ship

Ce reprezinta santierele navale Damen?

DAMEN sau drumul de la o afacere de familie la o companie multinationala cu implicatii majore in economia mondiala… sub deviza: Oriunde există apă, veţi găsi Damen.
Cei doi frati Jan si Rien Damen, au demarat proiectul afacerii intr-o magazie a familiei. Chiar daca a fost un inceput timid cinci ani mai tarziu au pus bazele companiei DAMEN Brothers. A ramas un mic dar promitator proiect de constructii navale, pana la implicarea lui Krommer Damen in cadrul afacerii. Acesta a inovat si imbunatatit practicile utilizate pana atunci in constructiile navale din cadrul afacerii.
Implicarea lui Krommer Damen a condus la imbunatatirea afacerii, care a dus inevitabil si la dorinta de extindere a ei.

Astazi Grupul Damen se poate lauda cu niste cifre demne de apreciat:
– peste 6000 de angajati;
– cifra de afaceri anuala de peste 1.4 miliarde de euro;
-detine 35 de santiere navale in intreaga lume;
-a produs peste 5000 de nave din 1969 pana in prezent;
-livreaza anual sute de nave
Ex: in anul 2010:
*Remorchere/nave tehnice: 83
*Nave destinate industriei OffShore: 7
*Ambarcatiuni de mare viteza si Feriboturi: 39
*Dragi si nave speciale: 8
*Nave comerciale( transport marfuri) cu destinatie de navigatie interioara si costiera: 14
*Yachturi: 9

Grupul olandez Damen este prezent si in Romania datorita Santierului Naval din Galati.

Clipul de prezentare al firmei cred ca este unul foarte bun si daca ar fi mai bine promovat multi tineri cel putin si-ar putea dori sa activeze in domeniul naval sau de ce nu cel al constructiilor si proiectarii navale.

Tagged , , ,

14 thoughts on “Ce reprezinta santierele navale Damen?

    1. Pentru unii da, pentru altii nu… ideea e ca oricum nu prea ai cum sa pleci decat de jos. Acum depinde de sansa, devotament, dedicatie si aspiratii

    2. Asta ar fi varianta fericita…multi reusesc si cu diverse tirtipluri, fapt ce-i face si pe altii sa le incerce…din pacate!

      1. dar ati vazut spotul de prezentare :D? Pe mine unul ma impresioneaza, ma intrebam daca si pe cei care poate n-au treaba cu domeniul asta sa-i atraga spre el, pe tineri, copii!

    1. Asta e o scuză ca să nu muncești. Și ca să completez ceea ce am scris mai sus: trebuie să dai oamenilor ce au nevoie sau să-i faci să aibă nevoie de ce le oferi tu. Nu sunt de acord cu a doua variantă, dar se folosește intens în zilele noastre. Iar prima variantă implică creativitate și flexibilitate.

  1. Presupun ca primi ani au fost cam putini incantatori, insa asta este ceva uimitor, acum cred ca e imposibil sa creezi o astfel de afacere.
    Cei doi mai traiesc?

    1. Nu stiu daca mai traiesc, sincer o sa ma interesez…
      Da in ziua de azi cum o afacere ajunge sa produca ceva banuti este vanduta, dar daca e din pasiune cred ca ar sta lucrurile altfel.

      1. Pai sa vedem. Ei au deschis firma in 1927, adica acum 85 de ani. Dar au inceput constructia de barci in 1922, adica acum 90 de ani. Daca aveau macar 20 de ani cand au inceput constructia, rezulta…..ca nu ai fost deloc atent la filmulet 🙂

        1. Daca n-as fi in sesiune poate as trage si eu concluzii…si totusi daca vreun batranel are vreo 105 anisori si tu l-ai declarat ca fiind decedat :D? Logica e ok dar viata ne invata sa fim prudenti in declaratii.

          1. Bafta in sesiune, logica de acolo conteaza acum, nu asta de pe blog.
            Si tu ai dreptate, dar e mai prudent sa presupunem ca a murit inainte de 110 ani. Asa am putea sa mergem dupa prudenta si la 150 de ani. Eu ma rezum la cifra rotunda de 100, ca peste sunt exceptii foarte rare si in nici un caz oameni care au muncit din greu, cum sigur au fost ce-i care au pornit proiectul asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.