos aveti imagini cu nava Perseus pentru a vedea de ce este consierat cel mai mare spargator de gheata din Romania!

Cel mai mare spargator de gheata din lume este considerata nava ruseasca NS 50 Let Pobedy.
NS 50 Let Pobedy- face parte din clasa ruseasca ARKTIKA de spargatoare de gheata cu propulsie nucleara, ea se mandreste cu o manevrabilitate exceptionala avand o viteza maxima de 21.4 noduri la o lungime de 524 de picioare. Poate devolta o viteza de mars prin banchiza de gheata de 15 noduri!

Mai jos putem vedea nava intr-o expeditie catre Polul Nord:

Tagged , , , , , , ,

10 thoughts on “Cele mai mari spargatoare de gheata

    1. Nu stiu daca e mandria Romaniei, insa e o nava capabila de multe… e drept ca e putin depasita si costurile de intretinere sunt foarte mari, dar decat fara.

    1. Repede te dai cu rusii, in loc sa apreciezi opera constructorilor navali romani. Nu putem compara cele doua tari e drept, nici cele 2 nave din niciun punct de vedere dar trebuie sa apreciem si munca romaneasca.

  1. Fascinanta “lupta” cu gheata a navei rusesti. Mai degraba o putem numi joaca. Pentru ea pare…a piece ok cake. 😀 Nu iti ascund faptul ca mi-ar placea o asemenea plimbare la Polul Nord.

    1. dar si fara ele viata n-ar fi la fel de usoara, inchipuieti ca se face comert si iarna… iar transportul maritim este cel mai practic si ieftin din lume!

Leave a Reply

Your email address will not be published.