apa

Surprinde-ţi ficatul cu … apa! – [c]

Autor guestpost – Gabriel Ursan

Chiar dacă titlul acestui articol pare a fi desprins de pe un blog discret de alcoolici, nu e deloc despre asta. Bine, ar fi frumos ca cei care mai beau din când în când câte o bere să facă astfel de surprize ficatului, însă nu prea multe că trebuie să ne şi simţim bine în viaţă, nu numai să ne gândim la ce ne poate scurta viaţa :).

Acest articol este despre importanţa apei în stilul nostru de viaţă şi despre câteva “tratamente” pe bază de apă pentru mahmureala de a doua zi :).

Să începem cu treburile mai serioase.

Importanţa apei în stilul de viaţă

Ştiam de mic copil că e bine să bei multă apă, însă nu ştiam de toate acele informaţii oferite de proiectul “Legea Apei“, proiect despre care nu voi detalia acum. Din păcate, apa care curge prin robinetele noastre nu mai poate fi considerată atât de potabilă aşa că trebuie să recurgem la a cumpăra apă plată cu toate că eu am o teorie destul de ciudată în acest sens: de ce trebuie să plătim atât de mult pentru apă dacă apa este o resursă naturală pe care ne-o oferă gratis planeta Pământ? Nu credeţi că ar trebui mai degrabă să investim în protejarea resurselor naturale de apă, iar cu banii rămaşi să se plătească diversele canale de distribuţie către populaţie? Probabil că da, însă e un proiect atât de complicat încât cei care iau deciziile nici nu vor să se gândească la aşa ceva. O sticlă bună de 5 litri de apă plată costă la fel ca o bere la 2 litri (dacă tot îmi permite titlul articolului :)), însă mai ştiu că în procesul de fabricare a berii există mai multe cheltuieli decât în procesul de îmbuteliere a acelei ape şi deja încep să mă întreb cum stă treaba cu profiturile în această industrie.

Revenind la sentimente mai bune faţă de apă, în esenţa ei, pot spune că este exterm de important să bem apă. Mă refer la apă necarbogazoasă că la apa minerală eu am renunţat deja de mult pentru că îmi crea destul de multe probleme la stomac. 2 litri de apă pe zi cică este norma indicată, însă eu cred că nu ne face rău dacă bem 3 litri de apă pe zi, atâta vreme cât nu bem tot deodată. Probabil, cel mai important aspect este să bem apă constant de-a lungul unei zile.

Eu recunosc că neglijam să beau apă uneori, mai ales în timpul serviciului, iar la un moment al zilei mă simţeam destul de obosit. Am observat că dacă beau apă mă simt mult mai bine, însă această schimbare nu se vede instant. Trebuie să îţi formezi un stil de viaţă bazat pe consumarea constantă de apă şi abia apoi vei începe să simţi diferenţele pozitive.

În ceea ce priveşte consumul de apă, am aflat de la o colegă zilele trecută că pe timpul nopţii organismul nostru nu elimină toxinele. Tot de la ea am aflat că un consum consistent de apă în fiecare dimineaţa accelerază procesul de eliminare a acestora.

În rest, pot să vă spun că m-aş simţi destul de penibil să continui cu beneficiile consumului de apă atâta vreme cât sunt foarte multe articole care prezintă argumentat aceste beneficii, aşa că am să trec la sfaturile proprii legate de “apă vs mahmureală“.

Tratează mahmureala cu apă

Toţi mai bem câte o bere în plus şi ar fi ciudat ca majoritatea (nu chiar toţi) să nu ne identificăm uneori într-o astfel de postură. Mă refer aici la bărbaţi care nu se află sub diverse tratamente :), că în cazul femeilor este de înţeles. Bem, ne simţim bine pe moment, totul e frumos, dar urmează şi a doua zi.

Pentru a trata efectele mahmurelii de “după băutură“, merită să-ţi surprinzi ficatul cu niţică apă, după cum urmează:

  1. Surprinde-ţi ficatul cu apă mai repede decât s-ar fi aşteptat vreodată. Dacă ai băut “bini di tăt“, bea un litru de apă înainte să mergi la culcare. Există posibilitatea să nu ai un somn tocmai liniştit pentru că s-ar putea să trebuiască să te trezeşti pentru a merge la baie, dar dacă te -ai ameţit cu bere, acest aspect este oricum inevitabil. Alcoolul dezhidratează, iar o cantitate semnificativă de apă te poate ajuta în acest sens. Atenţie: bea apă încetişor înainte de culcare ca să nu ai alte probleme mult mai grave precum … vă da-ţi voi seama.
  2. Dacă tot te-ai trezit, bea apă. Spuneam la punctul 1 că există riscul să te trezeşti în timpul nopţii pentru a merge la baie dacă tot ai băut apă înainte de a te culca. Profită de această trezire şi bea cât de multă apă poţi după ce revii de la baie. Oricum te-ai trezit. Ce mai contează o altă trezire? Somnul prelung fără apă nu te va ajuta prea mult dacă trebuie să te trezeşti mai dimineaţă a doua zi. Obiectivul tău este să nu-ţi fie prea rău. Apa nu le poate face pe toate şi nu îţi poate garanta că te vei trezi mai odihnit, însă te poate ajuta în ceea ce priveşte mahmureala.
  3. A venit momentul trezirii? Bea apă :)! Oricum îţi va fi sete şi vei rămâne cu o puternică senzaţie de sete indiferent câtă apă bei. Important e să bei apă!
Notă: dacă nu ai consumat alcool şi vrei doar să ai un somn liniştit, nu bea apă măcar cu o oră înainte de culcare pentru că nu meriţi să te trezeşti în timpul nopţii pentru a merge la baie.
Nu ai consumat alcool, deci meriţi un somn liniştit :).

Ştiu că mulţi nu se aşteptau ca să scriu tocmai eu un astfel de articol însă am vorbit doar din cărţi. Nu e cine ştie ce creaţie, însă poate ajută pe vreo cineva sfaturile mele. Că eu … nu ştiu nimic despre senzaţia de mahmureală. Shhht!

*Acest articol ii apartine lui Gabriel Ursan si participa in cadrul concursului Pana del Pato 2012.

Tagged

2 thoughts on “Surprinde-ţi ficatul cu … apa! – [c]

  1. La partea cu afacerea de pe urma apei, nu ma bag fiindca ma depaseste, si unde sunt bani vor fi si interese asa ca nu avem ce face!

    Personal nu m-am imbatat niciodata intratat incat organismul sa dea kick 😀
    Dar ce te faci cu oamenii care considera ca apa ii rugineste :D, eu cunosc anumiti oameni care beau vin mai ceva ca pe apa :-p, eu cand beau o cana de apa mai imi trag sufletul… ei o cana de vin la fel o dau pe gat dintr-o rasuflare… :-p

Leave a Reply

Your email address will not be published.