Bucatar sau bucatareasa?

“bucΔƒtΔƒreasΔƒ”- femeie care are meseria de a gati mancare.
“bucΔƒtar”- barbat care are meseria de a gati mancare.

bucatar femeie sau barbat?

Acum intrebarea mea este:

Cine gateste mai bine femeia sau barbatul?

Fireste asta este un nou episod din “Cine este mai bun barbatul sau femeiea?“, dar este un subiect bun pentru o zi de vineri…inainte sa inceapa weekendul mult asteptat de majoritatea dintre noi.

Se spune ca femeile sunt bune gospodine, ca trebuie sa stie sa gateasca, ca au asta in sange…si datorita “backgroundului” lor cand activitatea de baza a femeii era “la cratita”, insa astazi femeia este mai emancipata ca oricand multe dintre femeile din ziua de azi nestiind sa-si pregateasca ceva in limita supravietuirii. Sa nu stii ca OM sa prajesti un ou ochi si mai ales ca femeie este penibil si de toata mila, dar exista din ce in ce mai multe persoane care nu stiu sa isi gateasca nimic.
Sa ne indepartam de ideea ca o femeie ar trebui sa fie o buna gospodina, fiindca nu vreau sa jignesc pe nimeni…

Sa plecam de la ideea ca, in Romania cel putin inca, femeia gateste de cele mai multe ori intr-o gospodarie, fie ca ea este sotie sau mama…in general vorbind cred ca este un procent satisfacator sa consideram asa.
Ei bine multe dintre ele considera asta o obligatie, asa ca ele gatesc ceva comestibil cu gandul sa se manance, nu neaparat sa fie gustos.

Pe de alta parte barbatii cand gatesc o fac cu dragoste, pasiune, se dedica total activitatii de preparare a mancarii, gusta bucatele in timpul prepararii, o miros si fac tot felul de artificii pentru a o face cat mai gustoasa, cat mai pe gustul lor. Fireste exista si barbati care gatesc din obligatie si ajung sa gateasca doar ceva “mancabil” cum fac femeile de cele mai multe ori.

Cati bucatari celebri cunoasteti? Dar bucatarese?
Raspunsul e unanim la aceasta intrebare.

Dar trebuie sa apreciem femeile care gatesc fiindca se dedica familiei… chiar si bucatarii profesionisti isi lauda nevestele, spunand ca ele gatesc mai bine ca ei. Nu mai comentez de ce!

Latest Comments
  1. Lilly

    mie imi place foarte mult sa gatesc si imi place foarte mult mancarea gatita πŸ™‚
    vara fiind cald nu-mi place sa stau in bucatarie si de aceea gatesc mai putin, oricum vara salata e la mare putere πŸ™‚
    cum se face rece afara cum ma prinde iarasi sindromul gatitului πŸ™‚
    nu ma consider o bucatareasca buna, sunt cam traditionalista in retete, gatesc simplu dar cu gust zic eu(ca doar mie imi gatesc)iar ceilalti nu fac nazuri cand mannaca la mine πŸ˜›
    si imi place sa fac dulciuri πŸ™‚ ce bine ar fi daca am putea manca oricat si oriunde fara sa adaugam kilograme in plus, eu as fi cea mai fericita πŸ™‚
    weekend fain!
    tu ce stii gati?

    • Pato

      Eu ce stiu sa gatesc?
      Pfiuuu stiu multe, as putea gati multe dar nu gatesc foarte des…mama mereu ma alunga din bucatarie si acum si cand eram mic.
      Asa ca m-am rezumat doar la chestii de stricta necesitate, o sumedenie de omlete, salate, tocanita, in general chestii in care nu-ti incalcesti mintea si care se face relativ repede si e gustos.

  2. Reclame Tv

    Pato, eu atat am de spus: spaghetti cum fac eu nu face nici o femeie, fie ea si Lady Chef iar clatite cum face nevasta-mea nu face nici cel mai mare bucatar.

    • Pato

      E foarte bine ca va completati unul pe celalat πŸ˜€

    • albinuta veninoasa

      Esti sigur ?
      Depinde foarte mult cu ce mananci clatitele. Dulceata, finetti, urda cu ou, …
      Cele mai bune sunt cu … finettti de albine πŸ™‚

      • Pato

        Finetti de albine? ce e aia…

  3. Ioana K-man

    Cred ca fiecare trebuie sa traiasca conform inclinatiilor. Daca lui ii place mai mult sa gateasca, sa gateasca, eu nu-l opresc!
    Nu cred ca e treaba femeii sa gateasca, exista familii in care ea castiga mai bine munceste mai mult, si chiar nu mai are timp si de casa.

    • Pato

      Pai si ce te faci? El nu gateste ea nu gateste… sa zicem daca-si permit sa manance in oras e ok. Dar daca nu-si permit nevoia te indeamna. Iar femeia e cam constransa de situatie/societatea sa ia atitudine in aceasta privinta.

      • Ioana K-man

        Pe femei societatea nu le poate obliga sa faca nimic. Doar barbatul cu care este o poate obliga la asa ceva, caz in care eu una as face scandal. Nu-mi plac oamenii care imi pun in carca obligatii, fara sa ii pese daca imi place, daca ma pricep la asta si daca am timp de asa ceva. Ca sunt eu femeie, asa e, dar am si alte chestii de facut in viata decat cratita.
        Sper sa nu te superi si sper sa inveti sa gatesti πŸ™‚

        • Pato

          Pai nici in atributiile mele nu intra cratita… pot face asta din cand in cand, dar nu mereu. Deci cum ne impartim saricinile?
          Trebuie sa o faca si pe asta cineva, nu putem manca pizza la infinit sau sandwich-uri

  4. Catalina

    barbatii sunt cei mai buni bucatari si ginecologi:)). Tata e bucatar, si face mancarea gustoasa, dar nici mama nu e mai prejos desi nu e pe meserie, fiindca e asistenta veterinar, dar o face la fel de buna! si eu ma pricep cat de cat, ca am de la cine sa invat:)

    • Pato

      Ginecologi zici? Voi femeile trebuie sa stiti mai bine :).

      Trecand inapoi la oile noastre, ce mancare preferata ai?

      • Catalina

        Da este un mit ca sa zic asa, despre faptul ca barbatii s-ar pricepe cel mai bine in aceste meserii. Sa dai un search pe Google! In ceea ce priveste mancarea mea preferata, nu am ceva anume, dar imi plac f mult chiftelute cu salata de varza asortata, sau sarmalute cu mamaliguta!

        • Pato

          Sarmalute din frunza de varza murata πŸ˜€ si samantana cu mamaliguta πŸ™‚ , cui sa nu-i placa?

          • Catalina

            Tot ce se pregateste din cea mai iubita,,leguma” porcul:), in general. Si crede-ma ca nu am decat 55 kg si 1,65m, dar sunt o gurmanda, desi kg nu o arata!

          • Pato

            Sa te cred? πŸ™‚
            Esti din nord-estul sau estul Romaniei :D?

          • Catalina

            Sud! (TR)

          • Pato

            te-am intrebat fiindca in Moldova am auzit expresia cu porcul cea mai buna leguma πŸ˜€

          • Catalina

            Se foloseste si prin sud! aveam o profesoara in liceu care ne spunea mereu ca porcul e cea mai buna leguma!

          • Pato

            πŸ™‚ am inteles

  5. albinuta veninoasa

    Pt alegerea unui bucatar nu este nevoie sa facem diferenta intre sex. Diferenta o face care pune mai mult suflet.

    • Pato

      Dar in general cei mai cunoscuti bucatari sun barbatii… deci pun mai mult suflet cand prepara mancarea.
      Si e si o remarca personala daca ma uit la mine in familie tata cand gateste o face mai bine ca mama.

  6. Nice

    Cred ca aici depinde cat suflet pui si cat de pasionat esti de respectiva meserie. Daca o faci mecanic, doar pentru ca trebuie, rezultatul nu are cum sa iasa prea…gustos. O sa scriu candva un articol pe tema asta(nu chiar cea din articolul tau, o sa vezi la momentul potrivit). πŸ˜›

    • Pato

      Eu nu m-am referit strict la meseria in sine, ci in general… dar am amintit de profesionisti fiindca cam asta e situatia si printre ei.

  7. Rudolph Aspirant

    Un articol ff interesant ! Mie imi place ff mult sa ma uit din cand in cand la emisiuni despre mancare, sa rasfoiesc carti de bucate, dar o fac mai mult in scop de spectator la un spectacol, sau cititor de carti de suspans, decat pt a invata eu personal ceva, deoarece mie atat gatitul cat si mancarea imi sunt aproape total indiferente si ma lasa cam rece ! Nu am de loc tendinte de gurmand rafinat, nici nu am capacitati gustative deosebit de rafinate, nereusind sa apreciez sau nici macar sa recunosc diferite gusturi daca nu sunt clare din prima, adica alea de baza, dulce, amar, sarat, sau acru ! Nu am nici macar feluri de mancare preferate anume, (cu exceptia asa a cateva chestii sentimentale, adica grisul cu lapte sau spanacul preparat de mama special pt mine, sau rulourile de foietaj cu crema de vanilie facute special pt ziua mea in fiecare an de bunica atunci cand traia…dar aceste mancaruri preparate de altii nu ma pasioneaza ele in sine in mod special, si nici mama, de ex, oricat s-a chinuit chiar cu cea mai mare bunavoinata fata de mine, nu a reusit vreodata sa faca rulouri care sa mi se para mie asa ca cele pe care mi le facea bunica).

    Uite ca si pe mine m-a cam alungat mama din bucatarie cand eram mic, desi uneori ii placea daca stateam cuminte pe un scaunel intr-un colt si vorbeam cu ea, ca sa nu se plictiseasca in timp ce facea mancare, insa nu m-ar fi lasat sa o ajut cu ceva anume mai mult decat sa rad niste mere pe o razatoare, in principal deoarece i-a devenit evident ca o incurcam la eficienta, pt ca efectiv nu am nici o dexteritate posibil utila la ceva anume.

    Insa desi la noi in casa mama a fost majoritar responsabila cu gatitul si chiar a fost si este deosebit de constiincioasa in acest sens, totusi nu as putea spune, asa la nivel obiectiv, ca ea ar avea un mare talent de bucatareasa, deoarece zau nu tin eu minte cine stie ce ospaturi complicate deosebit de memorabile asa ca la TV, plus ca pe mine personal ma si lasa indiferent mancarea gatita asa in general, asa ca de cele mai multe ori, daca nu era ceva gen chiftelute arse cu piureu de cartofi, sau spanac sau mai rar mazare cu marar, sau poate ff rar galuste sau perisoare din supa dar fara supa in jurul lor, de obicei chiar si refuzam sa mananc ce gatea ea, si ani de zile eu m-am hranit majoritar cu mere si biscuiti, sau rar i se facea mila lui mama de mine si imi mai facea special pt mine niste cartofi prajiti cu branza telemea si un ou ! Iar de friptura, daca nu era usor de taiat si de mestecat, sau nu mi-o taia tata in bucatele, zau daca mi-a pasat vreodata vreo iota !

    Insa, on topic, habar nu am daca femeile sunt bucatarese mai bune decat barbatii asa in medie, ca daca e sa ma gandesc la familia mea mai larga, eu am si 2 matusi dar si 2 unchi, (nu casatoriti unul cu altul, deci independenti unul de altul), care se pricep bine la gatit si chir ii pasioneaza, iar la TV imi place atat de Jamie Oliver cat si de Nigella Lawson, desi zau daca a reusit vreunul sa imi starneasca vreo pasiune personala pt a gati ce se chinuiau ei sa imi arate acolo, ba chiar si de a gusta ceva de genul ala, dar ii admir asa mai mult pt efortul lor profesional si prezenta scenica total placut distractiva !

    • Pato

      Deci pentru tine gatitul e o arta abstracta…( pe mine nu prea ma atrage arta abstracta, daca pentru tine reprezinta vreo chemare inseamna ca m-am referit din punctul meu de vedere).
      Iti place pestele? Fiindca acolo in nord e ca la mama lui… ma gandesc. Sunt bune mancarurile de pe acolo? Ca cine stie cand ajung si eu prin norvegia sau suedia, ori danemarca.

  8. Rudolph Aspirant

    Aoleu, chiar ca m-ai pus in incurcatura ! Zau, legatura mea cu pestele cred ca e una din cele mai indiferente si ignorante posibile legaturi dintre toate mancarurile lumii ! Nici acuma daca imi da cineva sa gust, nu as putea diferentia intre pastrav, somon, sau cod, sau cine naiba stie ce alta specie de peste, fie de rau, fie oceanic ! De la mine din familie doar retinusem de la mama ca dupa parerea ei, pestele este un fel de mancare deosebit de complicat si, desi este OK si distractiv de pescuit, daca vine totusi vorba de mancat, cel mai bine este sa fie consumat la restaurant preparat de altii !

    In Norvegia, dupa cate am remarcat eu asa in real life, varietatea mancarurilor “tipic norvegiene”, inclusiv a preparatelor din peste, este in realitate ridicol de mica, atat in supermarket-uri, cat si chiar la restaurante ! Cred ca asa istoric intr-adevar pe aicea mancarea a fost dificil de obtinut + a si existat o frugalitate deosebita in legatura cu preparatul sau prezentatul mancarii (probabil accentuata cultural si de promovarea frugalitatii generale din timpul Reformatiei + a diverselor perioade de foamete). Adica lumea efectiv nu e prea hedonista in ceea ce priveste mancarea, nici nu e deosebit de ospitaliera, sau inclinata catre a invita la diverse ospaturi oameni care nu fac parte din familia ff apropiata, si chiar si atunci asa mai rar, de zile de sarbatoare nationale, sau cu ocazia unor evenimente cu adevarat speciale, in sensul cum sunt aceste lucruri cunoscute in Romania. Desi la nivel de invitat la cafea, da, asta e bautura nationala de consumat in comun cea mai prietenoasa intre oricine, prieteni, vecini, colegi, etc. ! (Si alcool intre prieteni, chiar si colegi mai apropiati de afaceri, preferabil social cultural in consum excesiv de cazi lat in weekend.)

    De ex un meniu tipic norvegian pt sarbatoarea de Craciun este:
    1. o farfurie adanca plina pe 3/4 cu orez cu lapte in Ajunul Craciunului
    2. 2 bucatele de cca 3 x 4 cm de carne de pe coasta de oaie + 1 bucatica de carnat de cca 4 cm lungime + 2 linguri de piureu de gulie in ziua de Craciun.

    • Pato

      Deci Romania este un rai al gurmanzilor…
      Chiar asa in tarile nordice nu prea se pune baza pe papica :(, asta pare trist fiindca ma gandeam ca trebuie sa fie foarte rafinati din moment ce au cel mai inalt nivel de trai economico-social din europa.

  9. Rudolph Aspirant

    Dar uite ca datorita articolului tau, m-ai facut sa imi aduc aminte cu mare placere de filmul Ospatul lui Babette/Babette’s Feast, castigator de Oscar pt cel mai bun film strain in 1987, care abia recent mi-am dat seama ca a fost o ecranizare a unei carti scrise de aceeasi scriitoare care scrisese romanul pe care s-a bazat si ecranizarea filmului Out of Africa (care mie nu mi s-a parut cine stie ce, dar totusi a fost festul de faimos). Dar Ospatul lui Babette eu chiar il vazusem pe la 11 ani cand m-au carat mama si tata o data cu ei la cinema, si tin minte si acum ca desi nu intelesesem eu despre ce era vorba chiar asa in detaliu, totusi stiu ca m-a impresionat constiinciozitatea si prezenta scenica a d-nei Stephane Audran in rolul unei servitoare de origine franceza in Danemarca (in carte original de fapt in Norvegia), care chiar se straduieste cu banii ei personali sa prepare o masa asa “ca la carte” pt stapanii ei deosebit de frugali scandinavi, si efectiv parca reuseste sa le daruiasca viata ! Si tin minte ca si atunci, desi nu ma interesa mancarea nici atuncea, am apreciat asa aparentul “profesionalism” de nivel “expert” al acelui personaj Babette, dar si d-na Audran, desigur a avut asa o prezenta scenica deosebita in acest sens. (Am citit chiar ca rolul respectiv ii fusese initial oferit d-nei Catherine Deneuve, insa dansa l-a refuzat pana la urma…si chiar cred ca bine a facut, pt ca dansa mi se pare reprezentativa pt un cu totul altfel de expertiza, nu chiar de nivel profesional, ci mai mult general uman feminin oarecum cultural caracteristic pt a 2-a jumatate a sec XX european.)

    Uite, pt cine doreste sa vada filmul despre aceasta bucatareasa expert Babette, e gratis aici integral pe YouTube (plus cu apasat pe CC are si subtitluri in lb engleza),

  10. Adrienn Tilla

    Subscriu la Albinuta, pasiunea face diferenta si adevarul e ca nu ne putem pricepe la toate.

    • Pato

      Te consideri o buna gospodina, iti place sa gatesti? Sotul tau ce crede despre modul in care prepari mancarea :D, se zice ca dragostea la barbati trece prin stomac.

  11. Bogdan

    Dupa parerea mea si barbatii si femeile se pricep la gatit. Trebuie sa ai talent si pasiune in a gati. La emisiunea master chef am observat din nou ca nu e diferenta de la barbat la femeie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: