Parizer, cremwursti si mustar

Ascultam piesa lui Smile si Velea “Dincolo de cuvinte”…si realizez ca viata este cu adevarat dincolo de ele, dar viata merge inainte!
Dincolo de cuvinte mi-am amintit cum copilarie mancam parizer si cremwursti cu mustar…era un pic dejun preferat. N-am mai mancat aceste preparate din “carne” de ani de zile, tocmai de aceea am ales sa scriu acest articol.
Aceste mezeluri greu blamate, chiar si de mine cremwurstii si parizerul fiind produse de cea mai de joasa speta a industriei alimentare…s-au scris articole intregi despre ingrediente, cum ca n-ar contine cu adevarat carne. Dar ce stiam cand eram mic?
Acei cremwursti fierti dimineata impreuna cu o lingura de mustar, au o amintire impresionanta prin comparatie cu ziua de astazi cand mananc mezeluri alese, destul de scumpe…mi-am definitivat gusturile in aceasta materie.

Dar totusi parca mi-e pofta de acei cremwursti fierti si de aceea cred ca weekendul viitor cand o sa fiu dimineata acasa o sa-mi iau vreo 3(doar trei) sa-mi fac pofta. Nu cred ca o sa mor daca mananc o data, dupa vreo 10 ani, de cand n-am mai avut in casa aceste preparate.

Realizez ca am imbatranit, pot sa fac comparatii din viata de acum cu cea din copilarie.

Latest Comments
  1. Nice

    Dumnezeule, s-a ajuns prea departe in blogosfera asta, ne comportam de parca am fi niste sfinti. Ne este teama sa recunoastem lucruri banale, obisnuite… Wow, dar ce ar zice cititorii daca ar afla ca mananc (si) chestii ieftine, nesanatoase, eventual de la fast-food. Oh, cred ca nu ar mai intra niciodata pe blogul meu, iar eu as muri de rusine si suparare! :))

    Frate, eu nu mananc mancaruri alese! Eu mananc lucruri normale, ca orice roman de rand. Si nu imi este deloc rusine sa recunosc ca mananc parizer. Evident ca nu zilnic, dar nici o data la 10 ani cum sugerezi tu ca ar trebui sa facem. :)))

    Sa fim seriosi, cum sa declari ca ai imbatranit la 22 de ani? Chiar nu inteleg…

    • Pato

      Nice mananc ce-mi place, gusturile se educa in timp…dar n-am zis ca mananc numai salam la 40+ Ron/kg insa sunt destul de scumpe, sau n-am mai fost eu la piata de mult si mi se pare scump ca n-am termen de comparatie…eu mai vad etichetele cand ajung in frigider gata cumparate.

      In general prefer sa mananc bine, mai degraba nu-mi cumpar iphone “ca toti saracii” pe care-i aud dupa aia ca fac foamea ori ca cer un minunt sa vorbeasca, ca ei nu au.

      Daca era asa un tabu, nu deschideam subiectul probabil. Asta e adevarul Nice, n-am mai mancat chestiile alea de ani de zile, foarte multi…sincer nu-mi amintesc cand s-a intamplat ultima data. Chestia e urmatoarea ca nici nu simt nevoia sa mananc, fiindca gustul la propriu il da doar mustarul. Imi plac cele cu gust propriu chiar daca-s scumpe nu trebuie sa cumperi un baton intreg iti iei pentru 1-2 zile apoi iei iar altceva si tot asa.
      Cred ca s-au schimbat multe in ultimii 10-15 ani.

  2. Javra

    Vai, o să-mi schimb părerea despre voi! Auzi, Pato şi Nice mănâncă! Dumnezeule mare, uite cum se duce blogosfera de râpă!
    Încearcă un polonez cu muştar şi khechup şi-ţi trece pofta de mâncăruri sănătoase.

    • Pato

      polonez? Bai eu nu-s canibal :)), din pacate te-am dezamagit chiar weekendul viitor o sa-mi procur niste “produse din alea”.

  3. carmen

    eu multa vreme nu am avut voie sa mananc preparate, de la pateu am facut toxiinfectia alimentara cand aveam 6-7 ani, da branza, branza sub orice feluri, pe o felie de paine sau cu ceapa(nu in zilele de scoala) mi se parea o chestie delicioasa, rar parizerul dar era ca o delicatesa si gustam doar dupa ce mananca unul din membri si dupa o ora, 2 …daca ei erau ok, mancam si eu :)) si acu cumpar rar de ala picant de tulcea si puteeeee de simti de la o posta ca e parizer dar ce conteaza.

