Masa de biliard cu sistem giroscopic

Aceste tipuri de mese de biliard ( Gyro pool table ) care au incorporat un sistem giroscopic care contracareaza actiunile exterioare precum oscilatiile, sunt folosite pe vasele de croaziera care sunt supuse in caz de vreme rea asupra actiunilor unor forte exterioare precum valurile si vantul, la fel ca in imaginile de mai jos:

Fireste ca in imaginile de mai sus e greu de crezut ca mai poti sta pe punte, jucand biliard… insa pentru situatii putin mai acceptabile se poate juca normal fara ca bilele sa plece intr-o parte sau alta din cauza inclinarii vasului.
Probabil daca prinzi o croaziera ca cea de mai sus iti blestemi zilele!

Cum joci biliard pe o nava de croaziera?

Este uimitor sa poti juca biliard pe un vas care se afla in mars, pe o mare agitata. Pe mine m-a impresionat cand am descoperit sistemul fiindca tine masa dreapta indiferent de variatiile de nivel ale puntii navei.
Aceste tehnologii cred ca sunt folosite si in bucatarii, fiindca va imaginati ce accidente ar putea avea loc cu cratite cu ulei incins sau oale cu apa clocotita.

Latest Comments
 1. Grig

  Îţi dau o idee: poate proiectezi o navă care să aibă toată puntea dotată cu un astfel de sistem giroscopic, ca să se simtă bine şi cei cu rău de mare.

  • Pato

   se folosesc si pentru stalbilitatea transversala la anumite vase de croaziera de top… contracareaza miscarea de ruliu. Deci s-au proiectat si aplicat astfel de tehnologii pentru confortul pasagerilor insa iti dai seama ca sunt scumpe. Inca din 1917 se folosesc, uite http://www.history.navy.mil/photos/sh-usn/usnsh-h/ap1-v.htm

 2. Nice

  Revolutionara inventie, intr-adevar, dar personal ma lasa rece pentru ca nu suport biliardul. 😛
  Urat de tot ce se intampla cu nava cand marea e furioasa…

  • Pato

   Era un exemplu de aplicare a tehnologiei sa iti dai seama cat de utile sunt… imagineaza-ti cum fac in bucatarie oalele pe foc 😀

 3. Scraf

  Tehnologie de acest fel se foloseste de cativa ani pe vase pentru a le tine drepte.

  • Pato

   Intradevar, dar se foloseste de mult am gasit o sursa in care erau prezentate de prin 1917 pentru nava USS Henderson, care a fost construita in Philadelphia Navy Yard.

 4. Mihai

  Cred ca daca s-ar face publice toate inventiile / descoperirile tinute sub cheie am ramane cu adevarat uimiti.
  Oricum un astfel de sistem nu se gaseste pe orice vas, asta pentru ca trebuie sa scoti niste bani din buzunar ca sa te bucuri de asa ceva. Asa ca ma lasa rece deoarece nu imi permit sa ma joc si eu pe o astfel de masa…

  • Pato

   Si eu sunt de parere, ca multe din filmele sf care au fost produse si sunt… investesc mult in cei care “scurg informatii” din cercetarea de avangarda.
   Cum se face ca prin anii 60-70 au preconizat cam tot ce s-a inventat 50 de ani mai tarziu.

 5. Radu Clapa

  Frate da’ n-ar pune și ei camera aia pe ceva să nu mai tremure.. un trepied, o masă.. ceva stabil 😛

  Da, drăguță masa… da’ nu-mi place filmarea 😀

  • Pato

   Amatorii ca mine n-ai sa vezi sa filmeze cu trepied 😀

 6. vienela

  O singura data am mers cu bacul si nu m-a emotionat in nici un fel. Nu imi pot imagina ce as simti pe o nava, iar biliard nu am mai jucat de cand eram la liceu. Dar un asemenea sistem este de apreciat.

  • Pato

   Bacul are o stabilitate transversala destul de buna… iar pe Dunare nu sunt valuri incat sa te sperii. Incearca pe mare cu o nava de viteza 😀

   • vienela

    Si daca imi va fi la fel de rau ca si in avion? Exista leacuri?

    • Pato

     nu cred…nu stiu trucuri marinaresti. Ps nici eu nu stiu cum e.
     Nici cu avionul n-am zburat.

     • vienela

      Primul zbor cu avionul a fost catastrofal, am crezut ca nu ajung vie pe pamant. Simteam ca cineva imi smulge venele de la tample. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: