Bani

S-a scumpit painea!

De ceva vreme am descoperit o paine gustoasa(de vreo 2 ani) si acceptabila la pret, facuta de Moara Chiscani – Braila. Cumparam zilnic cate o paine intermediara de 1 kg, in Romania se consuma cantitati enorme de produse de panificatie in raport cu alte tari.
Ne tragem si de la Roma, unde romanii erau impacati cu “paine si circ”…ospitalitatea romaneasca consta in “paine si sare”. Suntem un popor foarte legat de fenomenul panificatiei, painea cea de toate zilele asa cum spune si rugaciunea “Tatal nostru” nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanului.

Mancam paine cu orice, am vazut chiar mancand paine cu paste sau pilaf de orez…Cand ne gandim la masa romaneasca painea nu trebuie sa lipseasca fie ca e vorba de o lingura de gem de prune, creveti sau icre negre painea isi va gasi locul in ecuatie.

Painea in Romania ar trebui sa aiba un statut ocrotit de statul roman, pretul painii ar trebui asigurat pentru a nu exista fluctuatii foarte mari cum se intampla in zilele noastre. Fireste ca fluctuatiile aduc un pret ridicat al painii, nu stiu daca s-a ieftinit painea vreun pic in ultimii 5 ani.

Cand m-am intors din Grecia am ramas masca, fiindca painea mea preferata s-a scumpit cu peste 33 %. De la pretul de 3 lei painea o pot cumpara acum cu 4 lei… sincer mi se pare o crestere semnificativa.
De ce nu au facut painea 3 lei si 50 de bani? scumpind-o astfel cu vreo 17%…

Scumpirea painii afecteaza omul de rand, in mod direct, mai mult ca orice, fiindca nu toti oamenii cumpara carburant dar pentru absolut toti de la cel mai necajit la cel mai avut painea este o necesitate.

foto via

Tagged , , , , ,

15 thoughts on “S-a scumpit painea!

  1. Ai dreptate, chiar si atunic cand nu are ce manca, tot gasesti o paine pe masa romanului. E indispensabila… Pe mine ma afecteaza foarte putin aceasta scumpire pentru ca mananc doar chifle care oricum sunt excesiv de scumpe(si mici), dar si alea din an in paste.
    Am auzit de multe ori spunandu-se ca painea prosteste. Ce parere ai? Ca de ingrasat da, ingrasa. 😛

    1. N-am auzit asta, dar mananc paine de mic…oare geniile care le produce tara noastra nu mananca paine? Probabil e un mit, nu cred ca are legatura cu realitatea. Nu cred ca tine inteligenta de alimentatie, daca mananci icre negre, sau specialitati crezi ca esti mai inteligent decat ala care unge o bucata de paine cu unt si sare? Eu nu cred asa ceva. Sunt multi oameni intelingenti care se pierd datorita destinului, neavand sansa sa se remarce sa se afirme sa-si depaseasca conditia. Oameni saraci, din medii defavorizate.

  2. Ieri a fost Mihai la piata si a venit nervos, pentru ca nu erau toate destul de scumpe… a fost nevoie sa scumpeasca si painea. Din nou.

    1. n-am nimic cu scumpirea, fiindca s-au scumpit si gazele, e seceta probabil si pretul graului e mai mare… dar eu am o problema cu procentul… care e colosal, peste 33%?

  3. ”..painea noastra cea de toate zilele..” Painea e importanta intradevar pentru romani si sincer nici eu nu cred ca ar trebui scumpita asa des si asa de mult.Este un aliment de baza si pentru unii chiar unicul aliment ..

  4. Pato, noi avem pământ la ţară, iar anul asta nu a fost anul grâului… Dacă anul trecut s-a obţinut în medie 4 tone de grâu la hectar, anul asta abia dacă s-a obţinut 1.5 – 2 tone la hectar.
    Era normal să se scumpească şi pâinea, având în vedere că noi exportăm grâul autohton şi apoi îl importăm, normal la preţ mai mare … Acum gândeşte-te şi tu de ce se întâmplă această anomalie!

  5. In dimineata asta cand am fost la alimentara am auzit de scumpire,insa mi s-a spus optimist ca posibil sa nu se scumpeasca desi nu sunt asa de optimista

  6. La mine s-a scumpit un colac împletit, de la 2,5 la 3 lei. Mi s-a spus că din cauza secetei…

  7. Dat fiind faptul ca seceta asta a cam afectat recolta de grau, e oarecum normal..sper sa nu se scumpeasca si mai rau pe viitor, de asta chiar n-am avea nevoie..

Leave a Reply

Your email address will not be published.