    • Pato

      n-am avut probleme din astea niciodata, doar ca numai carne nu gasesti in aceste doua produse, care se fac numai din resturi… din cate stiu eu.

      • carmen

        nu de la carne, de la pateu am facut, dar de atunci mama a restrictionat orice fel de semipreparat…catre gura mea !!

        • Pato

          A pe natura educationala :D, sufli si in iaurt…nu stiu ce sa zic, mi se pare cam extrem dar daca asta te face sa te simti bine!

  4. ex-silentio

    Eu încă mai mănânc crenvurști fierți cu muștar, și încă n-am murit. 🙂 Și parizer, dar mai rar, că nu mai există parizer bun. Dacă sunt consumate cu moderație, nu cred că fac rău nimănui.

    • Pato

      N-am insinuat ca ar face rau, doar ca nu le mai consum…plus ca e pur inteles ca nu au carne, probabil nici 5% :))

  5. Catalina

    Si eu mai mananc macar o data la doua luni, mi se face pofta si cumpar de undeva unde cunosc ce se intampla in abatorul lor si daca au sau nu produse proaspete asa cum este intitulat magazinul! nici in ceea ce cumpar eu nu este 100% carne dar cel putin sunt un pic mai ,,naturali”. Cate putin din fiecare lucru nu strica niciodata, oricum si painea pe care o mancam e plina de afanatori etc si toate alimentele pe care le consumam indiferent cat de scumpe sau ieftine sunt au numai conservanti, coloranti si tot felul de alte nocivitati….nici nu stim de ce sa ne mai ferim…

    • Pato

      Reteta e oarecum aceeasi peste tot, e un preparat de “dos” ca sa zic asa…se folosesc toate chestiile comestibile ce nu au fost sau putut fi folosite la produse mai umane. 😀
      E clar ca prin toate gasim, chestii dar mai gasim si carne.

  6. Alex Stan

    Eu mancam seara cremwursti de obicei, cam de vreo 2 ori pe luna, ceea ce nu cred ca este mult. Parizerul insa, isi facea prezenta in foarte multe dimineti. Ma rog, nu cu mustar pentru ca nu il prea agreez.
    Acum nu mai mananc mezeluri, dar ma gandesc ca nu ar avea cine stie ce daca as face din cand in cand cate o exceptie, macar de doua ori pe an.

    • Pato

      Fie care cu obiceiul sau, eu nu prea mancam seara…rare ori facea la un piure de cartofi mama. Dar in general la mancare prefer carnaciorii prajiti.

  7. vali

    damn..mi-ai facut pofta de cremwursti 😀 nici eu nu am mai mancat de ani buni…

    • Pato

      Banuiesc ca se gasesc la orice colt, si iti da chiar si 2-3 bucati chiar nu mie rusine sa cer cat mananc…pe vremuri mi-era rusine sa cer 6 felii de pastrama feliata, sau de sunca de praga…luam mult ca de daca ma scuipa vanzatoarea.

      • vali

        unde sunt eu.. un pachet 5 cremwursti 70 eurocenti..nu-i nevoie sa cer cat poftesc 😀

        • Pato

          :)) e bun atunci, profita de “oferta”…sa revii sa ne zici cum au fost.

  8. Alex

    Iar aceeasi discutie, cu alimentele nesanatoase…

    Bai fratilor, NIMIC NU MAI ESTE SANATOS !!! Sunteti prea multi pe lume, normal ca o sa ne dea otravuri lungite cu apa, ca sa murim mai repede !!!

    Insa am inteles ca posibilitatile planetei, cele actuale, sunt de a hrani chiar si vreo 30 de miliarde de oameni, cel putin. Doar ca nu suntem in stare sa producem hrana respectiva…

    • Pato

      pe principiul asta am putea sa nu mai mancam nimic!

    • Anamaria

      Hai sa fim seriosi, nu ne da nimeni otrava ca sa murim. Ni se da mancare facuta ieftin pentru ca altfel am muri de foame.Fiind multi, trebuie sa fim hraniti cu orice pret. Am stat in State la un moment dat, cam 6 luni si mancare mai ieftina ca acolo, n-am vazut in viata mea. Poate intra si Dojo pe aici si poate isi spune si ea parerea mai ales ca ea a stat mult in State, daca nu ma insel si poate are o parere mai serioasa referitor la asta.

      • Pato

        intradevar, in SUA din ce stiu mancarea e chiar mai ieftina ca in Romania iar raportat la salarii e chiar nimic!

