apa

Pluta in istorie si in Romania

Vorbeam acum ceva timp intr-unul din cursurile “Istoria Navigatiei“, despre pluta.

Pluta este un mijloc de transport pe apa pentru persoane sau bunuri materiale dar mai ales pentru transportul lemnului din care este confecționată pluta.
Pluta este formata din mai mulți busteni sau trunchiuri de copaci, fixati ampreuna, care plutesc pe apa fara a poseda, ca vaporul, un mijloc autonom de locomotie, fiind transportați de catre curentul apei. sursa wikipedia

Pluta este cunoscuta in istorie inca din cele mai vechi timpuri pe toate meridianele lumii, fie ca erau folosite doar pentru traversarea unor rauri, treaba care o fac bacurile in ziua de astazi, fie ca strabateau distante lungi pe niste rauri repezi. Erau folosite pentru comert, de lemne dar si de alte produse aduse indeosebi de la munte la deal sau campie.

In Romania, plutasii de pe Bistrita au creat o traditie de mai multe sute de ani… in ziua de astazi nu se mai practica aceasta traditie datorita numeroaselor baraje de acumulare.Plutasii de pe Bistrita pana in anii ’70 transportau busteni din zonele de taiere pana la gatere, unde puteau fi prelucrati. Plutasii bistriteni in vremea de apogeu al acestei traditii foloseau minim 3 “table”, ca in imaginea de mai jos:

Plutasii de pe Bistrita au o simfonie, interpretata orchestral, dedicata lor si compusa de Nicolae Kirculescu. Melodie pe care o cunoateti cu totii fiindca este genericul celei mai vechi emisiuni de cultura din Romania, “Teleenciclopedia”:

Tagged , , , , , ,

10 thoughts on “Pluta in istorie si in Romania

  1. Îţi mai recomand o dată să citeşti “Expediţiile Ra” ! Faimosul Thor Heyerdal a traversat Pacificul cu pluta Kon-Ti-Ki, pentru a demonstra că aşa a fost posibilă migraţia unor populaţii. E foarte interesant şi pasionant în acelaşi timp.

    1. stiu ca mi-ai mai recomandat o data cartea, sper sa o citesc. Insa momentan nu ma mai vad de proiectem invatat… plus ca am si alte planuri care nu merg tocmai cum imi doresc eu, fiindca nu depind numai de mine.

  2. Era intuitiv pentru ce era folosita pluta, insa despre plutasii din Bistrita nu stiam nimic si cu atat mai mult ca au si o balada interpretata orchestral. 😛

    1. nici eu nu am incercat, poate fiindca n-am vazut una! Dar curajul nu-mi lipseste…

  3. Foarte interesante lucruri aflu eu din acest articol, nu stiam ca genericul Teleenciclopediei e dintr-o simfonie compusa pentru plutasii de pe Bistrita. 😀 Oricum, e superba. 🙂

    1. cred ca era o meserie superba, dar si foarte extenuanta iti dai seama ca ei mergeau si noaptea… nu prea trageau pe dreapta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.