Viata

Educatia in societatea moderna

In societatea moderna pot cred ca educatia este cheia…dar ca orice cheie are rolul de a deschide sau a incuia usi!

Educatia a fost, este inca si probabil va fi apreciata si rasplatita pe masura.
Ideea e urmatoarea societatea moderna este un mediu foarte ciudat si imprevizibil de dezvoltare, totul este aproape pe dos fata de cum a fost.
Ori nu…
Ideea e urmatoarea in ziua de astazi multi au acces la educatie gratuita si din comoditate, confort, prostie aleg sa nu invete…pe cand in trecut doar nobilii isi permiteau cele mai bune studii si le faceau.

Astazi invatamantul conventional in general nu prea mai e de actualitate, e greu sa te dezvolti personal doar la celebra scoala, liceu, facultate, master… studiile individuale fiind la mare cautare in ziua de astazi.

Autoeducatia joaca un rol important in socitatea noastra, studiile individuale fiind dupa parerea mea cheia unui bun profesionist… pe principul pe care il auziti cel mai des “ce stii sa faci?” si nu conteaza foarte mult ce ai studiat. E drept ca dupa parerea mea cele doua trebuie combinate intr-o armonie favorabila.

22 thoughts on “Educatia in societatea moderna

  1. Eu m-am educat singur si cred ca am mai mult bun simt decat peste 50% dintre cei care au absolvit o facultate. Niciodata nu am pus mare pret pe educatia primita de la profesori, le-am ascultat sfaturile si acolo unde am crezut ca este necesar sa extrag ceva, am facut-o. Cum ai zis si tu, majoritatea nu vor sa iasa din zona de confort, magia vietii este dincolo, in zona de disconfort, dar cati trec acolo? Cati au adevaratul curaj? Putini, foarte putini.

    1. Sunt de parere ca trebuie sa le combini, acum daca dam dintr-o extrema in alta nu stiu daca e chiar bine… una este sa fii “expert” intr-un domeniu si sa n-ai diploma si alta e sa ai diploma in domeniu si sa stapanesti informatiile si cunostintele mai bine decat colegii de facultate.

  2. Problema e ca nu prea isi permit parintii sa trimita copii la cursuri facultative. Eu tot ce am facut, am facut dupa ce m-am angajat, pe banii mei. Dar generatia de azi parca nu mai vrea sa cheltuie banii pe asa ceva, aleg mai degraba un telefon nou sau un articol de firma.

    1. Da facultatea cere, sacrificii insa nu e chiar imposibil de facut…ma uit la parintii mei sunt niste oameni modesti, e drept ca fac sacrificii pentru binele meu inteleg asta si de aia sper sa nu-i dezamagesc. Ai dreptate cheltuielile sunt enorme, cazare, mancare, alte cheltuieli, care atunci cand tragi linie la sfarsit de luna te gandesti” “Oare chiar atat de mult am cheltuit?”

  3. educatia a contat si o sa conteze intotdeauna, scoala te cizeleaza si te formeaza dar depinde si de tine, de autoeducatia care ti-o asumi
    nu ne nastem invatati dar daca vrem putem invata multe 🙂

    1. Educatia este grauntele de aur care il poate avea oricine, trebuie doar sa vrea si unii mai putin norocosi sa “munceasca” mai mult pentru a-l obtine adica sa faca sacrificii.

      Dar nu este de neatins…in mare parte trebuie sa-ti doresti, sa vrei sa faci ceva cu viata ta, sa intelegi ca e cheia care poate sa deschida cele mai multe usi, avand informatia apar si oportunitatile.

  4. Degeaba ai educatori daca nu ai tineri cu cei 4-5 ani de acasa formati de parinti.

    1. Si asta e adevarat, am fost prin scoala generala de curand si erau ultra aroganti copii… de parca ei erau niste persoane foarte importante si restul n-ar fi contat.

      Plus ca mi-au zis si profesorii ca nu mai au idealuri, nu mai au obiective… cica ce vreti sa faceti cand veti fi mari si unul dintre pustii de clasa 7-a a raspuns “sa stau!”

  5. Mereu avem cate ceva de invatat. Si din orice. De la o floare, o intamplare dureroasa sau o persoana intalnita in calea noastra accidental. Trebuie doar sa deschidem larg ochii si inima.

    1. Ce ai invatat tu ultima data de la o floare Nice… Eu am invatat ca nu toate femeile trebuie sa primeasca flori, unele chiar nu merita.

      E drept ca tot ce trece prin viata noastra sau cu care luam contact ne afecteaza, daca nu suntem niste indiferenti si impasibili in viata.

  6. Eu as pune accent pe inchisul usilor, priveste putin in jur suntem atatea milioane de locuitor dar cate locuri de munca sunt oferite in realitate catre piata de munca?
    Jumate din numarul de locuitori?
    Nu, un sfer din numarul locuitori daca nu gresesc, asa au declarat cei ce se ocupa de statistica.

    1. un sfert din oamenii apti de munca poate… pai gandestete cati lucreaza in Romania :D, inclusiv cu aia care “stateau o dinioara la stat”

  7. Din nou ai o părere de mare bun-simț: numai conjugarea eforturilor de educație cu acelea de auto-educație permit dezvoltarea unei personalități împlinite, de succes. Bravo, Vasile ! 🙂

    1. Multumesc Zina, dar eu cred ca la scoala uneori inveti doar baza un specialist nu poate pretinde ca stie tot ce stie din scoala ci prin munca individuala, studiu si alte specializari…

  8. pato, intradevar, avem acces la invatamant, dar si profesorii strica. Daca ar fi dupa mine, nici n-as mai trece pe la orele de engleza, desi imi place foarte mult si o stiu cat de cat bine. Plus, sa nu mai zic ca am zile in care fac si 7 cursuri pe zi. Plus, scoala iti ocuma mai tot timpul liber. Nici eu nu sunt un sfant, am chiulit si eu, doar pentru ca nu mai puteam suporta atata plictiseala si neseriozitate din partea profesorilor.

    1. Sabine asa credeam si eu de Limba Romana ca o cunosc ca o stiu ce rost mai are… si chiar dupa ce am luat Bac-ul am deschis acest blog, daca verifici ce fel scriam in primele articole pe acest blog te crucesti. Zina stie, ca ma mai tragea de urechi cand greseam…eu am inteles ca gresesc ca nu stiu, mi-am asumat greselile si am incercat sa ma cizelez uite blogul pentru mine la capitolul romana poate constitui un progres individual.

    1. Si eu iti multumesc Zina ca m-ai facut atent cand greseam… chiar si acum se mai strecoara greseli prin textele mele si nu mi-e rusine sa o recunosc, dar daca le vezi nu ezita sa ma atentionezi!

  9. Studiile individuale exista si vor exista doar pentru foarte, da foarte putini oameni, anume cei cu un nivel de inteligenta ce depaseste sanatos media. În rest, ceilalti nu-si vor depasi conditia de produs al educatiei atat de banale oferite de un sistem de educatie depasit de 100 de ani

Leave a Reply

Your email address will not be published.