  9. Anamaria

    Mai. Pato si Nice, nu va certati fratilor, ce-aveti? Fiecare cu parerea lui. pai se poate? mai pato, tu stii ce am lucrat eu . iti dai seama ca stiu din ce sunt facute majoritatea mezelurilor, nu? Pot sa jur cu mana pe inima ca stiu ce spun si anume ca exceptand muschiul de orice fel, afumat, tiganesc si cum vreti sa-i mai spuneti, restul sunt facute la limita suportabilitatii ficatului. Absolut toate inclusiv sunca de toate tipurile. Cremvurstii, nu mai zic. Insa organismul nostru s-a obisnuit cu toate astea si nu pateste nimic. Si mie, ca si altora, imi plac cremvurstii desi stiu exact cum se fac pentru ca am lucrat la un moment dat cu Cristina Timis de la Cristim, eu le alegeam si cumparam condimentele pentru produsele aflate in faza de testare. Dupa o zi in fabrica v-ati bora cu succes matele. Dar repet, organismul e obisnuit, ca la dracu, cu astea am crescut! Nu va mai certati ca orice ati manca, tot dracul ala e.

    • Alex

      Da, e obisnuit organismul, pana intr-o zi cand ciroza, cancerul, si altele, iti bat la usa. Atunci stii ca ai pus-o. Dar e prea tarziu. De asta urasc eu situatia din lumea actuala…

  10. Alex

    Sigur ca nu ne dau chiar otrava, dar tot pe acolo e. Oricum multe alimente sunt modificate genetic, in special legumele si alte cacaturi.. Da” nu-i bai, oricum suntem prea multi, daca ar fi sa aiba dreptul sa traiasca doar cei cu IQ peste 100, ar mai ramane doar vreun miliard pe Terra, restu pa

  11. Alex

    Romania = saracie = mancare ieftina si nociva = boli la gramada. Nu cred ca are rost sa mai spun altceva…

    • Anamaria

      Sa stii ca nu doar pe la noi e treaba asta cu mancarea ieftina. Si in Germania am vazut magazine unde se vindea exclusiv mancare pentru cine nu isi permitea d-alea scumpe. In special Lidl era cu treaba asta si pe langa imigranti sau muncitori, vederai deseori si nemti ce pareau altminteri, bine imbracati. Daca ne-ar da astia doar mancare bio, s-ar duce pe copca toata economia mondiala.

      • Pato

        Piata de desfacere exista peste tot, poti cumpara si doar de curiozitate si tot se numeste ca ai cumparat, chiar daca nu o mai faci a doua oara.

  12. Alex

    Sigur, eu spun altceva : o sa vedem noi consecintele pe viitor. Pacat, pacat de unii dintre noi…

  13. Grig

    Parizerul de acum nu mai e parizerul de altă dată … acum profitul este mai presus de orice.

    • Pato

      Asta nu stiu ce sa zic, tot resturi foloseau si pe vremuri. Dar vezi tu nu chiar asta sa fie o problema, fiindca in general in alimentatie nu prea se arunca nimic… dar ei pun foarte multe chestii care nu sunt de la animal, e un produs foarte ieftin si te pune pe ganduri serios. Consumat foarte rar, in cantitati limitate nu cred ca poate avea vreun efect vizibil.

  14. D-Petre

    Pai bloggerii mai mananca si altceva in afara de piscoturi ? 🙂

    • Pato

      Unii da, uite spre exemplu n-am mancat de mult vreme piscoturi sau tort din asa ceva :D. Si nu fac greva foamei!

  15. mihaela

    Recunosc n-am citit comentariile dar n-am mai mancat cremwursti de vreo 5 ani si nu de fita. Treceam pe la un, hai sa zic amic, care tocmai testa vreo 5 prafuri noi de cremwursti asa ca am gustat cam un sfert din unul. Am trait o spatamana cu paine prajita de la el. N-am idei cum se faceau preparatele astea in tinerete, ar fi bine daca acum s-ar face din resturi dar 9 kg de produs contin 7 de apa, unul de praf care nu am mai intrebat ce chimicala guustoasa contine si unul de resturi. Mai bine ramai cu amintirea celor din copilarie decat cu gustul celor de azi pentru ca prafurile alea pe care le-am gustat eu sunt in toti cremwurstii de pe piata

    • Pato

      :)) apa n-ar dauna cu nimic dar acele prafuri de care amintesti, ma indoiesc ca sunt naturale.

Leave a Reply to Anamaria Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: