ship

Ce este pescajul unei nave?

Ce reprezinta termenul naval pescaj?
Pescajul(Ship Draft) este distanta masurata pe verticala de la planul de baza, corespunzator planului inferior al chilei(“fundul navei”), si planul liniei plutiri(WL=water line).
Pescajul reprezinta una dintre dimensiunile principale ale navei. El mai poate fi exprimat si ca adancimea carenei(operei vii). Acesta variind la diferite nivele de incarcare(implica deplasamentul navei), la densitati diferite ale apei si la temperaturi diferite ale apei.

Liniile diferite de pescaj sunt “vopsite” pe bordul navei atat la pupa cat si la prova, uneori chiar si la mijloc(centrul navei, pe lungime vorbind). Mai jos avem un exemplu de astfel de trasaj al linilor pescajului in diferite situatii de incarcare si densitate ale navei la prova navei(putand observa bulbul), calculele de pescaj efectuandu-se cu ajutorul datelor scoase din scara de incarcare a navei.

Foto via

Pescajul este un parametru care poate caracteriza atat o nava(ship) dar si alte ambarcatiuni precum: barca, pluta, salupe de mare viteza(HIGH SPEED BOATS).

Foto via

Exista nave/ambarcatiuni cu pescaj diferit pupa si prova, cazul in care linia chilei este inclinata:

Exista nave/ambarcatiuni cu pescaj zero sau fara pescaj?
Da exista astfel de nave si ambarcatiuni sunt acele HOVERCRAFTURI care se folosesc de o perna de aer pentru a naviga.

Pescajul teoretic, se noteaza cu T, reprezinta distanta masurata in planul cuplului maestru dintre planul de baza si planul plutirii. Definitia este utilizata pentru a defini pescajul la pupa(aft) si prova(fore). Pescajul teoretic mai poate fi calculat si aplicand media aritmetica celor doua masuratori ale pescajelor efectuate la pupa si prova.

Foto via

Tagged , , , ,

16 thoughts on “Ce este pescajul unei nave?

  1. Mie sincer nu-mi plac barcile, sper sa nu te deranjeze. Dar totusi imi place plutirea si pescajul unei barci deoarece se leaga de fizica. Ador fizica.

    1. Nu cred ca exista ceva tehnic, ceva construit care sa nu aiba la baza fizica 😛

      1. Ai dreptate fiindca fizica e tot ce ne inconjoara!

        @Robert Stancu: nu-ti plac barcile ok, banuiesc ca datul la rame nu-i specialitatea ta! Dar niste salupe de mare viteza? Nave de croaziera? Yachturi? Platforme offshore(de extractii de gaze naturale si titei)? Orase plutitoare?

        Si mie imi place si mi-a placut fizica… inca studiez ramuri ale ei si o sa fac in continuare!

          1. Cam asta-i scopul… sa te rastoarne, eu am inteles ca se urca si un om din echipa lor… sa se asigure ca rastoarna banana 😀

    1. Faci misto? Ce n-ai inteles… am pus si poze! Chiar si schite…
      Daca pot sa te ajut iti stau la dispozitie cu alte informatii!

  2. Mamaaaa, ce pofta mi-ai facut de o calatorie pe mare cu o salupa. Mda, cam multe detalii tehnice, dar a fost palpitant textul. 😛

  3. Pingback: Bine v-am regăsit | Deiuma.com
    1. Pai si eu tot asa, i-am povestit lui Nice mai in detaliu in articolul cu titlul “Nava”… nu-i nimic rusinos, nu stiu de ce dar in tara noastra parca e un lux!

      1. In alte tari ai și ce vedea (diverse insule) si nu scoti mult din buzunar,la noi…
        PS:Pato,spune-mi ce-ai vrut sa zici prin “Mie sincer imi place simplu…” din comentariul de pe blogul meu.Sper ca nu te superi,dar n-am inteles partea aia :).

  4. Si mie imi placea fizica dar cand am auzit ca nu se mai da la Bac, am optat pentru o alta educatie.Am luat 10 in 2000 si apoi m.am accidentat….

Leave a Reply

Your email address will not be published.