apa

Eu, apa si internetul – [c]

Autor guestpost – Bezea Tudor

Cum mâine este ultima zi în care Pato mai primește articole pentru acest concurs, m-am așezat dis de dimineață în fața pc-ului și am început să scriu cele ce sper că veți lectura până la capăt. Capătul se află sub formularul de comentarii.

Să începem – Eu, apa și internetul.

Pentru cei care nu mă cunosc, sunt Tudor – ador compania oamenilor și scriu pe blogul staupenet.ro unde discut cu prietenii mei despre internet.

Apa este H2O. Doar atât? Este doar o substanță cu o formulă chimică?

Internetul este o rețea de calculatoare. Mai este doar o rețea de calculatoare?  Eu susțin că a evoluat între timp. Si evoluează atât de repede încât ritmul său de dezvoltare a început să se impună.

Inainte să mergem mai departe, am și eu o curiozitate. Unde preferi să continuăm discuția? Inchide ochii și răspunde-mi: vrei să mergem mâine dimineață pe marginea unui lac liniștit? Putem să ne luăm și undițele. Vrei să ne întâlnim pe faleză la Costinești și să ne lăsăm purtați de valurile care se sparg de stabilopozi? Sau vrei să urcăm pe munte, lângă o cascadă? Eu ador apa. Imi place apa. Uneori mi-aș dori să fi locuit într-un oraș pe litoral, dar prima dragoste (în cazul meu – dragostea de munte) nu se uită niciodată. Ai găsit răspunsul? Vrei … să asculți apa sau să-i privești luciul lin? Este aceeași apă. Eu aș prefera să poposim lângă un izvor de munte. Panta puțin înclinată, debitul scăzut și câteva pietricele acoperite cu mușchi de pămât îmi traduc mesajul apei proaspete și pure. Puțini dintre noi aleg apa tăcută.

Când spun tăcută, mă refer la apa lină – de șes … pe care noi nu o auzim. O privim din barcă, dar nu o auzim. Apa comunică în permanență câte ceva. Noi suntem cei care am uitat să o ascultăm.

Aceeași situație o regăsesc și pe internet. Intâlnesc în mediul online persoane care se așează cu coatele pe  balustrada de protecție de lângă marginea cascadei și încep să dea uitării omenia când un strop le ajunge pe chip sau pe costumul de marcă. Apa este de vină. Reformulez  – internetul dăunează grav sănătății. Hai să învățăm să fim responsabili pentru propriile decizii! Nu cascada i-a chemat lângă balustradă ca să-i poată stropi. Ei au decis singuri, lăsându-se purtați de zgomot. Exact. De zgomot. Ne place zgomotul. Cu cât zgomotul este mai mare, cu atât ne adunăm în turmă mai mare și apoi ne exprimăm nemulțumirile.

Când întreb pe cineva ce este internetul pentru el în acea zi, mă gândesc la apă. Incerc să-mi dau seama dacă se pune cu coatele pe balustradă sau dă drumul la bărcuțe din hârtie. Ințelegi mesajul? Apa rămâne aceeași. Diferența se datorează elementelor din jurul ei și caracterelor noastre. Si noi nu ne vom putea opune evoluției internetului, precum nu ne putem opune nici circuitului apei din natură. Le punem controla parțial, dar evoluția lor este mai presus de puterea noastră.

Acum ar trebui să mă opresc puțin și la cât de importantă este apa pentru supraviețuirea noastră. Obișnuiți cu mall-urile și cu apa la pet, am cam uitat cât de Paparudă (o divinitate locală a ploii) și am început să privim apa doar ca un lichid în care ne scăldăm la piscină și utilizată de spălătorii. Imi aduc aminte de vorbele înțelepte ale bunicului meu care îmi spunea că atunci când este vorba de ploaie Dumnezeu nu-i poate împăca pe toți: pe unii îi ajută, pe alții îi încurcă. Acum, observ că cei nemulțumiți sunt din ce în ce mai mulți fără să conștietizeze că prețurile la raft vor crește în lipsa apei.

Drept dovadă a situației reale în care ne aflăm este proiectul Legea Apei. Ne mândrim că dispunem de un mediu online eficient și civilizat, dar nu suntem în stare să adunăm 100.000 de semnături necesare pentru a-i obliga pe cei ce îmbuteliază apă să menționeze cantitatea de nitrați. Ne ascundem în spatele unor presupuse acțiuni de marketing, dar adevărul este unul singur – indiferența. La ce este bun internetul dacă bem apă cu nitrați? Este o altă întrebare despre internet și apă. In ziua în care nu voi mai regăsi pet-uri în albiile râurilor și blogosfera sa va implica în proiecte comunitare voi fi fericit. Inseamnă că am înțeles ce este internetul.

Te-am plicitit? Mai ești lângă mine sau ai adormit? Abia acum urmează partea interesantă.

Bănuiesc că te-ai întrebat ce reprezintă cele două imagini care însoțesc acest articol. Reprezintă două picături de apă din Tokio, prelevate înainte și după Rugăciunea apei de la Fukusima de anul trecut. Da. Așa arată o picătură de apă … în două stări diferite. Iți propun să mai adaugi la formele apei (solidă, lichidă, gazoasă) și alte stări (tristă, veselă etc.). Acum discutăm despre o legea cu nitrați. Poate că urmașii noștri vor discuta despre o lege cu fotografii Masaru Emoto. Vor folosi internetul pentru a comunica cumpătat, pentru a face schimb de informații cu ajutorul cărora vom redeveni o comunitate.

Mulțumesc că mi-ai fost alături până la sfârșit. A sosit timpul să mă ridic și să plec. Scopul acestui articol a fost să te ajut să privești apa cu ochii inimii, precum o fac și alți utilizatori de internet. Mediul online nu se reduce dor la zgomot, precum nici apa nu rămâne doar în cascade.

*Acest articol ii apartine lui Bezea Tudor si participa in cadrul concursului Pana del Pato 2012.

Tagged ,

8 thoughts on “Eu, apa si internetul – [c]

 1. Tot articolul e interesant dar la sfarsit parca ai strans intr-o picatura de apa toata chintesenta articolului.
  Ultima propozitie “face toti banii”.

 2. chiar e bine scris acest guestpost si frumos coroborat cu poza celor 2 picaturi de apa din Tokio. felicitari, colegului meu Tudor, dar si tie Pato care ai initiat acest concurs 🙂

 3. Un articol excelent Tudor, te felicit! Ai ştiut să atragi atenţia cititorilor şi să-i faci să citească totul cu interes până la capăt. Şi da, subscriu la ce a zis Petre.

 4. Acum pot să comentez !
  Felicitări pentru succes și iată comentariul meu, cuvintele cu care am susținut acordarea punctajului maxim pentru articolul tău: ” pentru modul convingător și original în care a corelat ideea purității apei cu ideea unui mediu online / internet curat, pentru mesajul profund uman transmis tuturor cu ajutorul unor imagini artistice atrăgătoare, pentru stilul foarte accesibil folosit în tratarea unui subiect important și actual.”

 5. Frumos articol!!!

  Va recomand sa alocati putin din timpul vostru pentru a intra pe pagina de web http://www.flaska.ro si pe pagina lor de facebook Flaska Romania.

  Eu le-am descoperit acum citeva saptamini iar sticla pentru apa Flaska imi ofera multe beneficii pe care sper ca si voi sa mi le puteti impartasi cit mai repede.
  – ma hidratez mai bine
  – beau mai multa apa
  – metabolismul s-a reglat
  – am scazut chiar si in greutate
  – beau o cantitate mai mare de apa
  – beau o apa de calitate, buna la gust
  – sint mai plina de energie, etc….

Leave a Reply

Your email address will not be published.